Pol metra snega, 1,5 milijona evrov in olimpijski bazen vode

Priprave na 62. pokal Vitranc. Foto: Aleš Fevžer

Medtem ko se je v Planici svetovno nordijsko prvenstvo prevesilo v zadnji del, pa v bližnjem Podkorenu potekajo pospešene priprave na 62. pokal Vitranc (11. in 12. marec), ki bo tudi tokrat vključeval dva moška veleslaloma svetovnega pokala.

Tekmovalna zima v Zgornjesavski dolini je v polnem razmahu. Zlata lisica, ki že štiri sezone ni “videla” domačega Pohorja, je pod streho. Planiško svetovno prvenstvo se bo končalo v nedeljo. In medem ko se bodo skakalci oziroma letalci ob koncu meseca znova vrnili v dolino pod Poncami, kjer bo na sporedu tradicionalni veliki finale svetovnega pokala, pa bo že ob koncu prihodnjega tedna (11. – 12. 3.) živahno v Kranjski Gori oziroma Podkorenu.

Živahno je sicer že te dni. Delavci v cilju postavljajo montažne tribune in šotore, na vitranški progi pa se zadržujejo smučarski delavci, ki so v zaključni fazi vbrizgavanja vode v snežno podlago. Ta je sicer že močno prepojena. Prvič je bila namreč “polivanja” deležna že 30. januarja, drugega dva tedna pozneje, zdaj pa je v teku tretja vodna operacija. Postopek nadzoruje vodja tekmovanja Janez Šmitek, ob našem obisku pa se je na terenu mudil tudi svetovalec in njegov predhodnih v tej vlogi Aleš Vidic, ki je zaradi zdravstvenih težav nekoliko spregel.

“Postopek polivanja bo danes končan. Nato mora svoje narediti še narava. Želimo jasno in mrzlo noč, da bo radiacija opravila svoje delo. V nasprotnem primeru bomo prihodnji teden postopek ponovili,” pravi Šmitek, sicer ena od starosti slovenskega alpskega smučanja, in dodaja: “Upamo, da bo narava pomagala. Lani smo imeli neizmerno srečo. Pravzaprav na koncu nismo imeli pravega dela. Letos je napoved zelo spremenljiva in ji je težko zaupati. Le snega si ne želimo.”

Danes je bilo na progi dvajset smučarskih delavcev iz lokalnega kluba, ki so složno razprostrli vodne cevi in se pomikali proti cilju. Izpod njihovih rok je skozi šobe v več kot 50 cm debelo snežno odejo steklo po 20 litrov nove na sekundo. V celotnem postopku porabijo za cel olimpijski bazen vode. Pri tem stalno nadzorujejo tudi prepojenost oziroma gostoto. Cilj je 750 kilogramov snega na kubični meter. “Obeti so dobi,” sta si bila enotna Vidic in Šmitek, ki bosta v začetku tedna podrejenim naročila še postavljanje zaščitnih ograj in zaključna dela na progi.

Video: Janez Šmitek o pomoči narave

Andrej Šporn znova v akciji

“Pohitimo, da bodo naši lahko opravili še kakšen trening pred zaprtjem proge,” je ob pomikanju cevi dejal Andrej Šporn, nekdanji reprezentant, ki je tokrat kot član ASK Kranjska Gora brez omahovanja priskočil na pomoč. “Klub mi je v življenju toliko dal, da sem se brez pomislekov odzval vabilu. Poleg tega mnogi pomagajo v Planici, zato je par rok prišel še toliko bolj prav,” je dejal 41-letni Gorenjec, ki je resda najboljše rezultate dosegal v smuku, a je vseeno štirikrat tekmoval tudi na pokalu Vitranc. Takrat v številčno precej večji reprezentanci. V tokratni domači odpravi bo v središču pozornosti Žan Kranjec. Priložnost za nastop pa si lahko obetajo še Štefan Hadalin, Rok Ažnoh in Anže Gartner.

Brez večjih težav pa dela potekajo tudi v pisarnah. Tam v proračunski malhi pričakujejo 1,47 milijona evrov. “Še vedno nam manjka nekaj sredstev. Vendar pa upamo na pozitivno ničlo. Če nam bo to uspelo, bomo uspešni. Smo pa morali krčiti izdatke,” pojasnjuje generalni sekretar pokala Vitranc Srečko Medven, ki se je v kočljivem položaju znašel po tem, ko je v vodo padel dolgoletni dogovor, po katerem je lahko organizator marketinške in televizijske pravice v celoti predal Inforntu. Vseeno napoveduje bogat spremljevalni program in udeležbo smučarjev iz kar 27 držav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje