Jakov Fak spet navdušil na strelišču, kjer je boljšo uvrstitev zapravila Lampič

Biatlon 14. Jan 202415:59 > 16:00 0 komentarjev
Anamarija Lampič
Foto: Guliverimage

Italijanska biatlonka Lisa Vittozzi je dosegla drugo zmago v tej sezoni svetovnega pokala, ko je bila najboljša v zasledovanju na tekmi v Ruhpoldingu. Za 0,7 sekunde je ugnala Norvežanko Ingrid Landmark Tandrevold, prvo v sprintu, tretja je bila rojakinja slednje Juni Arnekleiv (+9,1). Najboljša Slovenka je bila na 24. mestu Anamarija Lampič.

Lampič je zaostala dve minuti in 12,1 sekundo, a je imela kar sedem zgrešenih strelov. Na 50. mestu je brez točk ostala Polona Klemenčič (+4:17,4) s petimi zgrešenimi streli.

V sprintu je bila Lampič 14. in je na prvem strelskem postanku leže opravila en kazenski krog ter na 13. mestu zaostajala dobro minuto. Vse strele je prvič zadela Klemenčič, 45. v sprintu, in napredovala na 39. mesto.

Lampič je tudi drugič leže zgrešila prvo tarčo ter nadaljevala na 17. mestu, Klemenčič pa je zgrešila dvakrat in krepko nazadovala na razpredelnici. Lampič je imela še več težav s streljanjem stoje. Zgrešila je trikrat in nato še dvakrat, ter je s tem izgubila vse možnosti za dobro uvrstitev, čeprav je imela najboljši tekaški čas.

Odvil se je troboj za zmago. Na zadnjem strelskem postanku je vodilna trojica začela praktično skupaj, v zaključnem sprintu pa je bila najboljša Vittozzi, tretja v sprintu. Italijanka je uspela ohraniti okrog sekundo prednosti iz začetka ciljne ravnine pred Landmark Tandrevold. Arnekleiv, 11. po sprintu, se je predala že pred tem in se zadovoljila s tretjim mestom. Na strelišču ni zgrešila tarče, prvouvrščeni sta šli po enkrat v kazenski krog.

Odlično streljanje Slovencev

Na popoldanski tekmi so norveški biatlonci slavili trojno zmago, na najvišjo stopničko zmagovalnega odra pa je po 12,5 km stopil Johannes Dale-Skjevdal. Lepo predstavo je spet prikazal tudi Jakov Fak, ki je z 31. napredoval na 12. mesto, Miha Dovžan je bil 27. in Anton Vidmar 36.

Fak je edini v karavani, ki je na sobotnem sprintu in danes v zasledovanju zadel prav vseh 30 strelov. In prav s 100-odstotnim strelskim izkupičkom je danes pridobil kar 19 mest, v skupnem seštevku pokala pa je napredoval na 25. mesto, kar bi mu omogočilo nastop na tekmi s skupinskim startom, ki bo naslednjič na sporedu prihodnjo nedeljo v Anterselvi.

Fak je prikazal tudi dober tek, saj je v zadnjem krogu dobil neposredni dvoboj za 12. mesto s Švedom Sebastianom Samuelssonom in z Norvežanom Sturlo Holmom Laegreidom.

Jakov Fak
Foto: Profimedia

Velik skok je uspel tudi Dovžanu, ki je moral v kazenski krog le enkrat in s 40. napredoval na 27. mesto. Mladi Vidmar pa si je kazenska kroga pristreljal na drugem postanku ter na koncu s 36. mestom obdržal izhodišče s sprinterske tekme.

Tekma v Ruhpoldingu pa je spet pokazala vse čare biatlona, kjer se karte med tekmovalci vedno znova premešajo na strelišču. Vse do zadnjega kroga je kazalo na zmago najboljšega iz sprinta Norvežana Vetleja Sjaastada Christiansena. Ko pa je ta po zadnjem postanku moral še drugič in tretjič v kazenski krog, je imel pred rojakom Johannesom Thingnesom Boejem vsega desetinko sekunde prednosti, Nemec Justus Strelov, rojak Dale-Skjevdal in Francoz Emelin Jacquelin pa so zaostajali dve do tri sekunde.

Christiansen se je sicer uspešno uprl napadu Boeja, Dale pa je bil za rojaka premočan. Sledila sta Francoz in Nemec, ki mu ni pomagala niti glasna bavarska publika.

Svetovni pokal ženske, skupno (12/21 preizkušenj):

1. Ingrid Landmark Tandrevold (Nor) 666 točk
2. Justine Braisaz-Bouchet (Fra) 657
3. Lisa Vittozzi (Ita) 606
4. Elvira Öberg (Šve) 541
5. Franziska Preuss (Nem) 505

18. Anamarija Lampič (Slo) 215
54. Polona Klemenčič (Slo) 42
75. Lena Repinc (Slo) 7

Svetovni pokal moški, skupno (12/21 preizkušenj):

1. Johannes Thingnes Boe (Nor) 671 točk
2. Tarjei Boe (Nor) 593
3. Johannes Dale-Skjevdal (Nor) 589
4. Sturla Holm Laegreid (Nor) 509
5. Endre Stroemsheim (Nor) 505
6. Vetle Sjaastad Christiansen (Nor) 452

25. Jakov Fak (Slo) 185
34. Lovro Planko (Slo) 92
40. Anton Vidmar (Slo) 64
50. Miha Dovžan (Slo) 33

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!