Slovenci lahko tudi Norvežanom zagrenijo življenje (VIDEO)

Rokomet 14. Jan 202413:09 0 komentarjev

Slovensko moško rokometno reprezentanco v ponedeljek ob 20.30 čaka obračun za prvo mesto v skupini D proti Norveški. Varovanci v teh dneh zaradi izgube glasu bolj tihega selektorja Uroša Zormana so doslej na evropskem prvenstvu V Nemčiji dobili obe tekmi in si zagotovili napredovanje v drugi del, ne pa še točk za Hamburg.

So pa Slovenci z uspehom proti Poljski (32:25) izpolnili osnovni cilj v Berlinu. Z uvrstitvijo v drugi del, kjer se bodo pomerili še proti Švedski, Nizozemski iz skupine E ter Danski in Portugalski iz skupine F, so si tudi v kvalifikacijah za SP zagotovili boljše izhodišče za žreb.

Če je javnost malce kritično gledala na prvo zmago proti Ferskim otokom (32:29), ki je bila težko prigarana, je po sobotnem remiju Fercev in Norvežanov (26:26) stanje povsem drugačno. Po sijajnem večernem dvoboju obeh severnjakov sta četrtkovi točki proti Ferskim otokom vredni še več.

“Že po prvi tekmi je bilo veliko kritik glede tekme proti Ferskim otokom. Včeraj so dokazali, da so resna ekipa, ta neodločen izid z Norveško ni slučaj,” je s tihim nastopom na medijskem terminu reprezentance v hotelu razlagal Zorman.

Foto: Profimedia

Pokazali karakter ter pametnejšo igro

“Za nas je bila tekma proti Poljski zelo težka, a smo pokazali karakter ter pametnejšo in boljšo igro. Vse se nam je poklopilo, fantje so odigrali 50 vrhunskih minut, zadnjih deset pa moramo spet malce popraviti,” je razložil slovenski selektor.

Glas je izgubil po petih minutah obračuna proti Poljski. Tudi pred medije po tekmi ni stopil, saj je ostal povsem brez decibelov. Danes je bilo stanje že precej boljše.

Tudi igralci so spregovorili nekaj besed o tem. Najprej Domen Novak, nato še Borut Mačkovšek. “Malo tišje je bilo med polčasom, a včeraj tudi ni imel preveč razlogov za povišan glas. Upam, da se mu do jutri vrne, saj nas čaka zelo pomembna tekma,” je pristavil mlajši reprezentant.

“Ravno včeraj, ko nas bi lahko pohvalil, mu je zmanjkalo glasu. Mislim, da nas je vseeno želel pohvaliti,” je z nasmeškom na obrazu dejal visokorasli Mačkovšek, del obrambnega dvojca na sredini z Blažem Blagotinškom.

“Blagi (Blagotinšek, op. STA) je na srečo zdrav. Res sva odigrala vrhunsko tekmo na sredini, tako kot vsi ostali okoli naju. Če srednji blok ‘štima’, potem je vse v redu. Upam, da bova to prenesla tudi na tekmo proti Norveški,” se je član madžarskega Pick Szegeda ozrl na sobotno tekmo.

Blaz Blagotinsek rokomet Slovenija
Foto: Guliverimage

Izziv pred slovensko reprezentanco pa je velik, pravi levi zunanji igralec. “Norvežani predstavljajo zelo visoko oviro. Oni morajo zmagati, bog ne daj, da bi jih mi premagali preveč, saj se lahko zgodi, da ne bi napredovali. Vemo, kaj to pomeni za takšno rokometno velesilo, to bi bilo nedopustno. Zato bo njihova osredotočenost na visoki ravni.”

Na drugi strani pa bo samozavest slovenske zasedbe prav tako na visoki ravni. “Trenutno imamo samozavest, igramo dobro, smo prava ekipa na terenu in zunaj njega. Če bomo prikazali še eno takšno igro v obrambi kot proti Poljakom, bo Norvežanom zelo težko,” opozarja Mačkovšek.

Zvezdniški Norvežani več tečejo

Če sam zelo veliko igra, drugi kot so Domen Novak in mlajši kolegi potrpežljivo čakajo na svojo priložnost. Na treningih se dokazujejo trenerjem in sestavljajo čvrsto enoto tudi zunaj prve sedmerice.

“Ne glede na vse je rokomet ekipni šport. Če nimaš vsaj 16 igralcev, težko sestaviš trening. Vsak od nas ve, zakaj je tukaj in si želi biti tu. Seveda si želiš vsake minute na igrišču. Eni igrajo več, drugi manj, smo pa ena ekipa in vsi dihamo za isti cilj. Ni nobene zavisti. Na koncu šteje zmaga in ne, kdo je koliko igral in kdo je kolikokrat zabil,” vloge v reprezentanci razume Novak.

Tudi sam se je ozrl proti Norveški, ki bo zadnji slovenski tekmec v skupini D. “Zagotovo so drugačna ekipa od Poljske, več tečejo. So polni zvezdnikov svetovnega rokometa. Igrajo bolj fizično. Dobro se bomo pripravili na njih in vsi si želimo, da bi šli v drugi del z dvema točkama,” za konec pravi Novak.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!