Lanišek: “Prepričan sem v to, da se vrnem še v tej sezoni”

Smučarski skoki 8. Feb 202415:00 0 komentarjev
FOTO: Profimedia.

Slovenska reprezentanca vse od konca januarja nastopa brez svojega najboljšega posameznika v letošnji zimi Anžeta Laniška. A poškodovani smučarski skakalec je odločen, da se v svetovni pokal vrne še pred velikim finalom v Planici.

Anže Lanišek je že nekaj let najboljši slovenski smučarski skakalec v svetovnem pokalu in nič drugače ni letos. V skupni razvrstitvi zaseda visoko šesto mesto, za nameček pa je tudi edini slovenski orel, ki je to zimo na posamični tekmi skočil na zmagovalni oder. To mu je uspelo z zmago v Garmisch-Partenkirchnu, tretji pa je bil v Bischofshofnu.

Tudi zato je bila vest, da je 23. januarja na treningu v Planici padel in se poškodoval precejšen šok. Še toliko večji, ker se mu je to zgodilo le nekaj dni pred svetovnim prvenstvom v smučarskih poletih na Kulmu.

“Prav veliko ne morem analizirati. Pravzaprav je bil moj skok zelo dober, morda sem na koncu malo preveč popustil. Spomnim se, da je bilo zelo sončno in se mi je svetloba odbijala v oči, zato pri doskoku nisem videl najbolje. Tudi črt ni bilo toliko kot na tekmah, ko se lahko veliko lažje preceni, kaj in kako. A začutil sem, da nekaj ni dobro, vendar sem vedel, da sta bili sprednja in zadnja križna vez v redu, saj sem lahko napravil globok počep. Sprva bolečnine zaradi adrenalina in ogretosti niti nisem čutil, po 15 minutah pa me je začelo malo zbadati,” se spominja Anže Lanišek.

Anze Lanisek
Foto: Profimedia

Poškodba ni tako huda, kot bi lahko bila

Poznejši zdravniški pregled je pokazal, da si je poškodoval notranjo stransko vez v kolenu, a kot priznava tudi sam, je imel veliko srečo v nesreči, saj bi jo lahko odnesel precej huje, tako pa se mu je uspelo celo izogniti operativnemu posegu. “Gre na bolje. Poškodba ni tako huda, kot bi lahko bila. Mislim, da se celjenje lepo odvija, bolečin je zelo malo, tudi gibljivost kolena je precej boljša. Veseli me, da se stvari odvijajo v pravo smer,” pravi Lanišek.

Optimizem mu vliva tudi dejstvo, da se je že vrnil k lažjim treningom, za kar ima zasluge tudi njegova žena Nastja, s katero opravlja rehabilitacijo. “Njej najbolj zaupam, saj najbolje pozna mene in moje telo. Natanko ve, česa sem sposoben. Veliko delava na tem, da spreminjava moj način miselnosti in tudi na kakšen način se lotevam izvajanja vaj, da so te kar najbolj učinkovite,” pojasni smučarski skakalec.

Anže Lanišek
Foto: AP Photo/Matthias Schrader/Guliverimage

“Vse je za nekaj dobro”

Čeprav je bila prvotna ocena zdravnikov, da bo okrevanje 27-letnika trajalo najmanj dva meseca, pa je Lanišek odločen, da se v skakalno karavano vrne čim prej. Z nekaj sreče morda celo že v začetku marca, ko je na sporedu norveška turneja, zagotovo pa namerava nastopiti na finalu v Planici.

“Rekel bom, da so možnosti 100,1-odstotne. Prepričan sem v to, da se vrnem še v tej sezoni. Načrt je norveška turneja, čeprav ne smem prehitevati dogodkov. Če ne bom 100-odstoten, pač ne bom. A verjamem, da bom,” samozavestno razlaga sogovornik in doda, da se mu z dejstvom, da ne bo nastopil na Kulmu niti ni bilo težko spoprijeti.

Foto: GEPA pictures/Oliver Lerch via Guliver

“Sploh ni bilo tako hudo. Dejstvo, da ne bom odšel na prvenstvo, sem sprejel kar pozitivno. Seveda sem si želel poletov, a po drugi strani sem bil doma za sinov rojstni dan. Zdaj ima veliko časa za družino in pristne trenutke, ki se zgodijo doma. Zdi se mi, da se stvari lepo odvijajo. Vse je za nekaj dobro,” ob zavedanju, da so padci sestavni del njegovega športa, meni Lanišek.

Po padcu najbolje, da se čim prej vrneš na skakalnico

Slovenec še zdaleč ni edini nesrečnik, saj se padcu na tekmi na primer nista mogla izogniti niti Norvežana Sondre Ringen in Daniel Andre Tande, številnim pa je v spominu še vedno ostal tudi grozovit padec Petra Prevca na lanskem domačem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju. A če je slednji pozneje priznal, da ga je bilo ob vrnitvi na skakalnico kar malce strah, Lanišek verjame, da sam ne bo imel težav.

“Enkrat sem že imel natrgano patelarno vez in spomnim se, da takrat nisem bil pretirano prestrašen. Vem, da je najbolje, da se po padcu čim prej vrneš na skakalnico in pregrizneš stvar. Vsaj tako sem bil naučen. Verjamem, da prav velikih težav ne bom imel, čeprav prvič na vso moč vendarle ne nameravam skočiti,” še pristavi športnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!