Koliko je v letošnji zimi zaslužil Kobajaši in koliko Nika Prevc?

Nika Prevc, Rjoju Kobajaši
Foto: Profimedia

Japonec Rjoju Kobajaši pri moških in Slovenka Nika Prevc pri ženskah sta zaenkrat največja zaslužkarja v letošnji sezoni svetovnega pokala v smučarskih skokih.

Nika Prevc nadaljuje zmagovit pohod proti svojemu prvemu naslovu najboljše smučarske skakalke na svetu. Komaj 18-letna tekmovalka iz Dolenje vasi se vse od sredine decembra zdi neustavljiva. V le mesecu in pol je nanizala šest prvih in eno drugo mesto, oblekla rumeno majico vodilne skakalke v svetovnem pokalu, po nedeljski zmagi na Ljubnem pa za nameček postala še najuspešnejša slovenska smučarska skakalka vseh časov.

Izjemna rezultatska uspešnost pa je Niki Prevc prinesla tudi precejšen finančni priliv. Na račun zmag v Engelbergu, Garmisch-Partenkirchnu, Beljaku, Zau in Ljubnem je doslej prejela 49.960 evrov, s čimer se po višini zaslužka v letošnji zimi uvršča na prvo mesto med smučarskimi skakalkami. Na drugem mestu je Avstrijka Eva Pinkelnig, ki je zaslužila 13.000 evrov manj.

Nekoliko presenetljiv je pogled na lestvico najboljših zaslužkarjev v moški konkurenci, kjer na vrhu ne kraljuje vodilni skakalec sezone Stefan Kraft, temveč Rjoju Kobajaši. Za razliko od Avstrijca, ki je letos zmagal že sedemkrat, je Japonec na najvišjo stopničko zmagovalnega odra na posamični tekmi stopil le v Szczyrku, a zato s štirim drugimi mesti osvojil novoletno turnejo.

Ta mu je prinesla 32.000 od skupno 217.165 letos prisluženih evrov, oziroma dobrih 50.000 evrov več kot jih je v žep zaenkrat pospravil Kraft. Od Slovencev je s 102.000 evri najbolj uspešen Anže Lanišek, ki pa je zaradi poškodbe pretekli teden bržkone že zaključil sezono.