Maribor dokončno ostaja praznih rok

Alpsko smučanje 8. Maj 202311:33 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Le še ena potrditev loči Kranjsko Goro od dvojnega tekmovalnega programa svetovnega pokala v alpskem smučanju za sezono 2023/24, medtem ko pa bo Maribor znova ostal praznih rok.

Koledarje tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju mora potrditi še predsedstvo Mednarodne smučarske zveze. Sestalo se bo 24. maja, koledar, ki bo takrat na mizi, pa je bil pretekli teden tudi predmet obravnave podkomitejev na pomladnem srečanju FIS v Dubrovniku.

V Dalmaciji so se udejanjile tudi naše napovedi o tekmah v Sloveniji, a bo v obeh primerih, tako za žensko kot za moško prireditev, gostitelj Kranjska Gora oziroma Podkoren. Gorenjsko smučarsko središče bo 6. in 7. januarja 2024 gostilo ženski veleslalom in slalom. Dobra dva meseca pozneje, 9. in 10. marca, pa se bo na vitranški strmini ustavila še moška karavana svetovnega pokala. Tudi v tem primeru gre pričakovati veleslalom in slalom.

Zdaj se bo na potezi znašlo vodstvo Smučarske zveze Slovenije, ki je tudi nosilec tekem, na izvedbeni ravni pa nato organizacijo rešuje s pogodbo z lokalnimi organizatorji. Da bodo imeli v moškem delu glavno besedo Kranjskogorčani, je bolj ali manj jasno. Večje pa je vprašanje ženskih tekem, kjer so letos nit v rokah še držali Mariborčani, a v upanju, da gre za začasno rešitev pred vrnitvijo Zlate lisice na Štajersko. Zdaj je jasno, da Pohorje v bližnji prihodnosti ne more računati na vrnitev “belega cirkusa”.

Mikaela Shiffrin
Foto: GEPA pictures/Thomas Bachun via Guliver

Prvič leta 1964, zadnjič leta 2019

Zlata lisica je sicer luč sveta ugledala daljnega leta 1964, za očete pa veljajo Dušan Senčar, Marjan Kožuh in Franci Čop. Že leta 1970 so se na Pohorju smučarke prvič borile za točke svetovnega pokala. V skoraj 60-letni zgodovini je Zlata lisica po enkrat gostovala v Badgasteinu in Sarajevu, kar enajstkrat pa v Kranjski Gori (1976, 1988, 1991, 2007, 2012, 2014, 2018, 2020, 2021, 2022 in 2023). Nazadnje so bile lisičke doma na Štajerskem v sezoni 2018/19, kar je bila ena od zgolj treh domačih izvedb v zadnjem desetletju. Usodne so bile kronične težave s pripravo zadostnih količin snega.

“Prava Zlata lisica je doma le v Mariboru,” so ob tem vedno zatrjevali organizatorji. Zdaj se bodo, skupaj s SZS, znašli pred veliko dilemo. Ko smo pred časom vprašanja, povezana s tekmami v Sloveniji, naslovili na generalnega sekretarja organizacijskega odbora Zlate lisice, smo dobili odgovor, da osnutkov oziroma predlogov koledarjev ne morejo komentirajo. Slika do drugačna že čez slabe tri tedne, ko bo koledar za sezono 2’23/24 postal dejstvo.

Iz koledarja je sicer odpadel tudi Zagreb, a se Hrvati na vse pretege trudijo, da bi prepričali veljake FIS, tako da vrata še niso povsem zaprta. Zanesljivo pa v ženskem koledarju ne bo Lake Louisa. Nadomestil ga bo Mont Tremblant, vračajo pa se Val D’Isere, Garmisch Partenkirchen, Jasna in Val Di Fassa. V moškem delu koledarja bo priložnost za slalomsko tekmo prvič dobil Gurgl v Avstriji, znova pa se je našlo tudi mesto za Bansko in Kvitjell.

Vodilni možje svetovnega pokala in organizatorji so sicer v Dubrovniku izrazili tudi nezadovoljstvo na račun številnih neznank in poznega potrjevanja koledarjev. S kritiko je bil seznanjen tudi predsednik FIS Johan Eliasch, ki je ukinil dosedanji koncept večletnega naznanjanja osnutkov. Britansko-švedski poslovnež, ki se je odločil za dokaj neposredno sodelovanje v oblikovanje koledarjev, je sicer obljubil, da bodo delegati predvidoma na jesenskem srečanju v Zürichu na vpogled že dobili osnutek koledarja za sezono 2024/25.

Nova kombinacija

Zdi se, da se z novim koledarjem na smetišče zgodovine seli paralelna tekma. Pod velikim vprašajem je tudi usoda klasične mešane ekipne tekme. Zato pa pri FIS zdaj poskušajo z novim formatom kombinacije. Ta se bo preoblikovala v ekipno kombinacijo. Ekipo bosta sestavljala dva smučarja, prvi bo nastopil v smuku, drugi v slalomu. Točke naj bi si razdelila, kar naj bi k nastopu privabilo tudi najboljše v boju za veliki globus. Moška tekma bo premiero doživela v Kitzbühelu, za žensko še ni znano. Tekma naj bi nato tudi na velikih tekmovanjih nadomestila alpsko kombinacijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!