Mikaela presegla Vonnovo in Ligetyja

Mikaela Shiffrin
Mikaela Shiffrin

Z zmago na alpski kombinaciji na SP v Cortini d'Ampezzo je Mikaela Shiffrin postala najuspešnejša Američanka na svetovnih prvenstvih.

Mikaela Shiffrin, ki bo prihodnji mesec dopolnila 26 let, je v manj kot desetletju tekmovanja med svetovno elito osvojila že vse. V svetovnem pokalu ima 68 zmag, le 14 od ženskega rekorda Lindsey Vonn in 18 manj od absolutnega rekorderja Ingemarja Stenmarka.

Na olimpijskih igrah je osvojila 2 zlati in 1 srebrno kolajno, na svetovnih prvenstvih pa 6 zlatih, 1 srebrno in 2 bronasti. S tem je postala najuspešnejša Američanka na svetovnih prvenstvih. Na slalomih je bila najboljša štirikrat zapored (2013-2019) in bo imela konec tedna priložnost za peti zaporedni naslov. Leta 2019 je zmagala tudi v superveleslalomu, danes je prvič postala kombinacijska prvakinja.

S šestim zlatom je prehitela Teda Ligetyja, s skupno deveto kolajno pa Lindsey Vonn.

“Če bi bi to rekli na mojem prvem prvenstvu v Schladmingu 2013, bi rekla, da ni možnosti. Zagotovo mi je uspelo nekaj, kar ni še nikomur. Vedno sem se trudila, da premikam meje, najprej lastne, potem pa še tiste ostalih,” je povedala Mikaela Shiffrin.

Z vsakega od velikih tekmovanj (OI in SP), na katerih je nastopila, je domov prinesla vsaj eno zlato odličje.

“Ne bi hotela biti naslednja Lindsey Vonn, ker bi to pomenilo, da nekoga kopiram in da je to moj maksimum. Hočem doseči največ od vseh v zgodovini,” je zaključila nova svetovna prvakinja.