Mikaela Shiffrin mu je čestitala, on pa je v vojni z zvezo

Alpsko smučanje 22. Sep 202316:15 0 komentarjev
Foto: Mikaela Shiffrin/Instagram

Bitke med nacionalnimi smučarskimi zvezami in športniki v svetu alpskega smučanja niso nič novega. Tokrat so se v središču pozornosti znašli Norvežani, tudi Aleksander Aamodt Kilde.

Norveški slalomski as Henrik Kristoffersen je dolgo veljal za vnetega borca, v prvi vrste za oglasni prostor na tekmovalni čeladi. Primer se je selil celo na sodišče. Te dni je norveška smučarska zveza vnovič na udaru, jedro spora pa je “pravica do podobe” športnika. Zveza naj bi namreč smučarjem kratila pravico do trženja lastne podobe.

Zaradi nesoglasij je več alpskih smučarjev zavrnilo podpis pogodbe s panožno zvezo. Med uporniki sta tudi dobitnik slalomskega globusa Lucas Braathen in najboljši smukač zadnjih dveh sezon Aleksander Aamodt Kilde. Bitka, ki zdaj že poteka na odvetniški ravni, je vroča tudi zaradi dejstva, da nas do začetka nove sezone loči le še dober mesec.

Sicer pa tovrstne smučarske “vojne” niso nič novega. Svež je spomin na boje Anne Veith, Tine Maze, Ilke Štuhec, Marca Odermatta, Ester Ledecke … Skupni imenovalec vseh primerov je težnja po trženju oglasnega prostora na dresih in pokrivalih.

Čestitka Mikaele Shiffrin

Kilde, ki se vneto pripravlja na novo sezono, je sicer prav v četrtek dopolnil 30 let. Odmevno spletno čestitko mu je namenila partnerka Mikaela Shiffrin. Ameriška zvezdnica, ki je letos podrla rekord po številu zmag na tekmah svetovnega pokala, je objavila skupno fotografijo ob robu priprav v Čilu in zapisala: “Ni mi všeč, ko nisem s teboj na tvoj pravi rojstni dan, vendar mi je bilo všeč biti s teboj med pripravami v Čilu, kjer sem ti namenila darila. Vsak dan mi daješ zgled in si zaslužiš vse čudovite stvari na svetu. Ljubim te.”