Nova pravila vnašajo nemir v smučarsko karavano

Alpsko smučanje 18. Sep 202311:25 0 komentarjev
Fotografija je simbolična. (Foto: Profimedia)

S prihajajočo sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju v veljavo stopajo novi predpisi glede smučarskih maž, zaradi česar so številni udeleženci svetovnega pokala močno zaskrbljeni.

Od konca oktobra, ko bodo v Söldnu že tradicionalno na sporedu prve tekme svetovnega pokala, bo v veljavo stopilo tudi pravilo, ki prepoveduje uporabo voskov, ki vsebujejo fluor. Odločitev je Mednarodna smučarska zveza (FIS) sprejela, ker naj bi bili škodljivi za okolje. Čeprav so številni odločitev FIS pozdravili, pa novo pravilo med smučarsko karavano vzbuja tudi pomisleke, poroča Eurosport.

Za preverjanje fluorovih spojin na smučeh bo v prihajajoči zimi uporabljena posebej razvita naprava, ki bo na tekmah merila količino fluora na smučeh, če bo meja presežena, pa lahko tekmovalcem grozi celo diskvalifikacija.

A kot opozarjajo nekateri smučarski poznavalci, bi se lahko vse skupaj močno zapletlo, saj so nekateri testi pokazali, da dovoljeno mero fluora presegajo že povsem nove, nepovoskane smuči. Glavni trener moške švicarske reprezentance Tom Stauffer je zaradi tega že izrazil zaskrbljenost in podvomil v natančnost testov. Po pogovorih s predstavniki industrije se namreč boji, da bi lahko napake pri meritvah privedle tudi do neupravičenih diskvalifikacij.

Dodatno skrb za nameček vzbuja tudi možnost sabotaž s strani tekmecev. Predstavnik Stöcklija, dobavitelj smuči skupnemu zmagovalcu svetovnega pokala Marcu Odermattu, Benni Matti ob tem opozarja, da bi lahko smučarji, ki bi nastopili po tekmovalcu, ki začne tekmo s smučmi, namazanimi s fluorom, zapeljali čez njegovo smučino in tako dobili ostanke fluora, kar bi povzročilo njihovo diskvalifikacijo.

Kot še dodaja Matti, naj bi nova merilna naprava reagirala tudi na druge snovi, hkrati pa dodaja, da si več ekip pogosto deli posodo z voskom, kar poveča tveganje, da nekdo namerno nanese fluor na smuči tekmovalcev.