Mikaela Shiffrin podrla rekord, a Marit Bjoergen je še daleč

Zimski športi 13. Mar 202311:46 0 komentarjev
Mikaela Shiffrin
Foto: profimedia

Mikaela Shiffrin je z zmago na slalomu v Areju postala najuspešnejša športnica v zgodovini svetovnega pokala v alpskem smučanju. A 28-letno Američanko od absolutnega rekorda v zimskih športih loči še precej.

Mikaela Shiffrin je s 87. zmago v svetovnem pokalu prehitela Ingemarja Stenmarka kot najuspešnejša alpska smučarka v zgodovini. To ji je uspelo štiri leta pred legendarnim Švedom, ki je svojo zadnjo zmago osvojil 19. februarja 1989 na veleslalomu v ameriškem Aspnu pri 32 letih. Januarja je izvrstna Američanka ugnala svojo rojakinjo Lindsey Vonn po številu zmag med smučarkami, zdaj ji je uspelo podreti še skupni rekord.

A Shiffrin za absolutno rekorderko po številu zmag v svetovnih pokalih zimskih športov zaostaja še precej. Ta naziv med olimpijskimi športi drži norveška tekačica na smučeh Marit Bjoergen, ki je v svoji bogati karieri osvojila kar 114 zmag v svetovnem pokalu. Mikaeli Shiffrin manjka še 28 vzponov na najvišjo stopničko.

Marit Bjoergen
Marit Bjoergen. Foto: guliverimage

Izjemna norveška tekačica je v svoji karieri edina presegla stotico zmag v svetovnem pokalu in velja za eno najuspešnejših zimskih športnic vseh časov. V disciplini ji sledi rojakinja Therese Johaug z 82 zmagami, na tretjem mestu je Justyna Kowalczyk, ki se je na najvišjo stopničko povzpela 50-krat. Najuspešnejša slovenska tekačica je Petra Majdič s 24 zmagami. V moški konkurenci je bila skozi zgodovino konkurenca bolj izenačena, v zadnjih letih pa prav tako dominira Norvežan. Sprinterski as Johannes Hosflot Klaebo je rekorder z 61 zmagami. Slovenski tekači v moški konkurenci zmage v svetovnem pokalu še nimajo.

Tudi prvo mesto Marit Bjoergen je “vprašljivo”. S 163 zmagami je namreč povsem na vrhu Švicarka Amelie Reymond, ki tekmuje v telemark smučanju. V svoji 16-letni karieri je osvojila že 163 zmag v tem neolimpijskem športu, prav zaradi tega pa za rekorderko še vedno velja Norvežanka.

Kdo so rekorderji in rekorderke v ostalih zimskih športih?

Med skakalkami je daleč najbolj uspešna Japonka Sara Takanaši (63 zmag), ki ima več kor dvakrat toliko zmag kot druga najuspešnejša Norvežanka Maren Lundby s 30 zmagami. Na tretjem mestu je Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz, ki je slavila 16-krat. V prvi deseterici se znajde tudi Slovenka. Nika Križnar zaseda deseto mesto s petimi zmagami v svetovnem pokalu. 3 je nanizala Urša Bogataj, 2 Ema Klinec, po eno pa Maja Vtič in Špela Rogelj.

Med skakalci je na vrhu Avstrijec Gregor Schlierenzauer s 53 zmagami. sedmimi več od Finca Mattija Nykanena. Najuspešnejši slovenski skakalec Peter Prevc je zbral 23 prvih mest.

Ole Einar Bjoerndalen. Foto: guliverimage

Med kombinatorci je norveški zlati deček Jarl Magnus Riiber že pri 25 letih absolutni rekorder s 55 zmagami. Norvežani kraljujejo tudi v biatlonu. Ole Einar Bjoerndalen jih je v svoji karieri nanizal kar 95, zadnjo leta 2015 pri 41 letih. Drugo mesto zaseda Francoz Martin Fourcade s 83 zmagami, nevarno pa se bliža Johannes Thingnes Boe. 29-letnik, ki v zadnjih letih kraljuje v biatlonu, ima na svojem računu 71 najvišjih stopničk v svetovnem pokalu. Med biatlonkami je na prvem mestu po številu zmag Švedinja Magdalena Forsberg (42).

Med Slovenci na vrhu Tina Maze

Med slovenskimi zimskimi športniki je na prvem mestu Tina Maze s 26 zmagami. Z dvema manj sledi Petra Majdič, Peter Prevc pa je do sedaj nanizal 23 prvih mest, Primož Peterka pa v svoji karieri 15. Ilka Štuhec je konkurenco ugnala desetkrat, med smučarji v moški konkurenci pa je najuspešnejši Bojan Križaj z 8 zmagami. Filip Flisar jih je v smučarskem krosu nanizal sedem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!