Mikaela Shiffrin takšne zbadljivke še ni bila deležna

Alpsko smučanje 3. Feb 20239:56 3 komentarji
Mikaela Shiffrin
Mikaela Shiffrin. Foto: Profimedia

Nekdanje večkratne svetovne in olimpijske prvakinje Marielle Goitschel ni zajel val globalnega smučarskega navdušenja nad Mikaelo Shiffrin, ki lovi rekordno 86. zmago v svetovnem pokalu.

Ob skorajda vsesplošnem poveličevanju dosežkov Mikaele Shiffrin, ki je le še zmago oddaljena od prvega mesta večne lestvice zmagovalcev tekem svetovnega pokala, na katerem že več desetletij sameva legendarni Šved na slovenskih smučeh Ingemar Stenmark, je francoski Le Parisien le našel sogovornika z nekoliko drugačnim pogledom na aktualno dogajanje. Sogovornico. To je Marielle Goitschel, ena od velikih imen iz zgodovine alpskega smučanja, danes pa 77-letna francoska upokojenka, ki je bila sogovornica omenjenega medija na pragu svetovnega prvenstva v Meribelu in Courchevelu.

“Nehajmo govoriti, da gre za rekord, da gre za največjo vseh časov. Če želimo primerjave, potrebujemo enako osnovo,” se je ob čislanje dosežkov 27-letne Američanke obregnila Marielle Goitschel, ki je blestela predvsem v 60. letih minulega stoletja. Predvsem v letih, ko svetovnega pokala, kakršnega poznamo danes, še ni bilo. Osnovan je bil namreč šele leta 1967, pa še to v močno okrnjeni obliki.

Marielle Goitschel
Marielle Goitschel: nekoč in danes. Foto: Profimedia

“Ko vidim današnje smučanje, si mislim, da je ustvarjeno zame. V superveleslalomu ne bi izpustila nobene kolajne. V slalomu bi po nosu udarila tudi Mikaelo. Ko sem trenirala, sem premagovala tudi fante. Smučala sem po moško, torej napadalno. To takrat ni bilo lahko, saj so bili količki leseni. Vse me je bolelo. Obe rameni sem imela operirani,” pravi nekdanja francoska reprezentantka in ob tem priznava, da se je smučarski šport v zadnjih desetletjih močno spremenil. Vseeno ga spremlja. In se, kot pravi, navdušuje tudi nad Mikaelo Shiffrin. “Je edina, ki se lahko približa mojim kolajnam,” dodaja.

Marielle Goitschel se sicer res lahko pohvali s kar enajstimi kolajnami na SP, od tega je kar sedem zlatih. Del teh se prekriva tudi z olimpijskimi igrami, saj so se od konca druge svetovne vojne do leta 1980 odličja na OI v smučarskih kartotekah beležila dvojno, torej tudi kot SP. Zgolj na olimpijskih igrah je bila Francozinja dvakrat zlata in enkrat srebrna. V svetovnem pokalu je nastopila le v prvih dveh sezonah ter ob sedmih osvojila globusa v smuku in slalomu, skupno pa je bila druga.

100 zmag?

Pred dnevi se je v razpravo o dosežkih Mikaele Shiffrin vključil tudi Stenmark. Kot poroča Wall Street Journal, je Američanki napovedal več kot 100 zmag v svetovnem pokalu. “Ona je odlična smučarka. Ima izjemno tehniko si si zasluži podreti rekord, je sporočil 66-letni Šved.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje