Ilka Štuhec na čelu petnajsterice

Alpsko smučanje 31. Jan 202317:222 komentarja
Ilka Štuhec. Foto: Profimedia

Poleg Žana Kranjca in Ilke Štuhec, ki sta v tej sezoni svetovnega pokala skupaj zbrala šest uvrstitev na stopničke za zmagovalce, bo slovenske barve na 47. svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju (6. – 19. 2.) v Courchevelu in Meribelu branila še trinajsterica.

V petek bo minilo že 41 let od trenutka, ko je Boris Strel z veleslalomskim bronom v Schladmingu slovenskemu alpskemu smučanju, tedaj resda še pod jugoslovansko zastavo, priboril prvo kolajno na svetovnih prvenstvih in tudi na splošno na velikih tekmovanjih. Do danes se je v slovenskih smučarskih vitrinah znašlo že 23 FIS-ovih snežink, unikatnih kolajn tega bienalnega tekmovanja.

Zdi se, da ima tudi tokratna slovenska odprava na SP, že šestnajsta samostojna, v svojih vrstah kandidate za kolajne. Predvsem dva. To sta trenutno druga smukačica svetovnega pokala in že dvakratna svetovna prvakinja v najhitrejši disciplini Ilka Štuhec, ki je bila na zadnjih treh smukih prva in dvakrat druga, ter aktualni olimpijski podprvak Žan Kranjec, katerega izkupiček veleslalomskih stopničk je polovičen (6 tekem, 3 uvrstitve med najboljše tri).

Žan Kranjec pred odhodom na SP; FOTO: Aleš Fevžer

“Ne nalagam si pritiska, ne glede na pričakovanja okolice. Ne skrivam pa visokih pričakovanj. Vem, kako do želenega rezultata. Vem tudi, kako do napredka oziroma odpravljanja napak. Ključna težava je, da mi na nobeni tekmi nista uspeli dve res vrhunski vožnji. Lepo bi bilo, če bi mi uspelo prav v Franciji. Osnovna želja je, da si v cilju ne bom prav nič očital,” razmišlja Kranjec, ki je bil na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih peti in šesti.

Poleg osrednjih dveh adutov bo na prvenstvu, ki se bo z žensko kombinacijo začelo v ponedeljek, nastopila še trinajsterica. Zdaj je znanih sedem smučarjev in šest smučark, zadnja dva potnika za paralelno tekmo pa bodo v neposrednem obračunu določili predstavniki mladega vala Anže Gartner, Žiga Oreškovič Zupan, Miha Oserban in Alen Hriberšek.

Slovenska reprezentanca pred odhodom na SP; FOTO: Aleš Fevžer

Seznam potnikov je dokaj širok, saj bo priložnost dobil tudi mlajši del reprezentance, vrsta kandidatov za vrhunske rezultate pa je nekoliko skromnejša od lanskoletnih pričakovanj, a so svoj davek terjale poškodbe (Andreja Slokar in Boštjan Kline), medtem ko pa je Meta Hrovat na pragu nove sezone presenetila z naznanitvijo tekmovalne upokojitve.

“Ne skrivam želje po kolajni. Kot vedno. To je dosegljiv cilj. Osnovni cilj pa je, da imamo na vsaki tekmi nekoga med deseterico,” pravi vodja panoge Miha Verdnik. “Veseli napredek med sezono. Ekipa si zasluži zeleno kljukico. Pred kratkim so nas navdušili tudi mladi. Imamo znanje, da ohranjamo dobre rezultate tudi v prihodnje,” pa slab teden pred začetkom vrhunca smučarske sezone razmišlja vodja reprezentanc Janez Slivnik, ki bo še pred tem del ekipe pospremil na zadnjo tekmo pred prvenstvom – sobotni moški slalom svetovnega pokala v Chamonixu.

Ana Bucik pred odhodom na SP; FOTO: Aleš Fevžer

Slovenska reprezentanca na SP 2023

Moški: Žan Kranjec, Štefan Hadalin, Martin Čater, Miha Hrobat, Tijan Marovt, Nejc Naraločnik in Rok Ažnoh.

Kandidati (za 2 mesti):  Anže Gartner, Žiga Oreškovič Zupan, Miha Oserban in Alen Hriberšek

Ženske: Ilka Štuhec, Ana Bucik, Neja Dvornik, Tina Robnik, Nika Tomšič in Anja Oplotnik.

Komentari

Vaš komentar