Mikaela Shiffrin želi premirje, Petra Vlhova se umika

Alpsko smučanje 1. Dec 202112:02 8 komentarjev
Mikaela Shiffrin in Petra Vlhova; foto: AP Photo/Alessandro Trovati via Guliver

Medtem ko slovenski ljubitelji alpskega smučanja z nestrpnostjo pričakujejo, da se bo v novo tekmovalno zimo podala tudi Ilka Štuhec, pa vse kaže, da bo sezono znova zaznamovalo rivalstvo med Mikaelo Shffrin in Petro Vlhovo.

Zadnja zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala Petra Vlhova uresničuje svoje napovedi o zelo selektivnem nastopanju, s čimer si kupuje čas za treninge in želi ohranjati tekmovalno svežino vse do olimpijskega vrhunca sezone v Pekingu. Slovakinja je tako že sporočila, da bo v celoti izpustila zajeten sklop tekem v hitrih disciplinah.

Po tekmah v Killingtonu se je namreč ločila od tekmovalne karavane, ki trenutno v Lake Louisu odšteva dneve do prvih tekem v hitrih disciplinah (dva smuka in superveleslalom). Po poročanju slovaških medijev, ki ji že nekaj let namenjajo veliko pozornosti, pa se bo odpovedala tudi trem superveleslalom in smuku v St. Moritzu in Courchevelu.

Švicarski vprašaj?

Iz Švice medtem prihajajo slabi obeti za tekmi v St. Moritzu (11. – 12. 12.). Snega je sicer v Alpah dovolj. Tudi snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze je brez omahovanja prižgal zeleno luč. Medtem pa je Švica uvrstila Kanado na seznam rizičnih držav in ob vstopu potnikov iz te severnoameriške države zahteva negativen Covid test in obvezno desetdnevno karanteno. Vrhunski športniki naj ne bi bili označeni za izjeme. Odpoved oziroma prestavitev tekem se tako zdi povsem realen scenarij.

Petra Vlhova, ki po odslovitvi Livia Magonija po novem deluje pod taktirko trenerja Maura Pinija, je sicer v sezono vstopila v velikem slogu. Vse štiri preizkušnje je namreč končala na odru za zmagovalke. Po drugem mestu v Söldnu je dobila obe preizkušnji v Leviju, ob polovični izvedbi programa v Killingtonu pa je bila v slalomu druga.

Mikaela Shiffrin; foto: Guliverimage

V skupnem seštevku svetovnega pokala trenutno zaseda drugo mesto, za Mikaelo Shiffrin zaostaja za 20 točk. Toda razlika se bo po vsej verjetnosti že ta teden močno povečala. Američanka, ki je bila v tehničnem odprtju sezone po dvakrat prva in druga, je namreč odpotovala v Lake Louise. Na prvem uradnem treningu je postavila 17. čas.

Obe protagonistki sta se ob tem na zanimiv način odzvali na pogosta vprašanja o hladnem medsebojnem odnosu in predvsem rivalstvu. “Ne gre samo za mene in Mikaelo. Obstajajo tudi druga dekleta,” je dejala Vlhova. Še bolj zanimive pa so bile besede ameriške zvezdnice: “Včasih se vprašam, ali ne bi bilo lepo, če bi razglasili premirje in se vsaj na kratko umirili.”

Pester konec tedna

Konec tedna bo zaznamovalo drugo dejanje severnoameriške turneje. Smučarke so v Lake Louisu, kjer je za petek predviden prvi smuk nove sezone, dan zatem bo na sporedu še drugi, kanadski program pa se bo zaključil z nedeljskim superveleslalomom. Moški del belega cirkusa se medem mudi v Beaver Creeku, kjer bodo organizatorji pod streho skušali spraviti nekoliko razširjen program. Za četrtek in petek sta predvidena dva superveleslaloma, za soboto in nedeljo  pa še dva smuka. Slovenske barve bodo branili Ilka Štuhec, Maruša Ferk, Boštjan Kline, Miha Hrobat, Martin Čater in Nejc Naraločnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje