“Mladim so vrata vedno odprta”

slovenska ženska skakalna reprezentanca
Foto: Uroš Skaza

Slovenska reprezentanca je na sobotni tekmi na Ljubnem poleg odličnih posamičnih rezultatov dosegla tudi sijajen ekipni uspeh. Šesterica v točkah svetovnega pokala, za Tajo Bodlaj prvič na slovenskih tleh, za Tino Erzar in Jerico Jesenko pa prvič nasploh.

Nekoliko v senci boja za vrh Nike Prevc, ki je morala v zaključku prvega dne ljubenškega spektakla priznati premoč Avstrijki Evi Pinkelnig, se je kar šest slovenskih deklet uvrstilo med prvo trideseterico. Niki Križnar je na petem mestu do stopničk zmanjkalo 4,6 točke, uveljavljena članica širšega svetovnega vrha Katra Komar je končala na 11. mestu.

Zelo pozitivno pa so presenetile še preostale tri dobitnice točk. Za Tajo Bodlaj je pester teden, saj je še minuli vikend tekmovala v Južni Koreji in se z olimpijskih iger mladih vrnila z dvema zlatima kolajnama – eno posamično in eno ekipno. Tokrat je osvojila 20. mesto in s tem prve točke na Ljubnem ob Savinji.

“Imam polno glavo vsega, še iz Koreje. Očitno mi gre, uspela sem skočiti dovolj dobro za točke. Noro. Upam, da jutri ponovim take skoke, ampak sem zadovoljna. Nastop je bil veliko boljši kot lani, ko sem tu debitirala v svetovnem pokalu. Noro vzdušje, pojdite na vrh pogledat navijače,” je dejala 17-letnica iz skakalnega kluba Tržič. Zanjo je to najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu, potem ko je bila decembra v Engelbergu 25.

Taja Bodlaj
Taja Bodlaj. Foto: Uroš Skaza

Ne sme zahtevati preveč

Še tri mesta bolje od Bodlaj se je uvrstila Tina Erzar. Komaj 16-letna skakalka kluba iz Ihana je debi v svetovnem pokalu dočakala na začetku leta v Beljaku, kjer pa je padla in se ni uspela prebiti na nobeno od dveh tekem. Na Ljubnem je blestela že v petkovih kvalifikacijah.

“Beljak me je bolj kot ne samo potrl, padec me je prizadel bolj kot neuvrstitev na tekmo. Dobila sem nekaj dvoma vase, ampak na tekmah nižjega ranga sem si povrnila samozavest. Skoki postajajo tisto, kar hočem, sem zadovoljna. Danes sicer nista bila popolna, ampak to so nove izkušnje. Zadovoljna sem z rezultatom,” je dejala.

Tina Erzar
Tina Erzar. Foto: SK

Tudi njo so navdušili glasni navijači, pri napovedi za nedeljsko tekmo pa je previdna. “Ne smem preveč zahtevati od sebe. Vem, da sem sposobna poseči visoko, tudi v prvo deseterico. Želim ohraniti mirno glavo in sproščenost. In boljše skoke, kot danes. Pa tudi če bo isto, pa pridem med točke, bo super,” je odločna ena izmed najbolj talentiranih skakalk na sončni strani Alp. “Je nekaj grenkega priokusa. Skoki so tak šport – enkrat zmaga eden, drugič drug. Ampak verjamem, da bo Nika (Prevc, op. p.) jutri spet tekmovala za zmago,” pa je Erzar pokomentirala razplet pri vrhu.

Nekaj več ljudi …

Na 28. mestu je kot zadnja od Slovenk do točk prišla Jerica Jesenko. In to ob debiju v svetovnem pokalu. “Počutim se zelo dobro, ne bi si mogla želeti nič več. Skoki niso bili ravno vrhunski, najboljša je bila poskusna serija. Ampak mora še kaj za jutri ostati. Največja razlika v primerjavi z nižjimi ravnmi se naredi na zaletni mizi. Nekaj posebnega pa so navijači, po navadi nas pride pogledat 20 ljudi, tokrat pa jih je malo več,” je v smehu dejala 18-letna članica skakalnega kluba iz Žirov.

Jerica Jesenko
Jerica Jesenko. Foto: Uroš Skaza

Po prvi seriji so tekmovanje končale še preostale Slovenke. Ajda Košnjek na 33., Urša Vidmar na 36. in Živa Andrić na 37. mestu. Nova priložnost pa jih čaka že jutri. Kvalifikacije bodo na sporedu ob 9.30, prva serija pa ob 11. uri.

“Vedno smo veseli, da imamo zadaj tekmovalke, ki jih lahko menjamo v A-ekipi. Zadaj so vrata vedno odprta,” pa je odličen izkupiček mladih pokomentiral glavni trener slovenske reprezentance Zoran Zupančič.

Ne bojijo se skoka, ampak napak

Po koncu smo se pogovarjali tudi s Stanetom Balohom, glavnim trenerjem Slovenk v mladinski reprezentanci. “Precej težka tekma, veter v hrbet. Nika Prevc danes ni naredila najboljših skokov. Je malo pritiska, bile so napake iz mize. Ampak je izvlekla skoraj vse. Moramo biti zadovoljni z drugim mestom,” je ocenil razplet pri vrhu.

Baloh Erzar
Foto: Uroš Skaza

Pa njegove varovanke? “Jerica Jesenko in Tina Erzar sta prvič skočili v točke. Tini je kazalo še bolje, ampak moramo vedeti, da so to 15, 16 let stare tekmovalke in se noga hitro zatrese. Ampak nič hudega, vsaka izkušnja je dobrodošla. Zelo vesel sem. Priti v točke svetovnega pokala ni enostavno. Rečemo, da se noga zatrese, ampak v resnici je vse v glavi. Glava drugače reagira. Punce se ne bojijo skočiti, bojijo se napak. In točno te napake so potem zgodijo. Tako pri izkušenih kot pri mladih,” je zaključil.