Na planiškem prvenstvu stroški gotovo višji od predvidenih

Zimski športi 22. Sep 202214:02 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Priprave na svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki bo med 22. februarjem in 5. marcem 2023 v Planici, potekajo po načrtih. Generalni sekretar organizacijskega odbora Tomaž Šušteršič pa je v pogovoru za STA vendarle priznal strah pred naraščanjem stroškov in težave, ki jih imajo s partnerji v Trbižu, ki naj bi gostili start nekaterih tekov.

V začetku tedna je Planica brez težav prestala zadnjo kontrolo Mednarodne smučarske zveze in generalni sekretar Mednarodne smučarske zveze Michel Vion je po ogledu pritrdil, da je ekipa organizatorjev točno tam, kjer mora biti.

“Saj tam tudi moramo biti. Čas neizprosno hiti in smo v zaključni fazi priprav. Manjka še nekaj manjših infrastrukturnih posegov, montaža in postavitev začasne infrastrukture in vse kar se veže na to. Vse ostalo je pripravljeno, moram pa priznati tudi, da je bil nordijski center grajen za takšno tekmovanje in da imamo dobro infrastrukturo. Zdaj velja razmišljati naprej, saj bo treba zadeve začeti spreminjati in prilagoditi potrebam modernega športa,” je dejal Tomaž Šušteršič.

Izbirajo se tudi prostovoljci, ki bodo pomagali pri prireditvi. Nedavno so planiški delavci javno pozvali, naj se ljudje javijo za pomoč pri izvedbi SP. “Odprli smo poseben portal in imamo že več kot 150 prijavljenih. Računamo pa tudi na tiste, ki stalno sodelujejo in nam vedno rade volje priskočijo na pomoč. Gre predvsem za ljudi iz tekaških in skakalnih društev. Skupaj jih bo v projektu na koncu sodelovalo več kot 600.”

Cene vsega gredo v nebo

A ne glede na dobro organizacijo brez zapletov ne gre. “Največ skrbi nam povzroča nepredvidljiva rast cen v Evropi. Najprej je bilo težko, ker nas je udaril covid-19 in vse s tem povezane omejitve, zdaj pa kriza zaradi vojne v Ukrajini. Vse to je najprej pognalo v nebo cene energentov, nato vse storitve vezane nanje in kasneje privedlo do splošnih podražitev. Zgolj prireditvena infrastruktura se je podražila približno 30 odstotkov. To nas dnevno sili v prilagajanje proračuna, ki je trenutno visok dobrih 17 milijonov evrov, a smo notranje rezerve že ‘počrpali’ in ne vemo, kaj nas čaka v naslednjih štirih oz. petih mesecih.”

Šušteršič je ob tem opozoril, da so podražitve posameznih storitev še bistveno višje, in razkril, da je denimo najem bivalnega zabojnika še nedavno stal okrog 3000 do 3500 evrov, zdaj pa so cene 100-odstotkov višje. “Povpraševanje se je izjemno povečalo. Najprej za potrebe testiranj v času pandemije, za tem je vnovič oživelo gradbeništvo, ki je bilo dolgo ustavljeno. Prišlo je do pomanjkanja zabojnikov, za katere je pomembno, da so iz regije, saj bi transport najem spet podražil. Zaradi pomanjkanja materialov pa so tudi težave pri gradnji novih, ki si jih ponudniki sicer želijo.”

Tomaž Šušteršič ob prevzemu zastave SP leta 2021 v Oberstdorfu. Foto: Guliverimage

Za Italijane ‘premajhna vidnost marketinških sporočil’

Med partnerji, močno sta v sodelovanje pri pripravi SP vključeni tudi mesti Beljak in Trbiž, prihaja tudi do težav z Italijani. Tam je predviden start ženske tekme na 30 km in moške na 50 km. “Če v kratkem ne dobimo potrditve, bomo morali tekme v celoti izpeljati v Planici. Tako z ljudmi kot s financami so bili v Trbižu soudeleženi pri naši kandidaturi, zagotavljali so tudi sodelovanje pri tekmah, tik pred zdajci pa se sprašujemo, kje smo,” pravi Šušteršič.

Ta dodaja, da je bila ideja čezmejnega sodelovanja odlično sprejeta na Mednarodni smučarski zvezi, pa tudi v javnosti, saj kaže odlično povezanost tega trikotnika. “A posebne tragike ne bo, če bomo vse izpeljali doma. Logistično je to za nas morda celo lažje, sama ideja pa se nam je zdela tako velika in pomembna, da skušamo z njo vztrajati do zadnjega. Če se ne bo izšlo, bomo nove priložnosti pač iskali v prihodnje.”

Zapleta se seveda pri financah. Projekt bi morala podpreti tudi deželna vlada Furlanije-Julijske krajine, ki pa ocenjuje, da je vidnost njihovih marketinških sporočil med televizijskimi prenosi premajhna, da bi zadevo podprli. “Mi pravega vpliva na to nimamo. Zdaj je treba počakati, ali bo na predloge pristala mednarodna marketinška agencija, ki je zadolžena za to.”

Foto: Aleš Fevžer

Tako številčnega dogodka pod Poncami še ni bilo

A pravega časa za predolgo reševanje ovir ni. Planiški organizatorji morajo uskladiti prireditev za več kor 1700 aktivnih udeležencev prireditve, za veliko število članov organizacijskega odbora in več kot 1500 predstavnikov medijskih hiš, samo tekmo pa izpeljati tako, da bo zadovoljila okrog pol milijarde televizijskih gledalcev po vsem svetu.

“Računamo na tekmovalce iz več kot 40 držav, ki se bodo v 11 tekmovalnih dneh borili za 24 kompletov kolajn. Želimo si med 150 in 200-tisoč gledalcev na prireditvi, pa čeprav bo prostora za spremljanje skokov nekaj manj kot sicer, saj Bloudkove skakalnice ponujajo nekaj manj prostora od letalnic bratov Gorišek. Zaenkrat je zanimanje veliko, tudi pri tujih agencijah, upam, da bo tako tudi pri prodaji posamičnih vstopnic, ki se je začela ta teden.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!