Na prvenstvu v Planici tudi Rusi in Belorusi?

Zimski športi 21. Sep 202213:39 0 komentarjev
Planiški nordijski center bo prvič v zgodovini gostil svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Foto: Guliverimage

Generalni sekretar Mednarodne smučarske zveze (Fis) Michel Vion danes v razpravi na Forumu Nordicumu v Kranjski Gori ni izključil možnosti, da bi bili organizatorji tekem svetovnega pokala v nordijskem in alpskem smučanju zaradi grozeče energetske krize prisiljeni odpovedati tekme, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vion je omenil tudi možnost, da bi na svetovnem prvenstvu pod Poncami sodelovali tudi športniki iz Rusije in Belorusije.

Energetska kriza bi lahko povzročila številne odpovedi tekem svetovnega pokala in pri Fisu se na to pripravljajo, je danes v Kranjski Gori na forumu mednarodnih novinarjev, ki pokrivajo nordijske športe, priznal Vion.

Fis trenutno nima načrta B, je dejal Michel Vion. “Dobro so znane težave v zvezi s proizvodnjo umetnega snega in dogodki, ki potekajo pod reflektorji. Ni lahko, ko morajo ljudje varčevati z vodo in elektriko, a tekmovanja se pripravljajo in izvajajo. Smo optimistični, da bomo tudi to zmogli,” je dejal.

Planica bo prizorišče svetovnega prvenstva v nordijskih športih, ki bo med 22. februarjem in 5. marcem 2023. Slovenija bo prvič gostila tako veliko tekmovanje v zimskih športih.

Medtem ko se tekme svetovnega pokala lahko dokaj hitro odpove ali jih prestavi na drugo lokacijo, pa svetovnih prvenstev ni mogoče preložiti v kratkem času. “Če pride do odpovedi mesec dni pred predvidenim datumom, to ni več mogoče,” je dejal generalni sekretar Fisa.

Če se vrnejo, bodo brez zastave in himne

Na SP v dolini pod Poncami ni izključena niti udeležba športnikov iz Rusije in Belorusije. To je danes v Kranjski Gori še omenil Vion.

Takšna možnost temelji na stališču Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). Predsednik Moka Thomas Bach namreč dopušča možnost, da bi odprli “majhna vrata” za športnike, ki trenutno zaradi ruske agresije na Ukrajino ne morejo tekmovati. Šport bi moral biti neodvisen od politike, je dejal Vion.

Vrnitve ruskih in beloruskih športnikov na mednarodno prizorišče pa ne gre pričakovati na uvodnih jesenskih tekmah svetovnih pokalov. “Morda se možnosti za njihovo vrnitev na mednarodno sceno odpirajo decembra. Športniki obeh držav, seveda brez zastave in himne, bi morda lahko nastopili tudi na SP,” je pojasnil Vion.

SP v nordijskem smučanju bo prihodnje leto v Planici, SP v alpskem smučanju pa v Courchevelu in Meribelu v Franciji od 6. do 19. februarja.