Slovenska četverica prekratka za stopničke

Smučarski skoki 10. Dec 202211:36 0 komentarjev
Nika Križnar (Foto: Profimedia)

Slovenska mešana reprezentanca v smučarskih skokih je v Titisee-Neustadtu osvojila četrto mesto. Slavila je Avstrija pred Norveško in Nemčijo.

Nika Križnar, Timi Zajc, Ema Klinec in Anže Lanišek so v nemškem Titisee-Neustadtu veljali za ene izmed favoritov za zmago. A vloge niso upravičili. Križnar, Zajc in Klinec so za svojimi tekmeci v skupinah zaostali, Lanišek pa je bil tisti, ki je držal stik z Avstrijo, Norveško in Nemčijo. ‘Žabi’ je uspela tudi dolžina dneva: v prvi seriji je skočil kar 142,5 metrov.

Slavili so naši severni sosedje Avstrijci v zasedbi Marita Kramer, Michael Hayboeck, Eva Pinkelnig in Stefan Kraft. Na koncu so Norvežane ugnali za 26,7 točke, Nemci so za Avstrijci zaostali za 31,8 točke. Slovenci so na četrtem mestu zbrali 920 točk in zaostali za 65,9 točke.

Slovenci četrti že po prvi seriji četrti

Po nastopu prve deseterice skakalk se je najbolje odrezala  Avstrijka Marita Kramer, ki je pristala pri 127 metrih in kljub meter krajšem skoku prehitela Norvežanko Anno Odine Ström. V slovenski vrsti je uvodni skok pripadel Niki Križnar, ki je pristala pri 120 metrih, kar je zadostovalo za peto mesto. Zaostanke za Avstrijo je znašal 14,2 točke.

Skok se ni posrečil niti Timiju Zajcu, ki je vpisal daljavo 121,5 metra, Slovenija pa je zdrsnila na šesto mesto, saj jo je prehitela tudi Italija. V vodstvu so po zaslugi Michaela Hayböcka, ki je pristal pri 129,5 metra, ostali Avstrijci, drugi so bili Nemci in tretji Norvežani.

Slovenijo je s skokom dolgim 125 metrov na peto mesto znova vrnila Ema Klinec. Zaostanke za četrtouvrščeno Italijo je znašal le tri desetinke točke, 21,3 točke pa za tretjeuvrščeno Norveško. V vodstvu je ostala Avstrija, druga pa je bila Nemčija.

Z najdaljšo daljavo dneva je navdušil Anže Lanišek, ki je pristal pri kar 142,5 metrih in Slovenijo vrnil v igro za stopničke. Slovenci so pred finalno serijo napredovali na četrto mesto, za vodilnimi Avstrijci (475,6) pa zaostajajo za 17, 3 točke. Drugi so Norvežani (474,0), tretji pa Nemci (466,3).

V drugi brez presežkov

V drugi seriji je Nika Križnar svojemu dosežku iz prve dodala dva metra, vseeno pa si je želela več. Nemka Selina Freitag je po skoku 128,5 metra Nemčijo znova oddaljila od slovenske četverice. Norvežanka Anna Odine Ström je dosegla celo dolžino 132 metrov, Avstrijka Marita Kramer pa je pristala pri 130 metrih. Vse reprezentance so povišale prednost pred Slovenijo.

Sledila sta nastopa Timija Zajca in Eme Klinec. Zajc je popravil slab vtis, ki ga je pustil v prvi seriji, in skočil 131 metrov. Emi Klinec v drugi seriji ni uspel najboljši skok, Slovenci so pred zadnjo skupino ostali na četrtem mestu.

Vtisa ni uspel popraviti tudi odlični Anže Lanišek, ki je v drugo skočil 132,5 metra. Slovenci so osvojili četrto mesto.

“Četrto mesto danes. Zelo lepo skakanje Anžeta v prvi seriji, morda manjša napaka v drugi seriji. Timi je bil v drugi seriji soliden. Samo skakanje ni bilo slabo, konkurenca je bila danes boljša. Četrto mesto, glave gor, jutri gremo dalje,” je nastope ocenil glavni trener slovenskih skakalcev Robert Hrgota. Ema Klinec pa je dodala: “Danes so bili drugi boljši. Enkrat si na vrhu, drugič ne. Še vedno verjamem vase in jutri napadamo dalje.”

Na skakalnici Hochfirst bosta v nedeljo sledili še posamični preizkušnji. Ženska tekma se bo začela ob 12.15, moška pa ob 15.45. Pred tem tako ženske kot moške čakajo še kvalifikacije.

Slovenski nastopi v Titisee-Neustadtu:

Nika Križnar 120 m; 122 m
Timi Zajc 121,5 m; 131 m
Ema Klinec 125 m; 122 m
Anže Lanišek 142,5 m; 132,5 m

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!