Nas bo leta 2050 zanimalo, ali se je počutil(a) olimpijsko?

Peking 2022 4. Feb 20226:00 > 9:42 0 komentarjev
Anamarija Lampič bo eno od najmočnejših slovenskih orožij.

Z otvoritveno slovesnostjo na stadionu Ptičje gnezdo v Pekingu se začenjajo zimske olimpijske igre, na katerih bo nastopilo tudi 43 slovenskih športnikov. Med njimi bodo tudi resni lovci na kolajne …

“Danes se počutim zelo olimpijsko,” je v najbolj znanem stavku filma Ledene steze dejal eden od osrednjih likov. S posegi ameriške filmske industrije je film nekoliko izkrivil podobo prvega jamajškega boba na zimskih olimpijskih igrah leta 1988 v Calgaryju. Ta je bil v resnici produkt ameriškega kapitala in znanja ter poslušnosti jamajških vojakov, ne pa zgodba o zabavljaški športni romantiki. A film je postal kultna športna klasika, navdih za mnoge športnike, omenjeni stavek pa je presegel filmska platna in postal nadvse priljubljen tudi med pravimi športniki.

A te dni se marsikateri olimpijci ne počutijo nič kaj olimpijsko. Predvsem tisti, ki v pekinški karanteni čakajo, ali bodo pet minut pred dvanajsto deležni dveh zaporednih negativnih testov ter zelene luči za vstop na tekmovališče. Še manj pa tisti, ki so zaradi koronavirusa ostali doma, njihove olimpijske sanje, ki so jih mnogi gradili celotno kariero, pa so se razblinile kot milni mehurček.

Tudi podobe Kitajcev v medicinskih skafandrih ne delujejo nič kaj olimpijsko. Protikoronski ukrepi pa so, še za nekaj stopenj bolj kot poleti v Tokiu, ohromili olimpijsko druženje med samimi športniki, medtem ko je Peking za tuje gledalce tako ali tako nedosegljiv.

Na ta način bledi ne le olimpijski duh. Svojo vrednost izgublja tudi neizmeren trud, ki so ga v organizacijo iger, za katere mnogi menijo, da bi jih morali, podobno kot poletne, prestaviti za eno leto, vložili Kitajci. Igre, ki bodo prav gotovo postregle s tehnološkimi presežki in ponudile izjemna prizorišča, bodo tako znova v prvi vrsti – televizijske.

A šov gre naprej. In ko bo nekdo leta 2050 klikal po arhivih in pregledoval rezultate, ob navedbah nosilcev kolajn ne bo pisalo, kdo je bil pozitiven, kdo negativen, kdo je pravilno nosil masko, koliko gledalcev je bilo na tekmi … Takrat tudi nikogar ne bo zanimalo, kdo se je ”počutil olimpijsko”. In to je tudi ena od vodilnih misli športnikov, ki bodo nastopali na 24. zimskih olimpijskih igrah: odmisliti vse okoliščine in nastopiti po najboljših močeh.

stadion
Foto: Wang Xinchao/AP/Guliverimage

Kje …

Peking postaja prvo prizorišče, ki se lahko pohvali z vlogo gostitelja tako zimskih kot poletnih iger. Slednje je, v nekih drugih časih, gostil leta 2008. Kar nekaj prizorišč so Kitajci pripravili tudi za ZOI. Od stadiona Ptičje gnezdo, ki bo gostilo odprtje, do dvoran za hokej na ledu ter umetnostno drsanje. Peking bo gostil tudi tekme v akrobatskih skokih, preostanek tekmovanj na prostem pa si bosta razdelila območje Yanqing (smučanje, bob, skeleton, sankanje) in Zhangjiakou (skoki, biatlon, tek, prosti slog).

Kdaj …

Igre bodo potekale med 4. in 20. februarjem. Ob tem velja upoštevati časovno razliko (+sedem ur). Za spremljanje iger bodo tako potrebna zgodnja jutra in pestri dopoldnevi. Več o sporedu ->

Kdo …

Na ZOI 2022 bodo nastopili športniki iz 91 držav. Med njimi bo devetič po osamosvojitvi tudi Slovenija. Zastopalo jo bo 43 športnikov v 6 panogah. Skupno pa bo slovenska odprava štela 120 članov. Več o Slovencih na ZOI 2022 ->

Peter Prevc

Boj za kolajne

Slovenski športniki so do danes za ZOI osvojili 21 kolajn, od tega 4 pod jugoslovansko in 17 pod slovensko zastavo. Možnosti, da bi se zbirka letos povečala, so precejšnje. Najmočnejše karte imajo v rokah skakalci. Veselje v slovenskem taboru bi lahko prinesli že prvi trije tekmovalni dnevi iger. Močne adute ima v rokah smučarska tekačica  Anamarija Lampič, velika slovenska priložnost pa bo tudi deskarska paralelna tekma. Z nekoliko slabšo popotnico je na Kitajsko pripotoval dvakratni dobitnik olimpijska odličja Jakov Fak, medtem ko pa napad na kolajno napovedujejo tudi alpski smučarji, pa čeprav na zadnjih tekmah pred ZOI niso stali na stopničkah.

Slovenske kolajne na ZOI

Zlato (2): Tina Maze ( veleslalom in smuk, Soči 2014)

Srebro (8): *Jure Franko (veleslalom, Sarajevo 1984), *Mateja Svet (slalom, Calgary 1988), *Matjaž Debelak, Miran Tepeš, Primož Ulaga, Matjaž Zupan (smučarski skoki / ekipno, Calgary 1988), Tina Maze (veleslalom in superveleslalom, Vancouver 2010), Peter Prevc (smučarski skoki / mala skakalnica, Soči, 2014), Žan Košir (deskanje / paralelni slalom, Soči 2014), Jakov Fak (biatlon, Pjongčang 2018)

Tina Maze: edina Slovenka z zlato kolajno na ZOI

Bron (11): *Matjaž Debelak (smučarski skoki / velika skakalnica, Calgary 1988), Jure Košir (slalom, Lillehammer 1994), Alenka Dovžan (kombinacija, Lillehammer 1994), Katja Koren (slalom, Lillehammer 1994), Damjan Fras, Peter Žonta, Primož Peterka, Robert Kranjec (smučarski skoki / ekipno, Salt Lake City 2002), Petra Majdič (smučarski tek, Vancouver 2010), Peter Prevc (smučarski skoki / velika skakalnica, Soči 2014), Žan Košir (deskanje / paralelni veleslalom, Soči 2014), Teja Gregorin (biatlon, Soči 2014), Vesna Fabjan (smučarski tek, Soči 2014), Žan Košir (deskanje / paralelni veleslalom, Pjongčang 2018).

*osvojene medalje slovenskih športnikov za Jugoslavijo

Ne spreglejte:

Olimpijski vrhunec? Za Kitajce je to šele začetek

Intervju: Tina Maze

Bo zimskim olimpijcem uspelo, kar ni Jackieju Chanu?

Intervju: Ilka Štuhec

Peking v številkah: rekordne ženske, voda in “grda” ničla

Kdo je avtor olimpijskega smuka?

Olimpijski spomini Sare Isaković

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!