Nekdanji prvak hvali Planico, a tudi on pogreša navijače

Anders Bardal
Foto: Sportklub

Na svetovnem prvenstvu v Planici je v teh dneh prisoten tudi nekdanji norveški skakalec Anders Bardal. Nekdanji svetovni prvak pod Poncami opravlja vlogo strokovnega komentatorja pri radijsko-televizijski postaji NRK, obenem pa priznava, da tudi sam slovenski ponos bolj kot s skoki povezuje s poleti.

Na nordijskem SP v Sloveniji je mogoče srečati številne znane obraze, ki so vrh skokov, tekov ali kombinacije krojili pred leti ali desetletji. Eden takšnih je tudi nekdanji norveški skakalec Anders Bardal.

Kot strokovni komentator se je nacionalni radijsko-televizijski postaji v državi vikingov pridružil na začetku letošnje sezone. Sprva na radiu, v Planici pa imajo zakupljene tudi televizijske pravice. “Lepo je biti nazaj v poznanem okolju s starimi prijatelji. Všeč mi je,” pravi 40-letnik, ki je smuči v kot postavil leta 2015.

Veliko več

Zanj so zdaj delavniki veliko polni kot v času, ko se je sam spuščal po zaletni smučini. “Na prizorišče pridemo precej zgodaj, ko spremljamo skakalni del nordijske kombinacije. Nato je pred nami daljši premor pred skakalnim programom, ki ga izkoristimo za načrtovanje in snemanja studijskih delov pred skakalnimi tekmami. To so večinoma pogovori z norveškimi tekmovalci in trenerji.”

“Sicer pa lahko vidim veliko več okrog samega tekmovanja. Kot športnik si res osredotočen le na svojo nalogo, torej skoke. V takšni vlogi pa lahko spremljaš še dodatne zadeve, za katere prej sploh nisi vedel, da ob tekmovanjih obstajajo,” dodaja dobitnik sedmih kolajn s svetovnih nordijskih prvenstvih, od katerih je največ vredna posamična zlata v Val di Fiemmeju 2013 na srednji skakalnici.

Prav zato pozna pritisk, s katerim se tekmovalci soočajo na velikih tekmovanjih. Kako se je sam soočal z njim? “Vedno sem bil zaklenjen v svoji glavi. Nisem se želel osredotočati na dogajanje okoli sebe. Ko si v dobri formi, to ni nobena težava.”

Bardalu sta na SP 2013 družbo na zmagovalnem odru delala Gregor Schlierenzauer in Peter Prevc. Foto: Guliverimage

Živimo v posebnem času

Zmagovalec sedmih tekem svetovnega pokala, ki ga je v sezoni 2011/12 tudi osvojil, ima na Planico že od prej lepe spomine. Tu je leta 2008 postavil osebni rekord (230 metrov). “Planica je enostavno sinonim za smučarsko letenje. A je super videti tudi tekmovanja na manjših skakalnicah v tej čudoviti areni, ki je za povrh umeščena še v to prekrasno okolje z gorami.”

Kljub temu pa je tudi sam opazil, da je navijačev na tem prvenstvu veliko manj kot na običajnih poletih ob koncu sezone. “Škoda, da arena ob smučarskih skokih ni polna. Tudi Norvežanov ni toliko, kot je bilo pričakovano. Veliko jih je ostalo doma, saj živimo v posebnem in težkem času, ko je vse zelo drago. Zato je potovanj manj. Upajmo, da bo do konca tedna vendarle bolje.”

Anders Bardal Planica 2012
V Planici je leta 2012 dvignil veliki kristalni globus. Foto: Profimedia

Ker so Norvežani trenutno prvi na lestvici kolajn Planice 2023, smo ga povprašali tudi o tem. Pričakovano se je osredotočil na skakalni del.

“V nordijski kombinaciji so naši tekmovalci res dobri, zaenkrat so na štirih tekmah osvojili štiri zlate kolajne. Pri dekletih je bila na manjši skakalnici odlična Anna Odine Stroem, na veliki je v vrhunski formi povratnica Maren Lundby. Halvor Egner Granerud na srednji skakalnici ni pokazal tega, kar drugače kaže v svetovnem pokalu, a se je na večji prebudil.”

Komentari

Vaš komentar