Sama sebi bo največja tekmica

Nika Križnar
Foto: Profimedia

Ženski skakalni spored na svetovnem prvenstvu v Planici se bo zaključil že danes. Ob 17.30 se bodo dekleta pomerila na posamični tekmi na veliki napravi. Prva favoritinja je Nemka Katharina Althaus, ki lovi še četrto zlato pod Poncami, visoko pa merijo tudi slovenske skakalke, predvsem Nika Križnar in Ema Klinec.

Po razočaranju na posamični tekmi na srednji napravi, ko nobene od Slovenk ni bilo med deseterico, so se orlice pobrale in bolje nastopile že na ekipni tekmi, kjer jim je do brona na četrtem mestu zmanjkalo manj kot deset točk. Še bolje je bilo na mešani ekipni tekmi, na kateri sta Nika Križnar in Ema Klinec skupaj s Timijem Zajcem in Anžetom Laniškom osvojili bronasto kolajno. 

Ženska dvojica bo glavno slovensko orožje tudi na današnji posamični tekmi na veliki napravi, s katero se bo v Planici končal spored za skakalke. Predvsem Nika Križnar je ob prehodu na Bloudkovo velikanko blestela, v treh serijah za trening je bila dvakrat prva in enkrat druga. Manj zadovoljna je bila v kvalifikacijah, ko je ‘brcnila’ mimo in osvojila 13. mesto.

Nikoli si ni mislila

Vseeno ostaja optimistka. “Moram biti. Če nisi, ne vem, kaj delaš na skakalnici in tekmi. Veselim se tekme, že prej poskusnega skoka, da bom dobila več motivacije in pozitivnih občutkov. In predvsem uživala,” pravi. Čeprav je pred začetkom prvenstva trdila, da ji skakalnica ne ustreza, pa je zdaj drugače.

“Nikoli si nisem mislila, da bom kdaj uživala na tej skakalnici. Res je specifična, lahko vprašate koga tudi od skakalcev. Pri 125 metrih se naredi ena luknja in vedno sem ciljala tja. Zdaj pa sem dokazala, da znam iti čez in to celo z nižjega zaletišča kot na treningu.”

Nika Križnar
Foto: Profimedia

Ob vprašanju, kdo bodo njene največje tekmice, Križnar v smehu odgovarja: “Sama sebi.” In dodaja: “Če bom na mizi zadela, si ne bom, drugače pa. Vsa čast Maren Lundby, da se je tako vrnila v konkurenco. In seveda Katharina Althaus, ki kraljuje na tem prvenstvu in zbira zlate snežinke. Jaz bi tudi kakšno, upam, da mi čimprej uspe.”

Še pred ženskami bodo danes na veliki skakalnici prvič nastopili moški. Od 13. ure naprej jih čakajo tri serije treningov, na katerih bo moral slovenski trener Robert Hrgota znova določiti četverico za jutrišnje kvalifikacije. Timi Zajc in Anže Lanišek imata po odličnih nastopih v Planici mesto že zagotovljeno, za preostali dve pa se bodo pomerili Žiga Jelar, Lovro Kos, Peter Prevc in Domen Prevc. Zadnja sta tekmovalni premor, ko na srednji skakalnici nista tekmovala, preživela tudi v Kranju, kjer sta trenirala.

Tukaj je vedno znala skočiti

Na včerajšnjih kvalifikacijah je bila sicer najboljša Slovenka Ema Klinec, ki je osvojila peto mesto. Tudi ona želi popraviti vtis s posamične tekme na srednji skakalnici. “Na veliki skakalnici imam za sabo že ogromno vrhunskih skokov. Najboljšo formo sem vedno dosegala tu ali pa v Kranju. Napravo dobro poznam, a to ne spremeni dejstva, da moram še vedno opraviti dva dobra skoka.”

Ema Klinec
Foto: Guliverimage

Na tekmi, ki se bo začela ob 17. uri, bosta nastopili še dve Slovenki: Maja Vtič in Nika Prevc. Skakalke bo v izteku spodbujala tudi poškodovana Urša Bogataj.

Da bi Slovenija lahko posegla proti vrhu, tudi kolajni, se strinja tudi trener Zoran Zupančič. “Sploh Ema in Nika sta pokazali, da sta blizu in gremo lahko v boj za najvišja mesta. A vemo, kakšni so letos smučarski skoki – vse se lahko zgodi. Napovedano je, da bodo razmere v redu. Vemo, da v popoldanskem času piha veter v hrbet, kar je za nas morda malo slabše.”

O tem, kako se je Nika Križnar pobrala po bolezni, pa je dodal: “Nika je zelo energetska oseba. Pri njej poznamo dva ekstrema. Kadar ji gre dobro, dvigne celotno ekipo, ko ji ne steče, je težko. Super, da se je tako hitro pobrala, ponovno je samozavestna in se zaveda, da se lahko poteguje za medalje.”

Tudi slovenski trener za prvo favoritko vidi Althaus, ob tem pa priznava, da kljub nedeljskemu bronu zaradi vseh težav v tej sezoni ni povsem sproščen.

Komentari

Vaš komentar