Nesrečen navzlic bronu: Se opravičujem, vendar …

Smučarski skoki 26. Mar 202210:40 > 27. Mar 2022 9:00
Mackenzie Boyd-Clauss
Mackenzie Boyd-Clauss (Foto: Sportklub)

MacKenzie Boyd-Clowes že leta velja za enega najbolj prepoznavnih obrazov smučarskih skokov v Kanadi. Ti v Severni Ameriki nikoli niso veljali za posebej priljubljen šport, a 30-letnik upa, da se bo z olimpijskim odličjem, ki ga je z reprezentanco osvojil v Pekingu, stanje le spremenilo. A pretirano optimističen vendarle ni.

Če je tekma mešanih ekip na tekmovanju pod petimi krogi Slovencem v spominu ostala po zlatem odličju, so si jo ljubitelji smučarskih skokov zapomnili predvsem po številnih diskvalifikacijah najboljših tekmovalk. Zaradi neustreznih dresov je kontrolorka dosežek v uvodni seriji tedaj razveljavila Japonki Sari Takanaši, Avstrijki Danieli Iraschko-Stolz in Nemki Katharini Althaus in tako v preizkušnji zmešnjav pot do olimpijskega odličja tlakovala kanadski vrsti, ki je z bronom poskrbela za eno največjih senzacij v smučarskih skokih v zadnjih letih.

Član kanadske zasedbe je bil tudi v izkušeni MacKenzie Boyd-Clowes, ki je z uspehom močno popravil vtis po zanj precej neuspešni sezoni, v kateri je letos v svetovnem pokalu zbral le 15 točk.

Foto: Matthias Schrader/AP/Guliverimage)

“Z izjemo olimpijskih iger je bila sezona zame ponesrečena. A igre v Pekingu so bile zares izjemen vrhunec, za ta cilj sem delal. Tam mi je uspelo nekaj posebnega,” je dejal sogovornik, ko smo ga zaustavili po prvem skoku petkove posamične tekme v Planici, ki jo je končal na 37. mestu.

Komaj čaka, da odide iz Slovenije

Pravi, da se dosežka tudi več kot mesec dni po vrnitvi iz Pekinga še ne zaveda povsem, saj je za to potreben čas, je bil pa zanj deležen številnih čestitk predvsem s strani prijateljev, družinskih članov in svojcev. “Kako so uspeh pospremili ostali Kanadčani? Tega sploh še ne vem, saj že zelo dolgo nisem bil doma. Vem le, da so bili tedaj navdušeni. Čestitali so mi predvsem ljudje, ki me poznajo, izven tega kroga pa ne prav veliko.”

Za Boyda-Clowesa je Slovenija njegov drugi dom že skoraj desetletje, oziroma vse odkar je njihovo reprezentanco in reprezentanco ZDA leta 2013 prevzel Slovenec Bine Norčič. Z reprezentančnimi kolegi med sezono namreč prebiva v okolici Cerkelj na Gorenjskem, kar je, kot prizna športnik, tudi po vseh teh letih svojevrsten izziv.

Bine Norčič (Foto: GEPA/Guliverimage)

“To zagotovo terja davek in na koncu sezone komaj čakam, da odidem od tu. Ne razumite me napačno, to nima nobene veze s Slovenijo, a biti tako dolgo od doma je težko. V Slovenijo se vrnem med vsakim tekmovalnim koncem tedna, tako da nisem bil doma že vse od oktobra,” nam je zaupal Boyd-Clowes.

Vsak smučarski skakalec si želi trenirati v Planici

Ali bo tako tudi v prihodnosti, ne zna odgovoriti. Njihova reprezentanca se je namreč znašla na prelomnici, saj se Norčič po koncu tega tedna poslavlja od mesta glavnega trenerja. “Slovenija ima odlične pogoje za treniranje smučarskih skokov. V prihodnosti ne bom odpisal te možnosti, a če ne bomo sodelovali s slovenskim trenerjem, je vse skupaj nekoliko težje. Vsaj smučarski skakalec si želi trenirati v Planici,” je povedal smučarski skakalec, v nadaljevanju pa se dotaknil tudi Norčiča, o katerem govori v presežnikih.

“Bine?! Ni besed, s katerimi bi ga lahko opisal. Z njim sem že tretjino svojega življenja. Dobro se poznava, spozna se na smučarske skoke in zna delati z ljudmi. Upam, da po osmih, devetih letih z nami najde službo, ki mu bo všeč. A se mi sanja ne, kje bo to.”

Glede prihodnosti smučarskih skokov v Kanadi precej skeptičen

S slovesom Slovenca postaja negotova tudi prihodnost sogovornika. Kanadčan bo julija namreč dopolnil 31 let, kar ga uvršča med izkušenejše tekmovalce v skakalni karavani.

“Želim si nadaljevati, a po koncu sezone me čakajo številni sestanki, na katerih bom ugotovil, kaj se bo zgodilo. Šele nato bom sprejel resnejše odločitve. V vsaki ekipi so težave, a v Kanadi je majhno število ljudi, ki sprejema odločitve v smučarskih skokih, zato želimo, da sprejmemo prave,” je pojasnil Kanadčan, ki kljub izjemnemu vzdušju v Planici ni deloval pretirano optimističen.

Smučarski skakalec
Foto: Guliverimage

“Se opravičujem, nisem najboljše volje. Ta del sezone zame ni najbolj entuziastičen in pozitiven. Morda je bil to celo moj zadnji skok v karieri. Kdo ve? Petindvajset let že treniram, a nisem pretirano optimističen za smučarske skoke v naši državi. Morda se bodo stvari spremenile po olimpijski medalji, a v to bom verjel šele, ko bom videl rezultate razvoja našega športa. Doslej se to še ni zgodilo. Glede tega sem precej skeptičen,” je sklenil Boyd-Clowes.