Planica je kraljica – tudi za tuje navijače

Smučarski skoki 26. Mar 20228:30 > 8:49
Kako lepo bi bilo, če bi ljudje tako množično obiskovali nogometne tekme, kot romajo v Planico ...

Po dveh letih premora se je navijaški vrvež znova vrnil pod planiško velikanko. Po svetovnem prvenstvu decembra 2020 in finalu svetovnega pokala marca 2021, ko so skakalcem družbo v izteku delali zgolj delavci in organizatorji, na veselje vseh letos ob letalnici znova vihrajo zastave. Večinoma slovenske, mi pa smo poiskali tiste, ki prihajajo iz tujine.

V prvih dveh dneh skakalnega praznika se je pod Poncami skupno zbralo 25 tisoč gledalcev. Med petkovo popoldansko tekmo smo se sprehodili med navijači in spregovorili z nekaterimi, ki v rokah držijo zastave, drugačne od slovenskih trobojnic.

Tudi po premoru je vzdušje vrhunsko

Najprej smo se ustavili ob moškemu srednjih let, ki je na dolgi palici vihtel norveško zastavo. Pričakovali smo, da bo ob angleščini slišati skandinavski naglas, a je gospod, čigar imena zaradi navijaškega hrupa nismo uspeli ujeti, presenetil z besedami, da prihaja iz Garmisch-Partenkirchna.

“Prvič sem v Planici. Zelo uživam in navijam za Norvežane. Enkrat prej sem bil na skakalnih tekmah na Holmenkollnu nad Oslom. Prvič pa gledam v živo smučarske polete. Zelo posebno je, da so se navijači lahko vrnili v izteke skakalnic. Impresivno, kako močna je Slovenija. Pred njimi lahko dam le klobuk dol. A na ekipni tekmi v soboto bo zmagala Norveška, enostavno je najboljša,” je dejal, nato pa z veseljem poziral za fotografijo.

Foto: SK

Enako velja tudi za njegova rojaka, ki sta že redna obiskovalca doline pod Poncami. “Prihajava iz Bad Bolla med Ulmom in Stuttgartom na jugozahodu Nemčije. Tukaj sva že šestič ali sedmič. Vzdušje je tako dobro kot vedno. Skoke gremo večkrat gledat na novoletni turneji, predvsem v Oberstdorf. Tudi v Willingen. Tekma v Planici je super, saj je to zadnji tekmovalni konec tedna. Vreme je vsako leto zelo toplo in lepo,” nam izda navdušeni Hans, ki je zaradi boljšega znanja angleškega jezika od sopotnika prevzel pobudo v našem pogovoru.

Foto: SK

Tako dobro ni nikjer drugje

Prav nobenih težav z gostobesednostjo pa nima trojica finskih navijačev. Kot nam razkrije edina ženska med njimi, v Planici neznansko uživajo. “V Planici smo petič, res je noro. Tako dobro ni nikjer drugje. Na Finskem hodimo na tekmo v Ruki. Večkrat pa gremo na veteranske tekme, prvenstvo bo prihodnje leto poleti v Planici. Prihajamo iz severa in zahoda Finske, skupaj nas je 9. Prišli smo z letalom do Dunaja, nato pa z avtom do Kranjske Gore, kjer spimo,” še doda svetlolasa sogovornica in doda, da sta njena kolega na fotografiji zelo uspešna na veteranskih prvenstvih v skokih, kjer sta skupaj zbrala že 17 medalj.

Foto: SK

Za velike ljubitelje skokov veljajo tudi Poljaki. Čeprav se njihova reprezentanca v tej sezoni ne bori za najvišja mesta, pa njihovo navijanje zato ni nič manj glasno. Na sredini našega pogovora se jim z vzkliki pridružijo še Čehi. “Pesti najbolj stiskamo za Poljake, a so Slovenci res zelo dobri. Vzdušje je v Planici primerljivo s tekmami v Visli in v Zakopanah, vreme pa je pri vas veliko bolj prijetno. Tukaj smo že desetič, res je lepo, da so se gledalci vrnili po dveh letih. Končno.”

Foto: SK

Besede, s katerimi se ob krasni kulisi in izjemnih rezultatih slovenskih fantov zagotovo strinjamo vsi prisotni. In dokaz več, da je Planica res pravi športni praznik – pa ne le slovenski.

Komentari

Vaš komentar