Slovo orla: Lepo, da se tega dne ne bodo spominjali po meni

Smučarski skoki 25. Mar 202221:07 > 21:14 0 komentarjev

"Ko sem bil na zadnji tekmi na turneji Raw Air zadnji, sem si rekel, da je napočil trenutek za slovo. Odločitev je hitro dozorela. Enostavno nisem imel več energije, zato sem vesel, da so mi v Planici uspeli lepi skoki," je po svojem zadnjem nastopu v karieri dejal slovenski smučarski skakalec Anže Semenič.

Semenič, ki je v svetovnem pokalu debitiral leta 2013 v Wisli na Poljskem, se je od smučarskih skokov poslovil na najlepši možni način – na domači tekmi v Planici in pred 12.000 gledalci. Da je bilo slovo še nekoliko lepše, je svoj zadnji skok opravil v finalu, v katerem je le za las zgrešil najboljšo petnajsterico.

Slovenski orel je sicer s svojo odločitvijo, da zaključuje kariero, kar nekoliko presenetil, ne nazadnje šteje le 28 let. A četudi je letos v svetovnem pokalu nastopil le štirikrat in je v zadnjem obdobju le redko prihajal do točk, se lahko pohvali z nekaj lepimi uspehi. Med drugim s posamično zmago leta 2018 v Zakopanah, kar šestimi stopničkami na ekipnih preizkušnjah in srebrnim ekipnim odličjem na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu pred štirimi leti.

Ko je danes še zadnjič prismučal v iztek letalnice, je snel čelado, pomahal gledalcem, nato pa so ga reprezentančni kolegi pograbili in dvignili v zrak. “Morda sem to storil zaradi Markusa Eisenbichlerja. Enkrat sem ga videl, kako je to naredil v Planici in se mi je zdela to dobra ideja. Takrat sem si rekel, da bom to izvedel še sam,” je dejal Tržičan.

Kaj je po svojem zadnjem nastopu v karieri povedal Anže Semenič:

O tem, kako dolgo je zorela odločitev o koncu kariere:

“O tem nisem posebej razmišljal. V tej sezoni sem imel cilje, ki sem se jih tudi držal. Če bi se stvari morda malenkstno drugače poklopile, bi bilo lahko tudi precej drugače. Odločitev je prišla kar na hitro. S svojo odločitvijo sem pomirjen, obenem pa zadovoljen, da se mi skoki niso povsem zamerili.”

O tem, ali je bila odločitev težka:

“Zagotovo, ne nazadnje sem bil v skokih 25 let. Upam, da ostanem v skokih, a tudi če ne, bom pač ubral drugo pot. Na svetu obstajajo tudi druge stvari.”

O tem, kaj bo počel po koncu kariere:

“Še ne vem, to se bo pokazalo v naslednjem mesecu ali dveh. Želja je ostati v skokih. Glede na to, da je povsod konkurenca, je tako tudi v strokovnem kadru. Če se bo našel klub, lahko začnem tudi tam, to mi ne predstavlja težav, saj rad delam z otroki. Mislim, da bom v vsakem primeru užival.”

O tem, ali se morda vidi kot trener:

“Moral bi poskusiti. Imam željo, da se preizkusim tudi v tem. V življenju sem dal čez že marsikaj, zamenjal sem že kar nekaj trenerjev in od vsakega sem se skušal naučiti kar največ. Morda pa lahko svoje znanje predam naprej mlajšim.”

O svojih vrhuncih v karieri:

“Bom rekel, da kar ekipna zmaga v Planici. Tudi posamična zmaga v Zakopanah in medalja na svetovnem prvenstvu ter velika snežinka. Je kar nekaj stvari, za katere težko rečem, katera je bila vrhunec. A te, tri, štiri stvari so zagotovo pri vrhu.”

O tem, kdaj mu je bilo najtežje:

“Imel sem nekaj trenutkov, o katerih ne bi govoril in so padale obtožbe. Morda tri leta nazaj, ko je redkokdo verjel vame. A temu niti ne želim posvečati posebne pozornosti, ker je nesmiselno.”

O današnjem zgodovinskem dnevu za slovensko smučarsko skakanje:

“Lepo je, da se tega petka ne bodo spominjali po meni. Hvala bogu, da so bili pri vrhu štirje Slovenci. Zdaj gremo po drugo mesto v pokalu narodov.”

O tem, kako bi ocenil svojo kariero:

“Če bi ocenjeval do 10, bi si dal oceno 8,5. Nekaj napak je bilo, a sem s kariero izjemno zadovoljen.”

O tem, ali odhaja sedaj na počitnice:

“Trenutno ne. Mogoče kasneje, zdaj opremljam stanovanje, kar je kar velik finančni zalogaj. Še dobro, da sem bil danes 16. in bom nekaj dodal k obnovi. S tem bom imel veliko dela in tega se veselim.”

O tem, ali so se mu smučarski skoki finančno izplačali:

“Če potegnem črto, sem finančno nekaj zaslužil, kar bi v službi težko. Upam, da najdem solidno službo in delam normalno naprej.”

O cmoku v grlu ob zadnjem skoku v karieri:

“Na sedežnici je bilo kar težko. A nisem človek, ki filozofira. Vseeno sem ob vsakem skoku pomahal gledalcem.”

Petkovi planiški foto utrinki:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!