Nika Križnar pričakovala več, a še vedno je dosegljiva tudi rumena majica

Nika Križnar
Nika Križnar in Anže Lanišek ob predsedniku OKS Franju Bobincu. Foto: Aleš Fevžer

Nika Križnar si je na torkovem dogodku Športnik leta 2023 skupaj z mešano ekipo smučarskih skakalcev in skakalk prislužila priznanje Olimpijskega komiteja Slovenije. Na letošnjem svetovnem prvenstvu so namreč Križnar, Timi Zajc, Ema Klinec in Anže Lanišek na mešani ekipni tekmi osvojili bronasto kolajno.

Na dogodku Športnik leta 2023 smo se pogovarjali z Niko Križnar. “To je nek drug stres, drugi občutki v telesu,” pravi o dogodku, ki je povsem drugačen od spusta po skakalnici. “Oblečeno imaš dolgo obleko, petke, skrbi te, da se ne bi kaj zataknilo. Čisto druge skrbi. Je pa to nekaj posebnega, saj športniki in športnice nimamo veliko takih priložnosti. Smo navajeni na znoj, čope, čelade, drese.”

23-letnica z začetkom letošnje sezone ne more biti najbolj zadovoljna. V skupnem seštevku zaseda deveto mesto in je tretja najboljša Slovenka, pred njo sta Ema Klinec na četrtem in Nika Prevc na petem mestu v generalni razvrstitvi sezone.

“Nisem si mislila, da bom toliko zadaj. Sama od sebe sem pričakovala več. Kot sem slišala od trenerja, pa smo pričakovano startali v sezono. Malo smo morali potipati, saj smo šele prvič skočili na snegu,” na začetek letošnje sezone gleda Nika Križnar.

Nika Križnar in predsednik OKS Franjo Bobinac. Foto: Aleš Fevžer

Zmagovalka svetovnega pokala iz sezone 2020/21 pa že opaža napredek: “Moja pripravljenost se tekom tekem stopnjuje in počasi se kaže, da se nimam ničesar bati. Če bo šlo tako počasi navzgor, se bo enkrat ustalilo, upam, da na tisti najvišji stopnički.”

Dodaja: “Moram se sprijazniti s takimi rezultati, da bom zadihala in sezono nadaljevala tako kot se gre.”

Cilji v letošnji sezoni ostajajo visoki: “Vse je še odprto. Mislim, da je možna tudi še skupna zmaga za svetovni pokal. Ciljam na novoletno turnejo, ki je blizu. Upam, da se naši ekipi in tudi meni poklopi. Moram uživati v skokih, da sem konstantna čez celotno sezono. Ko so dobri skoki, bodo tudi rezultati. Upam, da mi bo tudi zdravje služilo, to je bilo lani najtežje.”

Foto: Aleš Fevžer

Novoletna turneja se bo za skakalke začela 30. decembra v Garmischu, 1. januarja se bo o zmagovalki odločalo v Oberstdorfu. Letos bo za skakalke na sporedu le nemški del turneje, že drugo leto pa bi jih lahko gledali tudi v Avstriji. Slovenijo bodo poleg Nike Križnar zastopale Nika Prevc, Ema Klinec, Katra Komar, Ajda Košnjek in Taja Bodlaj.

V novoletno turnejo Slovenke vstopajo dobro razpoložene, v Engelbergu je prvo zmago v karieri vknjižila Nika Prevc. “Vzdušje je super. Smo res mlada ekipa. Ogromno je mladih punc v reprezentanci. Za celotno ekipo je to motivacija za nadaljnje tekme,” zaključuje Nika Križnar.