Prepričati brata v vrnitev, težja naloga kot pa zmagati

Domen Prevc
Foto: Guliverimage

Med peterico slovenskih tekmovalcev, ki bodo letos nastopili na novoletni turneji, je tudi Domen Prevc. Smučarski skakalec iz Dolenje vasi še vedno lovi pravo formo, zato se v Nemčijo in Avstrijo ne odpravlja s previsokimi pričakovanji.

Letošnja sezona je pri Domnu Prevcu polna nihanj. Če je v Klingenthalu skočil do 14. mesta, se v Lillehammerju ni prebil niti na tekmo. Na preostalih dveh postajah v Ruki in Engelbergu se višje od 15. mesta ni prebil, zato ne preseneča, da se na novoletno turnejo odpravlja z zmernimi pričakovanji.

“Letos grem predvsem s pričakovanjem, da bo zame mirna novoletna turneja, na kateri si bom ustvaril podlago za nadaljevanje sezone. Pričakovanj, da bi na njej naredil presežek, nimam, si pa želim začeti nizati izide med petnajsterico,” je z dajanjem napovedi previden Domen Prevc.

Časa za dvig forme ima sicer še na pretek, saj je sezona dolga, kljub temu pa ne skriva, da želi nihanja v svojih nastopih čim prej odpraviti. Odgovor, zakaj do njih prihaja, po besedah smučarskega skakalca sicer še zdaleč ni enoznačen, zagotovo pa ni razlog v številnih spremembah, do katerih je prišlo, saj so mu, kot pove, te načeloma šla na roko.

Domen Prevc
Foto: Uroš Skaza

“Konkurenca je letos izredno izenačena, zato se pozna vsaka malenkost. Osebno se mi pri vrhu skakalnice pojavlja klasična napaka, ko prehitevam samega sebe. Ker še ni rezultatov, ki si jih želim, jih skušam izsiliti, posledično pa se prikradejo tudi napake,“ obrazloži najmlajši od bratov Prevc, v nadaljevanju pa pristavi, da ne gre toliko za težavo v njegovi tehniki, temveč predvsem psihi.

“Gre za mojo glavo. Na treningu smo si vsi blizu, na tekmi pa pride, kot sami pravimo, do otroških napak. Počep ni takšen, kot bi si želel. Edina rešitev je trening in čim več uspešno opravljenih skokov ter ponovitev,“ meni 24-letnik, za katerega bo sicer letošnji nastop na novoletni turneji že sedmi. Prvič je na tekmovanju nastopil že leta 2016, leto pozneje pa se na turneji štirih skakalnic izkazal s petim mestom v Garmisch-Partenkirchnu in četrtim v Bischoshofnu.

Zdaj bosta v središču pozornosti predvsem njegova reprezentančna sotekmovalca Anže Lanišek in Lovro Kos, ki kažeta najboljšo formo, medtem ko se pri skakalkah v ospredje vse bolj prebija njegova sestra Nika. Najstnica je v Engelbergu namreč vpisala sploh prvo zmago v svetovnem pokalu.

Nika Prevc
Foto: Profimedia

“Bilo je lepo. Verjel sem, da ji lahko uspe. A kmalu po njeni tekmi je bila na sporedu že naša, zato veliko časa ni bilo in je moral iti vsak po svoje. Zelo zapolnjen urnik pa imava oba tudi zdaj,“ je povedal smučarski skakalec, ki je v Engelbergu na najvišji stopnički leta 2016 stal tudi sam. Od štirih sorojencev Prevc na švicarskem prizorišču pravzaprav ni zmagal le brat Cene, ki pa se je od smučarskih skokov uradno poslovil letos. Možnosti, da bi se vrnil, so sicer po besedah Domna zelo majhne. “To bo težja naloga kot zmagati,” v šali odvrne tekmovalec iz Dolenje vasi.