Celotno breme na njenih ramenih

Alpsko smučanje 12. Dec 202213:30 0 komentarjev
Ana Bucik. Foto: Profimedia

Novogoriška specialistka za tehnični disciplini Ana Bucik se je v novi sezoni znašla v specifičnem položaju, ko je skorajda celotno reprezentančno rezultatsko breme v slalomih in veleslalomih na njenih ramenih. Cilj ostaja uvrstitev na stopničke.

Tina Robnik se je sicer po septembrskem zlomu kosti v desnem kolenu vrnila na smuči, a še ni nared za tekmovanja. Meta Hrovat je tekmovalne smuči na pragu nove sezone presenetljivo postavila v kot. Neja Dvornik resda napreduje, a jo od elite vendarle loči še kar nekaj korakov, medtem ko pa je dotok mlajših smučark skrb vzbujajoč. Posledično je tako uspešnost slovenske reprezentance v tehničnih disciplinah odvisna od rezultatov 29-letne Novogoričanke Ane Bucik.

Primorka je bila ob koncu minulega tedna v 12. v slalomu in 13. v veleslalomu. Slednji rezultat je celo njen peti najboljši v tej disciplini, medtem ko pa je bila v slalomu v zadnjem obdobju večinoma precej boljša. Tudi tokrat bi bila, če se ji ne bi ponesrečila prva vožnja, v kateri je zasedla skromno 18. mesto, nato pa je z osmim časom finala pridobila šest mest.

Foto: Profimedia

Po tekmi je odkrito priznala, da zanjo ob ugodni štartni številki 2 ni bila pogubna le večja tekmovalna napaka. “Tudi samo smučanje ni bilo pravo. V drugo sem uspela nekaj dodati, a nisem imela pravih občutkov. Zato sem vesela, da mi je vseeno uspelo iztržiti lep rezultat. Zdaj pa bo v tednih do slalomskega novega leta treba še nekaj dodati,” pravi slalomska prvokategornica.

Na šestih tekmah nove zime je Ana Bucik osvojila 138 točk (118 v slalomu, skupno 7. mesto in 20 v veleslalomu, skupno 22. mesto), s čimer je na dobri poti k najboljši sezoni v karieri. Obenem na ta način nadaljuje tekmovalni vzpon, ki se je začel po povsem ponesrečeni sezoni 2018/19. Temeljni kamen njenega preporoda je bila zamenjava opreme (od Stöcklija je prestopila k Salomonu), obenem pa se je takrat zavestno lotila tudi spreminjanja tehnike in izkoreninjanja prenekaterih ponotranjenih napak.

Smučanje specialistke za tehnični disciplini zdaj tudi na oko deluje bolj v duhu sodobnih trendov, obenem pa večja mera agresivnosti nakazuje na okrepljeno samozavest. Vseeno je vidno, da svojega sloga smučanja še vedno ni zmožna v celoti prenesti na vse podlage in konfiguracije. “Določene stvari mi še manjkajo. S tem se moram ukvarjati,” priznava Ana.

Tekmovalni koledar jih gre zdaj na roko, saj ji ponuja zajetno obdobje za treninge. Prihodnji konec tedna namreč prinaša hitri preizkušnji v St. Moritzu, sledi pa krajši praznični premor. V tekmovalno areno se bo tako vrnila šele 23. decembra na Semmeringu, nato pa je do 10. januarja čaka kar osem tekem, vključno z veleslalomoma za Zlato lisico v Kranjski Gori.

“Ne skrivam, moje želje so slalomske stopničke. Tudi preboj v veleslalomsko petnajsterico. A to so želje, cilji. Osredotočena pa sem predvsem na vožnje. Če bodo izvedbe prave, rezultat ne bo izostal,” mantro sezone razkriva smučarka, ki je resda že stala na stopničkah za zmagovalke. Leta 2018 je bila tretja v kombinaciji. V slalomu pa je letos ob zmagi Andreje Slokar v Meribelu stopničke na četrtem mestu zgrešila za 23 stotink sekunde.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!