Norvežanom naslov ob debiju discipline, Slovenci na dnu

Zimski športi 26. Feb 202316:12
Foto: Profimedia

Norveška je pričakovano osvojila naslov svetovnih prvakov na sploh prvi mešani štafetni tekmi v nordijski kombinaciji na svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju. V Planici je srebro pripadlo Nemčiji, bron pa Avstriji. Slovenska četverica Gašper Brecl, Ema Volavšek, Silva Verbič in Matic Garbajs je zasedla zadnje, osmo mesto.

Slovenija si je za cilj postavila premagati eno od reprezentanc. Tekaški del je začela 16 sekund pred Američani, a že v prvi predaji zaostala 24 sekund.

Zaostanek se je nato le še povečeval, vseeno pa Norvežani slovenske četverice pod vodstvom glavnega trenerja Gorana Janusa niso ujeli za en krog. Tako so Slovenci zmogli vseh 15 km (2 x 2,5 + 2 x 5 km) in za zmagovalci zaostali 7:10,3 minute.

Po skakalnem delu so imeli favorizirani Norvežani vsega pet sekund naskoka pred Japonci ter 25 oziroma 30 sekund pred Nemčijo in Avstrijo. Vseeno je že prvi Norvežan v smučini Jens Luras Oftebro zanesljivo zadržal prednost pred Nemčijo, v drugem krogu pa je najhitrejša tekačica Ida Marie Hagen to še podvojila in drugi rojakinji predala z naskokom 41 sekund.

Najboljša kombinatorca zadnjih let, Gyda Westvold Hansen v ženski in Jarl Magnus Riiber v moški konkurenci, nato nista imela težav z branjenjem prvega mesta. Ciljno črto je Norveška prečkala 47,8 sekunde pred Nemčijo ter natanko minuto pred Avstrijo. Pred Slovenijo so se zvrstile še reprezentance Japonske, Italije, Finske in ZDA.

Za Norveško je to že 31. zlata kolajna na SP v tej panogi, skupno pa že 82. odličje. Nemčija je osvojila 19. srebrno kolajno na SP, Avstrija pa 15. bronasto.

Za Riiberja je bila to že šesta zlata kolajna, s čimer se je na večni lestvici izenačil z Nemcem Johannesom Rydzekom. Eno zlato več ima le Eric Frenzel.

Riiber bi lahko na večni lestvici vodilnega Nemca prehitel že na tem prvenstvu. Naslednja preizkušnja v nordijski kombinaciji bo namreč v sredo, ko bo na vrsti moška štafetna preizkušnja. V soboto bo nato še posamična tekma na veliki skakalnici s kasnejšim desetkilometrskim tekom.

Nordijska kombinacija, mešana štafeta 2 x 2,5 + 2 x 5 km:

1. Norveška 37:38,2 (Jens Luras Oftebro, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen,
Jarl Magnus Riiber)
2. Nemčija 47,8 (Vinzenz Geiger, Jenny Nowak, Nathalie Armbruster, Julian Schmid)
3. Avstrija 1:00,0 (Stefan Rettenegger, Annalena Slamik, Lisa Hirner, Johannes Lamparter)

4. Italija 1:53,5
5. Japonska 2:02,5
6. Finska 3:32,1
7. ZDA 4:20,9

8. Slovenija 7:10,3 (Gašper Brecl, Ema Volavšek, Silva Verbič, Matic Garbajs)

Komentari

Vaš komentar