Norvežanov poklon nogometnemu kralju

Smučarski skoki 2. Jan 202310:11 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Halvor Egner Granerud je nesporni zmagovalec nemškega dela novoletne turneje. Norveški smučarski skakalec je po zmagi v Oberstdorfu konkurenco pokoril tudi na prvi dan novega leta v Garmisch-Partenkirchnu in se na drugo polovico turneje štirih skakalnic, ki se bo odvil v Avstriji, podaja s skoraj 30 točkami prednosti pred najbližjim zasledovalcem, Poljakom Dawidom Kubackim.

“To je bil neverjeten začetek leta. Mislim, da smo vsi trije nastopili zelo dobro. Z Anžetom (Laniškom, op. p.) in Dawidom (Kubackim, op. p.) smo skakali na najvišji ravni. Veseli me, da sem skočil na vrh. To je bil pravi prikaz tega, kaj lahko ponudijo smučarski skoki. Zaradi zmage sem izredno zadovoljen,” je po še drugi zmagi na novoletni turneji dejal Halvor Egner Granerud.

Norvežan se je v Garmisch-Partenkirchnu razveselil že svoje 16. zmage v karieri, hkrati pa se še utrdil v vodstvu skupnega seštevka novoletne turneje, na kateri ima po dveh tekmah 26,8 točke naskoka pred Kubackim in še enim Poljakom, Piotrom Žylo (576), medtem ko je najboljši Slovenec prav Anže Lanišek (564,7), ki je po nedeljskem drugem mestu četrti.

Verjame, da bo trener zadovoljen

Šestindvajsetletnik je konkurenci strah v kosti na Bavarskem nagnal že s sijajnim skokom v poskusni seriji, izvrstno formo pa nato potrdil na tekmi, kjer je v prvi seriji pristal pri 140 metrih, v finalni pa je bil še dva metra daljši. “Že poskusni skok je bil nor. V prvi seriji sem se morda nekoliko izgubil v zaletnem položaju, saj me je nekoliko preveč zasukalo, a je bil skok vseeno lep. V finalu mi je šlo še bolje. Čutil sem, da bo skok uspešen. Sicer o tem s svojim trenerjem še nisem govoril, a mislim, da bo zadovoljen,” je poudaril Granerud.

Foto: Profimedia

Po desetih tekmah letošnje zime trenutno tretji skakalec v skupnem seštevku svetovnega pokala se bo sedaj osredotočil na drugo polovico novoletne turneje, ki se bo odvila v Avstriji. Tretja tekma 71. novoletne turneje v Innsburcku bo v sredo ob 13.30, dan prej skakalce na Bergislu čakajo še kvalifikacije.

“Od Oberstdorfa se ni veliko spremenilo. Že na začetku turneje sem pokazal, da skačem na visoki ravni. Seveda je lepo voditi s 26 točkami prednosti in biti še neporažen, a zdaj je čas za Innsbruck. Bomo videli, kaj bo tam. Želim si le, da ostanem v boju za skupno zmago vse do Bischofshofna,” je zatrdil Skandinavec, ki na turneji štirih skakalnic skače kot prerojen.

Za preboj ključno obdobje med božičem

Kot je pojasnil, je razlog za dvig forme tudi v nekaterih malenkostnih popravkih, ki so jih pred prihodom v Nemčijo napravili v norveški vrsti. “Pravzaprav so bili moji skoki dobri že celotno zimo, a tega nisem uspel prikazati na tekmah. Ko je Dawid zmagal z veliko razliko v Titisee-Neustadtu, smo se začeli posvečati malenkostim. Te spemembe so privedle do dobrih skokov v Engelbergu, čeprav še ni bilo želenih rezultatov. Med božičnim obdobjem smo nato zelo uspešno trenirali v Lillehammerju, kar sem nato uspešno prenesel na turnejo,” je obrazložil Granerud, ki je 20.000-glavo množico v Garmisch-Partenkirchnu po zmagi presenetil tudi z neobičajno pozo, saj je uspeh proslavil v slogu nogometnega zvezdnika in rojaka Erlinga Haalanda.

Foto: Erling Haaland iz časov, ko je gole zabijal v Dortmundu.

“Pred dvema letoma, ko sem bil v Garmischu prav tako v izvrstni formi, sem želel proslaviti kot Erling Haaland, ki je tedaj v Nemčiji veljal za pravega kralja. A je nato Dawid postavil rekord naprave, sam pa sem bil nato drugi. Zaradi tega sem moral počakati na pravi trenutek,” je še pristavil vodilni skakalec novoletne turneje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!