Nova sezona, nove upokojitve, novi izzivi … Star asi

Foto: AP Photo/Gabriele Facciotti via Guliver

Čeprav daje oder prvega dejanja nove sezone svetovnega pokala vtis že večkrat videnega, pa je smučarski svet deležen številnih sprememb. Pred ledeniškima veleslalomoma v Söldnu odpiramo ključna vprašanja …

Prihodnji teden bo minilo okroglih dvajset let od zgodovinske tekme na ledeniki Rettenbach nad Söldnom, ki se je končala s kar tremi zmagovalkami. Ob Andrinne Flemmen in Nicole Hosp se je svojega prvenca veselila Tina Maze. Najuspešnejša Slovenka v zgodovini alpskega smučanja, ki je nato slavila še dve ledeniški zmagi, se prav z novo sezono vrača v beli cirkus, znova kot strokovna komentatorka Eurosporta. Na slovensko naslednico na najvišji stopnički tirolske tekme v soboto realno ne more računati. Bolj uresničljiv bi bil scenarij, po katerem bi Zdravljica zaigrala po moški tekmi. Žan Kranjec namreč spada v ožji krog favoritov. Zanj in za celotno veleslalomsko druščino pa prihajajoči konec tedna prinaša prvo dejanje sezone, pred katero okrog belega cirkusa kroži kar nekaj vprašanj.

Žan Kranjec. Foto: Aleš Fevžer

Kdaj se bo dvignil zastor?

Nova sezona prinaša 43 moških in 42 ženskih tekem na 21 oziroma 20 prizoriščih. Eno od skupnih prizorišč je prav Sölden, kjer bosta ob koncu tedna na sporedu prva veleslaloma. Ženski v soboto (10.00/13.05), moški pa v nedeljo (10.00/13.00).

Kakšna bo slovenska ponudba na prvih tekmah?

Po težavah Mete Hrovat nedavnih poškodbah Andreje Slokar, ki se bo vrnila šele v prihodnji sezoni, in Tine Robnik, za katero velja, da naj bi se v boj za točke podala po novem letu, bo slovenske barve ob koncu tedna branila zgolj četverica. V sobotnem delu bosta na štartu Ana Bucik in Neja Dvornik, dan zatem pa Žan Kranjec in Štefan Hadalin.

Kdo so slovenski aduti?

Žan Kranjec ne bo le slovenski adut prvega tekmovalnega konca tedna, temveč celotne zime. Poleg zgoraj omenjene četverice in Mete Hrovat so bili v ekipe svetovnega pokala uvrščeni še Ilka Štuhec, Tijan Marovt, Martin Čater, Nejc Naraločnik, Miha Hrobat in rekonvalescent Boštjan Kline.

Kdo so favoriti?

V moški konkurenci bodo vse oči uprte v 25-letnega Marca Odermatta. Švicar se je marca veselil svojega prvega velikega globusa, z dominantnostjo, kar tremi izrazito kakovostnimi disciplinami in modernim tekmovalnim slogom pa namignil, da utegne postati serijski zmagovalec. To mu bo skušal preprečiti predvsem Henrik Kristoffersen, ki tudi po upokojitvi Marcela Hirscherja ostaja brez skupne zmage. Svojo priložnost bodo iskali še lani razočarani Alexis Pinturault, Aleksander Aamodt Kilde, ki bi za preboj sicer moral občutno dvigniti veleslalomsko raven, in nemara novi val, na čelu katerega je Lucas Braathen. Vseeno bo verjetno veliko bolj dinamičen in negotov ženski boj za skupno zmago, v vlogi protagonistk pa Mikaela Shiffrin in Petra Vlhova.

Mikaela Shiffrin in Petra Vlhova; foto: AP Photo/Alessandro Trovati via Guliver

Kaj bo vrhunec sezone?

Tudi sezona 2022/23 prinaša veliko tekmovanje. Svetovno prvenstvo bosta skupaj gostila Courchevel in Meribel (6. – 19. 2. 2023). V Franciji bodo odličja podelili v smuku, superveleslalomu, veleslalomu, slalomu, kombinaciji, paralelni tekmi in ekipni tekmi.

Kaj prinaša nova zima?

Do smučarske revolucije sicer še ni prišlo, a novo vodstvo FIS, kot vse kaže, narekuje politiko postopnih sprememb. Del je viden v zakulisju, predvsem na ravni trženja televizijskih in marketinških pravic. Spremembe pa so vidne tudi v koledarju. Znova ni prostora za kombinacijo, ki se bo kmalu znašla na smetišču zgodovine. V koledarju so se znašli Zermatt-Cervina s smukom v dveh državah, Palisades Tahoe v ZDA, Kvitfjell je ostal brez moških tekem, a je dobil ženske. Zagreb bo gostil v dva ženska slaloma in nobenega moškega. In še bi lahko naštevali. V prihodnje utegne biti tovrstnih sprememb in novih prizorišč z usmeritvijo na nova tržišča še več.

Kdaj bo karavana gostovala v Sloveniji?

Beli cirkus bo znova gostoval tudi pri nas, tako v moški kot tudi ženski konkurenci. Res pa je, da so pri FIS v dogovoru s SZS že v osnovnem koledarju izločili kronično nestanovitni Maribor in Zlato lisico preselili v Kranjsko Goro (7. in 8. 1., dva veleslaloma). Štajerci upajo, da bodo s posegi na Pohorju odgovorne prepričale za vrnitev v koledar leta 2024. Trdno zasidrana pa je Kranjska Gora v moškem koledarju. Pokal Vitranc z dvema veleslalomoma bo na sporedu 11. in 12. marca.

Ilka Štuhec gre naprej, Maruša Ferk se poslavlja. Foto. Aleš Fevžer

Kdo se je upokojil?

Najbolj znani sveži smučarski upokojenci so nekdanji zmagovalec skupnega seštevka ter svetovni in olimpijski prvak Carlo Janka, norveški lastnik štirih malih globusov Kjetil Jansrud, italijanski slalomski veteran Manffred Mölgg, članica srebrne kanadske ekipe na SP 2015 Erin Mielzynski, švedski smukač Alexander Koell … Smuči pa sta v kot postavila tudi dolgoletna slovenska reprezentantka Maruša Ferk in ljubljanski smukač Marko Vukičević, ki je branil srbske barve. Več o tem …

Kdo je zamenjal opremo?

Pestro je bilo tudi dogajanje na smučarski tržnici. Za eno najbolj odmevnih menjav opremljevalca smuči je poskrbela Ilka Štuhec. Zapustila je Stöckli in stopila na Kästlejeve smuči. S slednjimi bo nastopala tudi češka dvoživka Ester Ledecka (doslej Atomic). Novega opremljevalca imajo tudi Martin Čater (Salomon), Nejc Naraločnik (Atomic), Michelle Gisin (Salomon), Alice Robinson (Salomon) … Največ prahu pa je dvignil nekdanji šampion Marcel Hirscher, ki je na tržišče postavil novo znamko – Van deer. Njegov izziv je sprejel tudi Henrik Kristoffersen.