Smučarji, ki zapuščajo beli cirkus

Alpsko smučanje 12. Okt 202211:17 0 komentarjev
Carlo Janka Foto: GEPA pictures/Mario Buehne via Guliver

Še vsega deset dni nas loči od začetka nove smučarske sezone svetovnega pokala. Ob tem smo preverili, kdo so smučarji, ki so v zadnjih mesecih svoje smuči postavili v kot.

Letošnji razred novih smučarskih upokojencev resda ni tako zvezdniški kot v kakšni od predhodnih sezon. Vseeno pa je seznam tekmovalcev, ki so smuči pred sezono 2022/23 postavili v kot, nacionalno zelo pisan in predvsem kar zajeten.

Med novimi smučarji s priponko “nekdanji” najdemo tudi enega od zmagovalcev skupnega seštevka svetovnega pokala. To je Švicar Carlo Janka, ki je umik naznanil že sredi sezone. V zadnjih letih je imel nemalo zdravstvenih težav, zaradi kateri je zadnji del kariere nekoliko zbledel. Vseeno pa se je v zgodovino vpisal kot lastnik velikega kristalnega globusa (2010), olimpijski prvak (veleslalom, Vancouver 2010) in svetovni prvak (veleslalom, Val d’Isere 2009) ter zmagovalec enajstih tekem svetovnega pokala.

Drugi veliki zvezdnik smučarskih upokojencev je Kjetil Jansrud. Norveški specialist za hitri disciplini se je po poškodbi sicer pojavil na štartu olimpijske tekme, črto pa je potegnil v domačem Kvitfjellu. Tudi on se lahko pohvali z nazivom olimpijskega in svetovnega prvaka, obenem pa je dobil kar 23 tekem svetovnega pokala in osvojil štiri male kristalne globuse.

Kjetil Jansrud. Foto: Hans Bezard/Agence Zoom via Guliver

Da je pri štiridesetih letih vendarle napočil čas za umik, je ocenil tudi italijanski specialist za tehnični disciplini Manffred Mölgg. V njegovi smučarski kartoteki so zapisani slalomski globus iz leta 2008, tri kolajne na svetovnih prvenstvih, tri slalomske zmage svetovnega pokala … Prav italijanski tabor pa se bo v novo sezono podal v okrnjeni zasedbi. Poslovili so se namreč tudi Mölggovi rojaki Roberto Nani, Pietro Canzio, Francesca Marsaglia, Alexander Prast in Federica Sosio.

Zgolj v vlogi zunanjih opazovalcev bodo smučarske tekme odslej spremljali tudi nekoč obetavni Hrvat Elias Kolega, nekdanji mladinski smukaški svetovni prvak Nils Mani, članica srebrne kanadske ekipe na SP 2015 Erin Mielzynski, švedski smukač Alexander Koell, njegovi rojaki Emelie Wikstroem in Magdalena Fjaellestroem, pa Francozi Roy Piccard, Nicolas Raffort in Tiffany Gauthier

Maruša Ferk; foto: Guliverimages

Maruša Ferk in Marko Vukičević v novih vlogah

Da je napočil pravi čas za umik, je po marčevskih tekmah odprtega francoskega prvenstva dejala 34-letna Maruša Ferk Saioni, ki je več kot petnajst let marljivo zbirala točke svetovnega pokala. Osvojila jih je v vseh disciplinah. Njen največji uspeh pa je tretje mesto na slalomu svetovnega pokala v Garmisch-Partenkirchnu leta 2009. V zadnjih sezonah, ko ni bila članica slovenske ekipe svetovnega pokala, je trenirala v okviru mednarodne ekipe  ISRA (International Ski Racing Academy). Prav tam bo Gorenjka gradila tudi novo kariero. V novo sezono namreč vstopa kot športna direktorica in trenerska pomočnica.

S tekmovalnih na trenerske smuči pa je presedlal tudi olimpijec iz Šmartnega Marko Vukičević. V mlajših kategorijah je nastopal kot slovenski smučar, nato pa je pred leti unovčil srbski potni list, zamenjal smučarsko državljanstvo in med drugim nastopil na treh olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih. Čeprav je vmes diplomiral na pravni fakulteti, se je odločil vztrajati v smučarskih vodah. Postal je član spremljevalnega štaba Ilke Štuhec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!