Ob Rogliču po novem tudi nizozemska lepotica

Foto: Profimedia

Medtem ko je Jumbo-Visma slovenskim ljubiteljem športa poznana predvsem kot kolesarsko moštvo, pa ima nizozemska ekipa tudi 'sekcijo' za hitrostno drsanje. Njena članica je od letošnjega poletja naprej tudi olimpijska podprvakinja iz Pekinga Jutta Leerdam, ki je tako tehnično gledano tudi ekipna kolegica Primoža Rogliča.

O 23-letni nizozemski hitrostni drsalki Jutti Leerdam smo pisali že med letošnjimi zimskimi olimpijskimi igrami, ki so se odvijale v Pekingu. Tam je tekmovalka iz ’s-Gravenzandeja na 1000-metrski razdalji osvojila srebrno kolajno, naslov olimpijske prvakinje pa ji je odnesla napaka v enem od zavojev, ko je z roko po ledu lovila ravnotežje, kar je bilo dovolj, da je zlato pripadlo Japonki Miho Takagi.

A pozornost mednarodne javnosti je svetlolasa tekmovalka plenila predvsem zaradi aktivnosti na družbenih omrežjih. Zgolj v času festivala zimskih športov v kitajski prestolnici je število njenih sledilcev na instagramu poskočilo z 800 tisoč na 2,4 milijona, do danes pa se je ta številka povečala na kar 3,3 milijona.

Slavje na marčevskem SP. Foto: Profimedia

Po OI še zlato na SP, nato selitev k ‘čebelam’

Srebrno kolajno iz Pekinga je Leerdamova, sicer specialistka za krajše sprinterske drsalne preizkušnje, nadgradila na svetovnem prvenstvu. V začetku marca je v norveškem Hamarju na svetovnem prvenstvu sprinterjev in sprinterk v kombinaciji štirih tekem (dveh na 500 in dveh na 1000 metrov) osvojila prvo mesto in zlato odličje.

Ob zaključku tekmovalne sezone so ji odlični rezultati prinesli selitev iz zdaj že nekdanjega moštva Team Worldstream k nizozemski Jumbo Vismi Ice, s katero je podpisala dveletno pogodbo. V dresu čebel deluje pod taktirko glavnega trenerja Jaca Orieja, ki je bil njen glavni razlog za menjavo klubskega okolja.

Pri moštvu, ki pod svojim okriljem združuje najboljše kolesarje in hitrostne drsalce na svetu, so jo pred začetkom nove sezone nekoliko bolj podrobno predstavili svojim navijačem.

Na spletni strani so namreč objavili kratek intervju z nizozemsko športnico, prevod pa si preberite v nadaljevanju.

Prvi vtisi pri Jumbo Vismi:

“Gre za zelo dobro naoljen stroj. Občutek imam, kot da sem se v poletju pridružila premikajočemu se vlaku, vse je vrhunsko organizirano. Vse, kar moram delati, je trdo trenirati. Zelo mi je všeč v novem moštvu, postajam najboljša različica sebe. Sotekmovalci in sotekmovalke so me super sprejeli, tudi v odnosu s trenerjem Jacom pa je kliknilo. Imava podoben humor, sva odprta drug z drugim. In to je po mojem mnenju najboljša pot pri delu s trenerjem.”

Sebe bi opisala kot …

“Kot odprto, iskreno, razigrano, odločno in perfekcionistko. Moja želja in disciplina sta me pripeljali do mesta, kjer sem trenutno v svoji karieri. Obenem pa bi rekla, da sem tudi družinska oseba. Družina je moje vse in bo vedno številka ena. Od najbližjih dobim veliko ljubezni in moči.”

Foto: Jumbo Visma

Dosežek, na katerega je najbolj ponosna:

“Svetovni naslov na 1000 metrov. Pred tem na svetovnem nivoju še nikoli nisem bila na stopničkah, zato je bil to zame velik preskok. Verjela sem, da zmorem. Spomnim se, da sem družini rekla, da ne rabi priti na tekmo. Upala sem na mesto na stopničkah, a zato nisem čutila dodatnega pritiska. Moj oče je bil trmast in s stricem sta prišla v Salt Lake City. Po tekmi sem bila zelo vesela, da sta bila tam in da smo skupaj delili ta edinstven trenutek.”

Česa ljudje še ne vedo o njej:

“Zelo rada imam drevesa. Pa naj bo to jablana, ali pa drevo z limonami ali pomarančami, zelo sem vesela, ko vidim drevo. To verjetno izhaja iz mojega otroštva. Dedek je imel vrt s številnimi drevesi, z babico sta imela predvsem veliko dreves s slivami. Sotekmovalci me na treningih že hecajo in me sprašujejo: “Si videla to drevo?”

Najljubša aktivnost v prostem času:

“Spletno nakupovanje in kosilo ali večerja s prijatelji. Ko je lepo vreme, grem zelo rada na plaži. Rojena sem bila tik ob obali, tako da sem poletja ves čas preživljala na plaži.”

Najljubša hrana, ki jo skuha sama:

“Shakshuka, jed s paradižnikovo omako, jajci in zelenjavo. Vedno jo naredim še s kozjim sirom. Ko ljudje pridejo na obisk, jo vedno želijo. Rada kuham in doma to počnem vsak dan. Zdi se mi zelo pomembno, da vem, kaj jem.”

Najljubši šport poleg drsanja:

“Surfanje na čudovitem otoku, čeprav se moram še veliko naučiti. Moj oče je veliko surfal in tudi zato imam ime po surferki Jutti Müller. Verjetno je to tudi v genih. Obenem imam rada še smučanje in hokej.”

Poleti je veliko časa preživela tudi na kolesu:

Rada gleda:

“Dokumentarne filme, ki mi dajo novo znanje, obenem pa rada pogledam tudi napete serije. Filmi me ne zanimajo preveč, enostavno ne zdržim toliko časa pred zaslonom.”

Dodajmo le še, da je Jutta od začetka letošnjega poletja znova samska, saj se je razšla z dolgoletnim partnerjem, prav tako hitrostnim drsalcem Koenom Verweijem.