Obeta se odmevna smučarska vrnitev

Alpsko smučanje 5. Mar 20248:48 0 komentarjev
Lucas BRAATHEN
Lucas Braathen. Foto: Guliver images

Vse glasnejši so namigi, da bo Lucas Braathen po nenadni oktobrski upokojitvi v kratkem odmrznil svoj tekmovalni status. Iz Norveške v Brazilijo?

Pred dnevi je bil opažen, kako se v Reiteralmu bori s slalomskimi količki. V četrtek bo stopil pred medije in, kot je obljubil, spregovoril o svoji smučarski prihodnosti. Vse to bi lahko bili indici, da se 23-letni norveški alpski smučar Lucas Braathen vrača v karavano svetovnega pokala. Iz nje je, v solzah in za veliko večino smučarskih deležnikov zelo presenetljivo, izstopil na pragu nove sezone v Söldnu.

“Zdaj sem prvič v šestih mesecih srečen. Počutim se svobodnega,” je oktobra pripovedoval zadnji dobitnik slalomskega globusa svetovnega pokala in zmagovalec petih tekem svetovnega pokala.

Vprašanje zdaj ni le, ali je znova našel srečo v tekmovalnem alpskem smučanju. Poraja se tudi vprašanje, kje bi lahko našel to srečo. Javna skrivnost je, da se je Braathen pred upokojitvijo večkrat sporekel z vodstvom norveške zveze. Nazadnje zaradi osebnega pokrovitelja, nelagodno naj bi se čutil tudi zaradi vedenja in videza.

V smučarskih krogih se tako že lep čas šušlja, da bi se lahko Braathen vrnil pod okriljem osebnega pokrovitelja Red Bulla, predvsem pa pod brazilsko zastavo. Lusacova mama Alessandra je Brazilka iz Sao Paula, zato ima v lasti dvojno državljanstvo in tudi brazilsko srednje ime – Pinheiro. S tem bi se ob zahtevku za menjavo smučarskega državljanstva pri FIS lahko izognil pravilu, po katerem bi moral prosilec v novi državi bivati vsaj dve leti.

Smučarski svet sicer pozna kar nekaj primerov zamenjav tekmovalnega državljanstva. Romed Bauman tekmuje kot nemški reprezentant, do leta 2020 pa je branil avstrijske barve. Nekdanja ameriška smučarka Sarah Schleper se je v olimpijsko družino vrnila kot reprezentantka Mehike. Avstrijec Kilian Albrech je kariero zaključil pod bolgarsko reprezentanco. Urs Imboden se je iz Švice preselil v Moldavijo. Znanih je tudi kar nekaj slovenskih primerov. Avstrijca Bernhard Knauss in Josef Strobl sta srečo preizkusila s slovenskim potnimi listom. Po drugi strani pa je Mojca Ratej smučala za BiH, Albin Tahiri se je preselil v kosovsko reprezentanco, Alek Glebov v rusko, Marko Vukičević pa v srbsko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!