Norveški smučarski šok: slovo slalomskega kralja

Alpsko smučanje 27. Okt 202312:37 5 komentarjev
Lucas Braathen na novinarski konferenci; FOTO: Guliverimage

Komaj 23-letni norveški specialist za tehnični disciplini Lucas Braathen je na pragu nove sezone v Söldnu v solzah presenetil svetovno javnost. ''Konec je,'' je dejal slalomski kralj pretekle sezone.

Predstavitve ekipe, novinarske konference opremljevalcev, termini za avtograme, forum Mednarodne smučarske zveze … Vse to je del tradicionalnega ogrevanja pred prvima tekmama svetovnega pokala v Söldnu. Nato pa je pred mikrofone stopil Lucas Braathen in naznanil, da zaključuje smučarsko kariero.

“Vedno sem delal tisto, kar me veseli. To je pomembno. To je moja definicija uspeha. Ne pogodbe. In ne dejstvo, da sem bil najboljši na svetu. Gre za srečo,” je, ko so ga premagala čustva, dejal 23-letni lastnik slalomskega globusa in razkril, da zdaj sreče pač ne vidi več.

Z naznanitvijo upokojitve je v četrtek zvečer najprej šokiral svoje reprezentančne sotekmovalce. Zdaj še sedmo silo in posledično svetovno smučarsko javnost. Odhaja pri vsega triindvajsetih letih, za nameček kot številka ena svetovnega slaloma.

Braathen v Kitzbühlu; FOTO: Profimedia

Pravi, da je zdaj srečen. Ob tem pa ni skrivnost, da ga ni osrečeval spor z Norveško smučarsko zvezo. S slednjo je bil v zadnjem obdobju v pravcati vojni. Podobno kot pred tem njegov rojak Henrik Kristoffersen. Toda Braathen je šel še korak dlje.

“Ravnanje zveze je bilo nespoštljivo,” pravi mladenič, ki je večkrat trčil ob pravilnike panožne zveze. Jedro spora so bili osebni pokrovitelji in trženje oglasnega prostora na pokrivalih, kapljo čez rob pa je predstavljal oglas, ki ga je posnel za enega od partnerjev,” je dejal s cmokom v grlu in dodal: “Zdaj sem prvič v šestih mesecih srečen. Počutim se svobodnega.”

Z naznanitvijo konca kariere  je dopolnil zajeten seznam svežih upokojencev. Predvsem pa je znova odprl vprašanje financiranja športnikov in obstoječega smučarskega sistema, za katerega mnogi pravijo, da je preživet.  Navsezadnje še zdaleč ni prvi smučar, ki je trči ob pravila svoje ali mednarodne zveze. Takšne in podobne bitke so sili tudi Anna Veith, Tina Maze, Henrik Kristoffersen, Ilka Štuhec, Marco Odermatt …

Lucas Braathen. Foto: Profimedia

Brazilski Norvežan

Veljal je za tipičnega predstavnika novega smučarskega rodu, ki je zavladal svetovnemu pokalu. Sin Norvežana in Brazilke, rojen 19. 4. 2000, je nase najprej opozoril na mladinskem svetovnem prvenstvu 2019 v Val di Fassi, kje rje bil drugi v slalomu in tretji v kombinaciji. V članski kategoriji se je sprva osredotočil na tehnični disciplini. Tako v slalomu kot veleslalomu spada med elito. Lani je bil prvi slalomist in sedmi veleslalomist svetovnega pokala. Pohvali se lahko se petimi zmagami in 12 uvrstitvami na stopničke. V pretekli zimi je začel točke osvajati še v superveleslalomu, tako da je bil naposled celo četrti v skupnem seštevku svetovnega pokala. Zdelo se je, da gre za napoved napada na veliki globus. Toda … V sezoni 2023/24 ne bo nastopil. Dovolj je bilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje