Olimpijska zmagovalka v pokoj pri zgolj 29 letih

Smučarski skoki 18. Dec 202315:42 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Norvežanka Maren Lundby, ki je minulo sezono nastopila tudi na svetovnem prvenstvu v Planici, je naznanila uradni konec kariere v smučarskih skokih. Trikratna zaporedna skupna zmagovalka svetovnega pokala in ena od pionirk ženskih skokov, ki je nazadnje tekmovala lani na letalnici v Vikersundu, je pri 29 letih končala bogato športno pot.

Kot so pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis) zapisali na Instagramu, je olimpijska prvakinja iz Pyeongchanga 2018 ter dvakratna svetovna prvakinja in nekdanja svetovna rekorderka dokončno postavila smuči v kot.

Norvežanka je bila ena od pionirk ženskih smučarskih skokov, ki se je glasno borila tudi za enakost med spoloma in izpostavila tudi zdravstvena vprašanja v svojem športu.

Lundby je v začetku marca 2021 postala prva svetovna prvakinja v zgodovini na veliki skakalnici, nato pa prekinila športno pot. Lani se je nato vrnila med elito in za konec letela še na največji napravi na svetu v domačem Vikersundu, kjer je Slovenka Ema Klinec postala svetovna rekorderka.

Na novinarski konferenci, polni solz, je Lundby dejala, da v sebi ne čuti več iskrice za tekmovanja na najvišji ravni. “V norveški reprezentanci je že od leta 2007 in je osvojila skoraj vse v tem športu,” so objavili na družbenih omrežjih pri norveški skakalni zvezi.

“Veliko časa in energije je porabila za boj za enakost in pravico do enakih možnosti in spoštovanja kot naši moški športniki,” so dodali.

Maren Lundby
Maren Lundby. Foto: Profimedia

Kariero kronala tudi z olimpijskim zlatom

Leta 2018 je Lundby postala druga ženska, ki je osvojila zlato olimpijsko medaljo v smučarskih skokih, štiri leta po tem, ko so smučarske skakalke debitirale na olimpijskih igrah.

V letih 2019 in 2021 je bila svetovna prvakinja, nato pa se je odpovedala celotni sezoni 2021/22, vključno z obrambo olimpijskega naslova. Takrat so jo pohvalili za težko odločitev v športu, ki so ga v preteklosti zaznamovale motnje hranjenja in drastična izguba telesne teže.

Skupno je Lundby zbrala 30 zmag v svetovnem pokalu in 62 uvrstitev na stopničke. Več od nje jih ima le Japonka Sara Takanashi (63 zmag, 115 stopničk).

V karieri je prejela več nacionalnih nagrad, vključno z nagrado Ime leta na norveški prireditvi športnik leta januarja 2022.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!