“Če komu lahko uspe dvojček, je to Tadej Pogačar”

Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Dvakratni zmagovalec dirke po Italiji (2013 in 2016), ki je leta 2014 zmagal tudi na dirki po Franciji, Vincenzo Nibali verjame, da lahko Tadej Pogačar postane prvi kolesar po Marcu Pantaniju, ki bi v istem letu osvojil tako rožnato kot rumeno majico.

V svetovni kolesarski javnosti še naprej odmeva nedeljska presenetljiva novica, da bo Tadej Pogačar že leta 2024 prvič nastopil na dirki po Italiji. Ob napovedanemu lovu na tretjo rumeno majico tudi na dirki po Franciji – podrobne načrte bo prvi kolesar sveta razkril na ponedeljkovi popoldanski novinarski konferenci v Alicanteju – se postavlja vprašanje, če bi lahko Pogi v istem letu osvojil prvi tritedenski dirki na koledarju. To je nazadnje uspelo Italijanu Marcu Pantaniju, nazadnje pa sta leta 2018 z visokimi cilji na obeh dirkah nastopila Chris Froome in Tom Dumoulin. Britanec je osvojil Giro, na Touru pa je zasedel tretje mesto. Nizozemec je bil na obeh preizkušnjah drugi.

Čeprav je v svoji karieri osvojil vse tri grandtoure – Vuelto 2010, Giro 2013 in 2016, Tour pa 2014, pa Vincenzo Nibali ni nikoli slavil na več kot eni tritedenski preizkušnji v istem letu. “Nisem mogel brzdati glave, da bi lahko nastopil na dveh tako velikih dirkah v tako kratkem času. Najprej stres na Giru in nato še pritisk na Touru … Enostavno preveč,” je bil v pogovoru za Gazzetto dello Sport iskren danes 39-letni kolesarski upokojenec, ki je kolo v kot postavil po koncu lanske sezone.

Kljub temu je prepričan, da če lahko kdo ponovi Pantanijev dosežek, je to prav Pogačar. “Start Gira ni preveč enostaven, a bi si lahko v etapah s ciljem v Oropi, na cestah po Rapolano Termah in s ciljnim vzponom na Prati di Tivo hitro privozil veliko prednost. Ker kronometri zanj niso problem, bi lahko z močno ekipo brez večjih težav prestal tudi zadnji teden,” je dejal Nibali.

“Nisem presenečen. Po štirih letih dirkanja na Touru, od česar je dvakrat zmagal, je ta odločitev pravilna in logična. Mentalno je dobro, če malo spreminjaš svoje cilje. Če bi uspel slaviti na Giru, bo še korak bližje zmagi na vseh treh grandtourih – manjkala bi mu le še Vuelta. In takšen kolesar, kot je on, to enostavno mora poskusiti,” je dodal morski pes iz Messine, kakršen je bil njegov vzdevek v času aktivne kariere.

Vincenzo Nibali
Vincenzo Nibali po zmagi na dirki po Franciji 2014. Foto: Profimedia

Z rožnato majico bi v Franciji vozil brez pritiska

Toda dirkanje tako na Giru kot Touru bo vplivalo na Pogačarjevo spomlad. Če je bil letos spomladi zelo aktiven, bo moral zdaj po Nibalijevih besedah bolj previdno izbirati pripravljalne turneje. “Zagotovo bi lahko začel pozneje kot v zadnjih letih, recimo na Strade Bianche in Milano-San Remo. Verjetno pa se bo moral odpovedati dirkama Pariz-Nica ali od Tirenskega do Jadranskega morja. Morda bi v koledar lahko vključil še nastop na klasiki Liege-Bastogne-Liege, prav veliko več pa ne.”

Toda če bo Pogačar zmagal na Giru, bi mu to vsaj z mentalnega vidika olajšalo dirkanje na Touru. “V Francijo bi že prispel z veliko zmago, zato ne bi čutil pritiska in obveznosti po slavju še v boju za rumeno majico,” je v pogovoru za Gazzetto še zaključil Nibali.