Spremenjena prva smučarska dama

Alpsko smučanje 12. Okt. 202111:531 komentar
Delite:
Petra Vlhova: v vlogi branilke naslova najboljše smučarke

Z novim trenerjem, novim osebnim pokroviteljem in s tem tudi novo celostno tekmovalno podobo, predvsem pa z novimi cilji, ki so olimpijsko obarvani, smučarsko sezono 2021/22 pričakuje zadnja lastnica velikega kristalnega globusa Petra Vlhova.

Ko je Slovakinja Petra Vlhova pred natančno 205 dnevi prečkala ciljno črto zadnje tekme sezone v Lenzerheideju, se ji je od srca odvalila velikanska skala. Pritisk, ki si ga je nalagala v predhodnih mesecih, je popustil. O tem, da je bil izjemen, ni bilo dvoma. Veliki kristalni globus je imela stalno v očeh. Tudi trener Livio Magoni, sicer nekdanji sodelavec ekipe Tine Maze, ni skrival, da je prav zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala fokusni cilj večletnega projekta. Svoj delež so prispevali še slovaški mediji, ki so okrog smučarke ustvarili dotlej nepredstavljiv vrvež.

Toda Petri je uspelo. Postala je prva Slovakinja z zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Pred sezono 2021/22 se je tako znašla v povsem drugačnem položaju. “Lagala bi, če bi dejala, da ne pomislim večkrat na to, kaj mi je uspelo. Ob tem pa si poskušam predstavljati kakšni bodo občutki v novi sezoni,” o statusu branilke, s katerim se vsak športnik spopada na drugačen način, razmišlja zadnja zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala in ob tem obljublja avtobiografsko knjigo, ki naj bi izšla novembra.

Foto: Guliverimages

Nova podoba

Že pred tem, natančneje 23. oktobra, se bo podala v novo sezono. Ko bo v Söldnu stala na startu, bo to neka nova Petra Vlhova. Pravi namreč, da je poleti veliko vložila v telesno pripravo, ki naj bi ji prinesla večjo stabilnost. Snela je tudi prepoznavno modro čelado z dolgoletnim pokroviteljem Uniqa. Njen novi pokrovitelj je slovaška športna stavnica Nike, njen novi zaščitni znak pa bo oranžna čelada.

Prevetril se je tudi njen strokovni štab. Največja sprememba je vidna na mestu glavnega trenerja. Italijana Livia Magonija, ki je po razhodu s prvo damo svetovnega pokala novo okolje našel v Sloveniji in je znotraj reprezentance zadolžen predvsem za Meto Hrovat, je spomladi nasledil Švicar Mauro Pini.

“Razumljivo je, da ju ljudje poskušajo primerjati. Jaz ju ne. Zame je pomembno, da se dobro počutim,” o še drugem nekdanjem trenerju Tine Maze, s katerim sodeluje, pripoveduje Vlhova in razkriva, da se novi delovni koncept bolj kot kvantitete oklepa kvalitete.

Slalom in veleslalom ostajata paradni disciplini

Brez olimpijske kolajne

Veliki kristalni globus ni cilj, ki bi si ga zastavila. Tudi zaradi tega bo nekoliko oklestila tekmovalni program. Prioriteta bosta slalom in veleslalom, kjer se znova želi boriti za najvišja mesta, manj pogosto pa se bo za točke borila v hitrih disciplinah. S tem tekmovalnim konceptom želi ohraniti tudi smučarsko svežino za olimpijski vrhunec sezone. Ob velikem kristalnem globusu, kar 20 zmagah v svetovnem pokalu in šestih kolajnah na svetovnih prvenstvih, med katerimi je tudi ena zlata, namreč ne gre spregledati dejstva, da na olimpijskih igrah še ni stala med najboljšo trojico.

“Peking je še daleč. Zdaj je v mojih mislih predvsem Sölden. Se pa zavedam posebnosti olimpijskih iger. Na sporedu so enkrat v štiriletnem obdobju. Popravnih izpitov ni. Ne želim pa si nalagati pritiska, da nekaj moram osvojiti. Imam veliki kristalni globus. Jasno pa je, da gojim še druge cilje. Da nimam olimpijske kolajne, je prav tako dejstvo,” je dejala Vlhova, za katero bodo igre v Pekingu tretje zaporedne.

Zanima jo, kaj dela Mikaela Shiffrin

Tik pred selitvijo na treninge v Avstrijo, so jo slovaški novinarji spraševali tudi o tem, zakaj na Instagramu od največjih tekmic sledi le Mikaeli Shiffrin. “Ne zanima me, kaj počnejo ostali dojenčki. Od sebe zahtevam največ,” je odvrnila Slovakinja, ki pa, zanimivo, sledi Ani Bucik in Tini Maze.

Komentari

Vaš komentar