Dišalo je po zmagi, a na koncu se smeji Avstrijcem

Lanisek Kos Zajc Domen Prevc Planica 2023
Foto: Guliverimage

Potem ko je na jutranji sprinterski tekmi Avstriji v eni sami seriji priskakal Stefan Kraft, so se najboljši letalci na svetu pomerili še na tradicionalni sobotni ekipni tekmi. Tudi na njej so se na koncu veselili naši severni sosedi, zmago naše reprezentance je s slabšim zadnjim skokom zapravil sicer naš najboljši skakalec zime Anže Lanišek.

Za današnjo zmago so se Slovenci udarili z Norvežani in Avstrijci. Kot prvi od naših orlov je nastopil Lovro Kos, ki je bil z 220 metri bistveno boljši kot na posamični tekmi, na kateri ni preletel 200 metrov. Izjemno pa je svoje delo opravil Domen Prevc, ki je poskrbel za doslej polet dneva. Pristal je pri 240,5 metov, dodal še telemark in dobil dve dvajsetici sodnikov.

Po informacijah organizatorjev si je sobotni planiški praznik v živo ogledalo 20.000 gledalcev.

Prek 230 metrov je potegnil tudi Timi Zajc, ki je imel nekaj težav pri doskoku, nato pa je znova eksplodiral Anže Lanišek in pristal pri 239,5 metrov, tudi njega je sodniška ekipa nagradila z dvajseticami. Pred drugo serijo je imela Slovenija 11,7 točke prednosti pred Norvežani, le desetinko več so zaostajali Avstrijci.


Druga serija se ni začela po slovenskih željah. Daniel Tschofenig je za devet metrov preskočil Lovra Kosa in Slovenijo potisnil na drugo mesto. Zato pa je znova svojo nalogo odlično opravil Domen Prevc, ki je pristal pri 239,5 metra in znova dobil sodniške dvajsetice. Slovenija je spet ujela Avstrijce.

Odlično je v drugo svojo nalogo opravil tudi Timi Zajc, ki je zajadral do dna skakalnice in s 236,5 metra Sloveniji pred zadnjim skokom prinesel več kot 20 točk prednosti pred našimi severnimi sosedi. Norvežani so izpadli iz boja za zmago. Nato pa šok, v zadnjem skoku je Kraft močno preskočil Anžeta Laniška in Slovencem izpred nosa odnesel zmago.

Foto: Guliverimage

Danes se sta še zadnjič po letalnici bratov Gorišek spustila Tilen Bartol in Cene Prevc, organizatorji pa so se z minuto molka poklonili tudi Janezu Gorišku, ki je umrl nekaj dni pred prireditvijo.

Spust zastave v čast Gorišku