Planica 2023: napotki za obiskovalce

Zimski športi 4. Feb 202312:00 2 komentarja
Foto: Guliverimage

Najbolj znana ledeniška dolina v Sloveniji, dolina Tamarja pod Poncami, bo od 22. februarja do 5. marca, gostila največji zimski športni dogodek v zgodovini države. Na enem mestu smo zbrali vse informacije, ki jih potrebujete, če boste obiskali svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju – Planica 2023.

Spektakel smučarskih skakalcev, smučarskih tekačev in nordijskih kombinatorcev se bo s slavnostno otvoritvijo na Borovški cesti v Kranjski Gori začel 21. marca, dan pozneje pa se bodo športniki in športnice podali na tekmovališča v lov za 24 kompleti kolajn.

11 tekmovalnih dni (ponedeljek, 27. februar, bo prost dan) bo okronalo najboljše nordijske smučarje na svetu, pomemben del celotnega dogodka in vzdušja pa bodo prispevali navijači oziroma obiskovalci. Zato smo zbrali vse, kar morate vedeti pred odhodom v dolino pod Poncami.

CELOTEN SPORED TEKMOVALNEGA DOGAJANJA NA SVETOVNEM PRVENSTVU V PLANICI

Vstopnice

Prvo vprašanje je seveda vprašanje vstopnic. Kot smo že pisali, je pri tem na voljo več različnih različic. Cene dnevnih za stojišča znašajo od 15 do 64 evrov (odvisno od izbranega dneva), za stojišča na tribuni med 19 in 84 evrov, za sedišča na tribuni med 24 in 99 evrov, za VIP vstopnice pa med 290 in 390 evrov. Ob tem velja opozoriti, da imajo otroci do šestega leta starosti prost vstop na stojiščih, od 7 do 14 let pa 50-odstotni popust. Tu so še družinske vstopnice, ki v kombinaciji enega starša in treh otrok ali dveh staršev in dveh otrok stanejo med 24 in 119 evrov.

Ne gre pozabiti niti na pakete večdnevnih vstopnic, ki glede na izbrane termine znašajo med 162 in 215 evrov, za velike ljubitelje nordijskega smučanja pa je tu še vstopnica prvenstva, za katero je treba odšteti 490 evrov.

Vse omenjene vstopnice so na volji na spletnem mestu Eventima, nakup pa bo glede na razpoložljivost mogoč tudi na vstopni točki na določen dan.

Preberite še: Koliko je treba odšteti za ogled SP

Prizorišča

Za razliko od klasičnega finala svetovnega pokala v smučarskih poletih, ki bo sicer v Planici na sporedu tudi letos (od 30. marca do 2. aprila), bo tokrat dogajanje potekalo na dveh prizoriščih Vsaka kupljena vstopnica omogoča ogled treningov, kvalifikacij ali tekem na obeh stadionih – tekaškem in skakalnem. Ob tem pa vključuje tudi spremljanje zabavnega programa v Areni zabave, ki se nahaja med njima, na tisti dan. Nobeno tekmovanje ne bo potekalo sočasno, tekaške preizkušnje bodo na sporedu ob dnevni svetlobi, večina skakalnih tekem pa pod žarometi

Planica 2023 shema prizorišč
Foto: Organizator

Dostopnost

Zaradi drugačne lokacije bo spremenjena tudi dostopnost do prizorišč. Medtem ko se je do tekem na velikanki mogoče s krožnim prevozom pripeljati praktično do letalnice, bo vstopna točka na svetovno prvenstvo tokrat že na začetku doline Tamar, na območju Ledin. Tam bo poskrbljeno za spremljevalni program, do obeh stadionov pa bo nato za vse obiskovalce (razen izjem, kot so športniki) mogoče priti le peš. Urejena bo pešpot, ki bo dolga 1,6 kilometra. Prostora za avtomobile obiskovalcev, tako kot že v zadnjih letih, ne bo.

Planica 2023
Z rumeno je označena pot od vstopne točke do tekmovalnih prizorišč, ki jo bo mogoče le prehoditi. Foto: Google Maps

V ta namen bodo v Kranjski Gori urejena številna stalna in začasna parkirišča, na katerih bodo obiskovalci lahko pustili svoje jeklene konjičke. Organizatorji pozivajo obiskovalce, naj v Kranjsko Goro pridejo z javnim prevozom. Močno se spodbuja prihod z vlakom, v ta namen bodo na progi Ljubljana-Jesenice in Nova Gorica-Jesenice poleg rednih uvedli tudi izredne vlake. Za vse, ki bodo imeli ob sebi vstopnico za SP, se bodo lahko iz katerekoli železniške postaje v Sloveniji do Jesenic z vlakom pripeljali brezplačno.

Od Jesenic do vstopne točke na Ledinah bo organiziran krožni avtobusni prevoz, tako kot iz Kranjske Gore in z Bleda. Ti bodo vozili redno in brez voznega reda, seveda brezplačno. Organizatorji pozivajo, da obiskovalci iz Kranjske Gore in okolice na prizorišče pridejo peš, tudi v tem primeru bo urejena pešpot v dolžini približno 5,5 kilometra, kar povprečno pomeni dobro uro hoje.

Na vrhuncu zimske sezone je zelo priljubljena izletniška točka planinska koča v Tamarju. Edina urejena pot do tja poteka od skakalnic naprej, kar pomeni, da bo dostop do koče v času prvenstva močno omejen. Normalno omogočen bo do 13. februarja, ko se bo dolina zaprla za promet. Do 18. februarja bo tako do Tamarja mogoče priti peš že od krožišča v Ratečah, po tem datumu pa vse do 5. marca pa le še z akreditacijo oziroma vstopnico.

Planica 2023
Foto: Aleš Fevžer

Ponudba in spremljevalni program

V Areni zabave bodo za dobro voljo izmenjajoče skrbeli Smooth Band, Veseli Begunjčani in DJ, poskrbljeno pa bo tudi za bogato gostinsko ponudbo. Ob tem velja opozoriti, da tako kot v preteklih letih tudi tokrat ne bo mogoče na prizorišče prinesti alkohola, kar bodo varnostne službe že na vstopni točki strogo preverjale. Ti bodo skrbeli tudi za preprečevanje vnosa drugih nevarnih in potencialno nevarnih predmetov. Na prizorišče ne bodo spuščali oseb, ki kažejo resne znake vinjenosti.

Preberite še: Alkohol v Planici – steklenico žganja skril kar v štruco kruha

Zelo pester program pa se obeta tudi v Kranjski Gori. Približno od hotela Larix do trga zmagovalcev pri cerkvi bo vsak dan prvenstva (razen 27. februarja) med 17. in 23. uro zaprt del Borovške ceste, na katerem bo prav tako na voljo gostinska ponudba, po podelitvi odličij pa bodo za dobro voljo poskrbeli slovenski glasbeni izvajalci. Vstop bo za obiskovalce brezplačen.

Spored spremljevalnega programa v Kranjski Gori:

torek, 21. februar: 20.23 otvoritvena slovesnost

sreda, 22. februar: 20.23 koncert Smooth Band

četrtek, 23. februar: 20.23 koncert Šank Rock

petek, 24. februar: 20.23 podelitev odličij, 21.00 koncert Xequtifz

sobota, 25. februar: 20.23 podelitev odličij, 21.00 koncert Avseniki

nedelja, 26. februar: 20.23 podelitev odličij, 21.00 koncert Tabu

torek, 28. februar: 20.23 koncert Smooth Band

sreda, 1. marec: 20.23 podelitev odličij, 21.00 koncert King Foo

četrtek, 2. marec: 20.23 koncert Avseniki

petek, 3. marec: 20.23 podelitev odličij, 21.00 koncert Peter Lovšin in Španski borci

sobota, 4. marec: 20.23 podelitev odličij, 21.00 koncert Siddharta

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje