Vstopnice Planica 2023 – koliko je treba odšteti za ogled SP

Zimski športi 23. Jan 202317:00 komentarjev
Planica 2023
Foto: Denis Sadiković

Vrhunec sezone v zimskih športih - svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici - se nezadržno bliža. Dolina pod Poncami bo najboljše smučarske tekače, skakalce in nordijske kombinatorce gostila od 22. februarja do 5. marca. Preverili smo, kakšne vrste vstopnic lahko kupijo navijači in kakšne so njihove cene.

Eden največjih športnih dogodkov v zgodovini Slovenije je pred vrati. 21. februarja se bo svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah v Planici začelo s slavnostno otvoritvijo v Kranjski Gori, dan pozneje pa se bo začel enajstdnevni festival športnega dogajanja v dolini pod Poncami.

V treh disciplinah – smučarskemu teku, smučarskih skokih in nordijski kombinaciji – bo podeljenih skupno 24 kompletov kolajn. Vse skupaj se bo 5. marca končalo s 50-kilometrsko tekaško preizkušnjo za moške in slavnostnim zaprtjem.

Nordijski center na severozahodu Slovenije bo tako dočakal največji zimski dogodek v zgodovini države, preverili pa smo, kakšne so cene vstopnic.

Dnevne vstopnice za stojišča

Že vse od 1. novembra so v prodaji dnevne vstopnice, katerih cene pa se odvisne od tekmovalnega dneva oziroma sporeda. Najcenejša tako znaša 15 evrov (22. februarja), najdražje pa so ob obeh koncih tedna, ko bo na prizoriščih dogajanja največ. Takrat bo treba za obisk doline Tamarja odšteti 64 evrov za odrasle osebe.

Opozoriti velja, da se cene v tabeli nanašajo na vstopnice za stojišča, medtem ko je možno kupiti tudi stojišča na tribuni (cene se gibljejo med 19 in 84 evrov), sedišča na tribuni (cene med 24 in 99 evrov) ter VIP vstopnice (cene med 290 in 390 evrov). Podroben cenik lahko najdete tukaj.

Ob tem imajo za stojišča otroci od 0 do 6 let prost vstop na prizorišče (od 7 do 14 let pa 50-odstotni popust), za stojišča in sedišča na tribuni pa imajo prost vstop od 0 do 2 let (od 3 do 14 let pa 50-odstotni popust).

Posebno ponudbo sestavljajo družinske vstopnice, ki velja za štiri osebe, pri čemer mora biti vsaj ena oseba odrasla (vsaj 18 let) in vsaj ena oseba mora biti otrok (do 14 let). Možni sta torej dve kombinaciji: ena odrasla oseba in trije otroci do 14 let ali dva odrasla in 2 otroka do 14 let. Cene takšnih dnevnih vstopnic se gibljejo od 24 evrov (22. februar) do 119 evrov ob koncih tedna. Podroben cenik najdete tukaj. 

CELOTEN SPORED SVETOVNEGA PRVENSTVA V PLANICI

Različne kombinacije

Še nekoliko prej (21. septembra) pa so organizatorji v prodajo ‘spustili’ večdnevne vstopnice. Z njimi so po besedah generalnega sekretarja Tomaža Šušteršiča želeli privabiti predvsem tuje goste, ki bodo v Kranjski Gori in okoli ostali več dni. Seveda pa so za nakup na voljo tudi slovenskim obiskovalcem. Tudi v tem primeru so jasno najcenejše dnevne vstopnice za stojišča, cene pa narastejo za stojišča in sedišča na tribuni.

Vse vstopnice so na voljo na spletnem mestu Eventima, nakup pa bo glede na razpoložljivost mogoč tudi na vstopni točki na določen dan. Vstopnica vključuje vse tekme, kvalifikacije, treninge in zabavni program v Areni zabave na tisti dan. Posamezen nakup je omejen na največ 10 istovrstnih vstopnic na isti dan dogodka, za skupinske nakupe (več kot 10 oseb) gospodarskih družb, podjetnikov, organizacij, društev ali klubov pa izpolnite spletni obrazec.

Foto: Denis Sadiković

Specifika

“Ko se primerjamo s prejšnjimi nordijskimi prvenstvi: v Oberstdorfu, kjer gledalcev ni bilo, in v Seefeldu, pa ugotovimo, da so bila prizorišča razpršena. Lahko so prodajali ločene vstopnice za skoke in tek, v Planici pa tega ne moremo storiti. Zato je v veljavi dnevna vstopnica, saj ne moremo gledalcev s smučarskega teka ‘spoditi’ domov in šele nato na skakalni stadion pripeljati novih navijačev,” o specifičnosti prizorišč v dolini pod Poncami pravi Tomaž Šušteršič, ki odgovarja tudi na negativne kritike, da so cene vstopnic za šampionat v Planici previsoke.

“Ko smo pripravljali prodajno strategijo in cenovno politiko tega prvenstva, smo se ozrli na pretekla prvenstva. Gledali smo tudi primerljive dogodke, ki se bodo v tej zimi zgodili pred Planico – svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v Meribelu in Courchevelu, svetovno prvenstvo v biatlonu v Oberhofu – in s katerimi nagovarjamo podoben trg. Pri tem nič ne odstopamo, če pa že, s cenami odstopamo navzdol. Tudi agenti iz Srednje Evrope in Skandinavije, ki so kot prvi lahko kupili vstopnice, so ugotovili, da je cenovna politika povsem primerna in ustrezna, in da cene vstopnic niso nič pretirane,” še pravi prvi mož prihajajočega spektakla na slovenskih tleh.

Pred nakupom vstopnic velja opozoriti na novost, ki jo v Planici pripravljajo za svetovno prvenstvo. Klasični krožni prevoz od Kranjske Gore do prizorišč bo skrajšan, zadnja točka za gledalce bo tako kmalu po vstopu v dolino Tamarja.

“Vstopna točka na prizorišče v Planici je oddaljena približno 1,6 km od športnih objektov, kjer se bodo odvijala tekmovanja. Obiskovalci bodo morali ta del prehoditi. Smučarsko tekaški stadion je oddaljen približno 500 metrov od smučarskih skakalnic. V Areni zabave, ki je locirana med smučarsko tekaško stadionom in smučarskimi skakalnicami, bo možno kupiti hrano in pijačo. V Areno zabave bo možno vstopiti le z veljavno vstopnico,” je zapisano v ceniku SP.