Po srhljivem padcu znova na smučeh

Alpsko smučanje 19. Jun 202420:50 1 komentar
Aleksander Aamodt Kilde znova na smučeh. Foto: Profimedia

Eden najboljših smukačev zadnjih let, norveški reprezentant Aleksander Aamodt Kilde, je prvič po hudem januarskem padcu v Wengnu stopil na smuči.

”Bili so trenutki, ko se dvomil. Zdaj vem da je mogoče,” je dejal Aleksander Aamodt Kilde, ko je danes, natančno pet mesecev in šest dni po hudem padcu v zaključnem zavoju smuka v Wengnu, stopil na smuči. Prve zavoje po osrednjem delu rehabilitacije je opravil kar doma, in sicer v sodobni smučarski dvorani Lorenskog pri Oslu. Bilo je dovolj za pridobivanje prvih smučarskih občutkov po dolgem času, preizkus telesa in veliko osebno zmago, a ob jasnem zavedanju, da ga do prave smučarske vrnitev čaka še dolga pot.

Kilde je bil ena od številnih žrtev vala poškodb, ki je v minuli zimi močno osiromašil smučarsko karavano. Ob padcu v Wengnu si je huje poškodoval ramo in nevarno porezal nogo. Njegova zaročenka Mikaela Shiffrin je pozneje razkrila, da so se zdravniki sprva zaradi izgube krvi celo borili za njegovo življenje. Predvsem pa je nato potreboval kar nekaj časa, da je lahko znova stopil na nogo in še več, da jo je povsem obremenil.

Kdaj bi se lahko vrnil v svetovni pokal, v katerem je slavil 21 zmag  in osvojil štiri male globuse ter leta 2020 tudi velikega, še ni znano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje