Novi načrti Mikaele Shiffrin

Alpsko smučanje 16. Jun 202415:25 0 komentarjev
Mikaela Shiffrin si je minuli mesec v družbi Aleksander Aamodta Kildeja ogledala tudi dirko F1 v Monaku. Foto: Guliverimages

Ker bo ob koncu prihodnje sezone dopolnila 30 let, za njo pa je zima, v kateri se je soočila z dvema poškodbama, še hujšo pa je utrpel njen zaročenec Aleksander Aamodt Kilde, bo Mikaela Shiffrin nekoliko spremenila svoj tekmovalni koncept.

Čeprav je v pretekli sezoni švicarska smučarska šampionka Lara Gut-Behrami dobila kar osem posamičnih tekem, skupno zbrala kar 16 uvrstitev na stopničke za zmagovalke, bila najboljša v veleslalomskem in superveleslalomskem ter druga v smukaškem seštevku svetovnega pokala, pa je bilo tudi njen jasno, da bi do svojega drugega velikega globusa stežka prišla, če ne bi njena velika tekmica Mikaela Shiffrin izpustila zajetnega dela sezone. Američanka si je namreč ob smukaškem padcu v Cortini d’Ampezzo poškodovala koleno in se marca vrnila le še za dve slalomski preizkušnji, na katerih je potrdila svoj osmi globus v tej disciplini.

Njeno koleno še vedno ni brezhibno, vseeno pa je 29-letna ameriška reprezentantka po krajšem obmorskem oddihu že pošteno zagrizla v novo pripravljalno obdobje. Vmes je poskrbela tudi za manjšo trenersko spremembo v svoji ekipi. Potem ko se je iz slednje po dveh letih umaknil avstrijski trener Mark Mitter, je zdaj že jasno, da ga bo nasledil finski strokovnjak Janne Haarala, ki je vrsto sezon deloval v norveški reprezentanci. V štabu ostajata glavna trenerka Karin Hajro in njena mama Eileen Shiffrin.

Poleg rahlo spremenjene spremljevalne ekipe pa bosta drugačna tudi trenažni in posledično tekmovalni koncept. Če je v zadnjih letih Mikaela Shiffrin kar nekaj dni posvetila tudi osredotočenim treningom smuka, kjer se je ukvarjala z drsenjem in drugimi specifičnimi elementi, zdaj odkrito priznava, da je cena za tovrstno usmeritev previsoka. Deloma zaradi tega, ker trpi trening drugih disciplin, deloma se pri tem oklepa gole statistike, pomembno vlogo pa igra tudi večje tveganje poškodb.

Foto: Guliverimages

V pripravah na novo sezono bo tako 29-letnica iz Kolorada okrepila temelje v obeh tehničnih disciplinah, obenem pa se bo v precej večji meri posvetila treningom superveleslaloma. To ji bo koristilo tako pri samem veleslalomu, obenem pa bo priložnost za večje število točk, tudi z mislijo na skupni seštevek, iskala prav na superveleslalomskih tekmah. Kot je dejala pred dvema tednoma, se še posebej veseli tistega, ki ga je Mednarodna smučarska zveza zdaj tudi uradno dodelila Beaver Creeku.

Prva zvezdnica svetovnega pokala ne skriva, da jo je letos močno prizadela huda smukaška poškodba njenega zaročenca Aleksandra Aamodta Kildeja. Ta po wengenski poškodbi kolena in globokih urezninah še vedno ni nared za polne trenažne obremenitve. Mikaela pa ob tem pojasnjuje, kako izrazit čustveni vrtiljak jo je ponesel, ko ga je obiskala v bolnišnici. Večkrat ji je spomin pobegnil tudi proti obiskom bolniške sobe, v kateri se je pred dobrimi štirimi leti poslovil njen oče Jeff.

A čeprav kar petkratna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala spreminja svoje načrte, pa je očitno, da ima v sebi še dovolj goriva za boj za najvišji tekmovalni ravni. Če bo zdrava, bo znova prva favoritinja za veliki globus, obenem pa se bo znova zavrtel tudi števec njenih zmag. Ta je zdaj pri rekordni številki 97, tako da je pravzaprav le vprašanje časa, kdaj bo Mikaela Shiffrin kot prva v zgodovini presegla mejo 100 zmag.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!