Po ponesrečenem skoku Nike Prevc v Saporu zmaga za Avstrijko

Smučarski skoki 13. Jan 20247:41 1 komentar
FOTO: Profimedia

Eva Pinkelnig (195,7 točke) je dobila prvo tekmo japonske turneje v Saporu. Avstrijka je zmago slavila pred Finko Jenny Rautionaho (193,3) in Norvežanko Eirin Mario Kvandal (192,5). Najboljša Slovenka je bila na devetem mestu Ema Klinec.

Nika Prevc (117,0 m, 96,0 m; 163,0 točk) je ostala brez tako želene četrte zmage v letošnji sezoni, čeprav je bila na dobri poti, da jo doseže. Slovenska skakalka je namreč po prvem skoku na tekmi v zahtevnih razmerah navdušila z daljavo uvodne serije. Pristala je pri 117 metrih in za 8,3 točke vodila pred današnjo zmagovalko Pinkelnig in Norvežanko Kvandal, ki sta si delili drugo mesto. A tekmovalka iz Dolenje vasi ga je povsem polomila v finalu, ko je zmogla le 96 metrov, kar je na koncu zadostovalo za uvrstitev na rep deseterice.

Najboljša Slovenka je bila tako Ema Klinec (181,2), ki je podobno kot njena reprezentančna kolegica imela po prvem nastopu s petim mestom (114 m) sijajno izhodišče za uvrstitev na zmagovalni oder,  v drugo pa skočila še meter dlje, kar ji je prineslo deveto mesto.

Do točk se je prebila tudi Katra Komar (90,5 m, 101,5 m; 118,5), ki je bila po prvi seriji 30., v drugo pa v zasnežem Saporu pridobila osem mest in zasedla 22. mesto.

Nika Križnar zaradi zapletov z opremo izpustila tekmo

Slovenke so se sicer vse od prihoda na Japonsko soočale s težavami z opremo, ki je na prizorišče prispela tik pred začetkom tekme. V kvalifikacijah so Prevc, Križnar in Komar posledično nastopile z izposojenimi smučmi, le te pa je izpustila Nika Križnar, ki ni uspela dobiti dresa in smuči ter ostala brez nastopa na preizkušnji.

“Dali smo vse od sebe in se trudili po najboljših močeh, da bi oprema le prišla pravočasno do hotela. Ker pa to ni bilo možno, smo izbrali plan Ž in upam, da bo ta uspel,” je na družbenem omrežju zapisala Nika Križnar.

Poleg 23-letnice so zaradi identičnih zapletov brez nastopa ostale tudi skakalke Kanade, Romunije in Kosova.

“Želimo se iskreno zahvaliti slovenskemu veleposlaništvu na Japonskem, še posebej gospodu Jaki Miklavčiču, ki je več kot 15 ur preživel na letališču v Tokiu in zagotovil, da sta najdena oprema in prtljaga našli svojo pot na letalo. Letalska agencija jo je namreč želela dostaviti s tovornjakom, kar bi pomenilo, da bi v Sapporo prišla v nedeljo zvečer. Strokovno vodstvo reprezentance se je zato odločilo, da si opremo sposodi. Hvaležni smo vsem reprezentancam, ki so v duhu fair playa priskočile na pomoč in zagotovile potrebno opremo za kvalifikacijsko serijo,” je le nekaj minut pred tekmo sicer sporočil zunanji sodelavec slovenske smučarske zveze za odnose z javnostmi Tomi Trbovc.

Svetovni pokal, skupno (9/27):

1. Nika Prevc (Slo) 547
2. Josephine Pagnier (Fra) 452
3. Eva Pinkelnig (Avt) 410
4. Yuki Ito (Jap) 404
5. Eirin Maria Kvandal (Nor) 371
6. Alexandria Loutitt (Kan) 343
7. Ema Klinec (Slo) 312

11. Nika Križnar (Slo) 254
27. Katra Komar (Slo) 69
29. Ajda Košnjek (Slo) 44
41. Taja Bodlaj (Slo) 6

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje