Ženska novoletna turneja s spremembami

Smučarski skoki 10. Jul 202412:32 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) so potrdili nov način tekmovanja na ženski novoletni turneji v smučarskih skokih, ki jo zaradi le dveh tekem poznamo tudi pod izrazom Turneja dveh večerov.

Tudi v sezoni 2024/25 bodo ženske v prazničnem času okoli novega leta tekmovale na Turneji dveh večerov, ki je bila prvič na sporedu lani. Skakalke bodo 31. decembra na silvestrovo znova tekmovale na olimpijski skakalnici v Garmisch-Partenkirchnu, na prvi dan novega leta pa se bodo merile še na skakalnici pod Senčno goro v Oberstdorfu.

Drugačen pa bo format tekmovanja. Če so v lanski zimi skakalke tekmovale v ustaljenem formatu z ostalih tekem, jih tokrat v Nemčiji čaka sprememba. Pri Mednarodni smučarski zvezi so potrdili, da bosta obe tekmi potekali na izpadanje – tako kot novoletna turneja pri moških. Razlika bo le ta, da se bo skozi kvalifikacije na tekmo prebilo zgolj 30 najboljših skakalk, ki bodo potem sestavljale pare prve serije. V drugo se bodo prebile vse zmagovalke parov ter še pet najboljših poraženk – skupno torej 20 skakalk. Pri moških se skozi kvalifikacije prebije 50, v drugo serijo pa 30 tekmovalcev (25 zmagovalcev in 5 srečnih poražencev).

Foto: Profimedia

Tekmovanje v parih sicer ne bo popolna novost za ženske tekme svetovnega pokala, na izpadanje so tekme potekale že v sezonah 2021/22 in 2022/23, ko je tekme ob novoletnih terminih gostilo Ljubno ob Savinji, v drugi izvedbi boja za zlato sovo pa je sodeloval še avstrijski Beljak.

Zaradi načrtov nemške in avstrijske smučarske zveze, da tudi pri ženskah izpeljejo novoletno turnejo štirih skakalnic, sta se morala slovensko in avstrijsko prizorišče zadovoljiti s poznejšim terminom. Toda dogovora med Avstrijci in Nemci ni bilo, tekmovanje pa zaenkrat poteka samo na dveh skakalnicah v Nemčiji.

Premierno izvedbo Turneje dveh večerov je osvojila Nika Prevc, ki je za slabih 10 točk premagala Avstrijko Evo Pinkelnig in za manj kot 11 točk Kanadčanko Abigail Strate.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!