Pokal Vitranc: uresničitev črnega scenarija

Alpsko smučanje 6. Mar 202415:37 4 komentarji
Foto: Aleš Fevžer

Zaradi uničene proge in slabe vremenske napovedi sta bila vodstvo svetovnega pokala in organizacijski odbor prisiljena odpovedati še slalomski del pokala Vitranc.

Narava je kranjskogorskim smučarskim delavcem dokončno obrnila hrbet. Po veleslalomu, ki je bil odpovedan že v torek, je zdaj enaka usoda doletela še slalom. “Zaradi izjemno močnega deževja v zadnjih 24 urah, ki je popolnoma uničilo progo, je moški slalom odpovedan,” se glasi uradno sporočilo FIS, ki predstavlja zadnji žebelj v krsto letošnjega pokala Vitranc.

Kranjskogorski organizatorji, ki so v začetku januarja pod streho spravili Zlato lisico, so sicer že več tednov negodovali nad previsokimi temperaturami, zaradi katerih niso mogli pripravljati dodatnih zalog snega. Položaj se je močno poslabšal v tem tednu, ko noči niso bile jasne, temperature so vztrajale visoko nad lediščem, za nameček pa je še močno deževalo. Prva žrtev je bil veleslalom, sledil mu je še slalom. Po Žanu Kranjcu, Anžetu Gartnerju in Roku Ažnohu bosta tako brez nastopa ostala tudi Klemen Kosi in Miha Oserban, medtem ko pa se Štefan Hadalin ne bo mogel posloviti od svojih navijačev.

“Vložili smo maksimalen trud, da bi tekmo obdržali, vendar je bila narava letos mnogo močnejša od nas. Kupci vstopnic bodo seveda dobili vrnjen denar pri prodajalcu, kjer so vstopnice kupili. Lahko pa jih izkoristijo tudi za vstop v prihodnjem letu. Ne preostane nam nič drugega, kot da vas vse povabimo na 64. Pokal Vitranc naslednje leto,” je ob dokončni odpovedi povedal predsednik organizacijskega odbora Gregor Benedik.

Sezona 2023/24 se bo tako v zgodovino zapisala tudi po številnih odpovedih. Različne vremenske razmere so odnesle tekme v Söldnu, Zermattu, Beaver Creeku, Val di Fassi, Kvitfjellu … Zadnja žrtev je Kranjska Gora. Pokal Vitranc, sicer eno najbolj stabilnih tekmovanj, pa bo po koronski odpovedi leta 2020 šele drugič v zadnjem desetletju in pol vknjižil ničlo. Ta bo imela tudi negativne finančne vplive na lokalni klub, organizatorja in alpske discipline pod okriljem Smučarske zveze Slovenije.

Kranjska Gora ostaja v koledarju svetovnega pokala, a naj bi bila po neuradnih informacijah v prihodnji sezoni deležna novega termina, in sicer v začetku februarja.

Vodstvo svetovnega pokala je iskalo morebitno nadomestno prizorišče (pred dnevi se je omenjal Kronplatz) za odpadli tekmi. Toda čas ni bil zaveznik FIS. Pred vrati je namreč že finale svetovnega pokala v Saalbachu. 16. in 17. marca bosta na sporedu tehnični preizkušnji, en teden pozneje pa še superveleslalom in smuk. Ženski del karavane pa se bo pred potjo v Sallabach ustavil še v Aareju, kjer bosta na sporedu veleslalom in slalom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje