Poplave na Poljskem uničile šampionovo neprecenljivo zbirko (VIDEO)

Smučarski skoki 29. Avg 202311:03 0 komentarjev
Adam Malysz. Foto: Profimedia

Ne le v Sloveniji, tudi drugod po Evropi avgustovske vremenske ujme povzročajo hude težave in škodo. Na Poljskem je tako obilno deževje minuli konec tedna prineslo poplave, ki so med drugim uničile neprecenljivo zbirko trofej tamkajšnje športne legende Adama Malysza.

Če koga, potem Adama Malysza ni potrebno predstavljati ljubiteljem smučarskih skokov. Sloviti Poljak se je v dolgi karieri med letoma 1995 in 2011 v svetovnem pokalu zbral kar 39 zmag in v domovino odnesel štiri velike kristalne globuse. Toliko ima tudi medalj z olimpijskih iger, v Salt Lake Cityju je na srednji in veliki skakalnici osvojil srebro in bron, dve srebrni medalji je osvojil tudi leta 2010 v Vancouvru. Uspehe je nadgradil s štirimi naslovi svetovnega prvaka.

Adam Malysz
Adam Malysz je poljska športna ikona. Foto: Aleš Fevžer

Medalje, pokale in priznanja je aktualni direktor poljske smučarske zveze, ki se je nekaj let ukvarjal tudi z relijem, hranil v svojem domovanju v Wisli, ki je bilo v zadnjih letih preurejeno v muzej. Toda te dni obiskovalci razstavljene zbirke niso mogli občudovati, razlog pa so poplave po obilnem deževju minuli konec tedna, ki so poplavile Malyszove prostore.

Huda neurja v Wisli so sicer te dni podirala drevesa, odkrivala strehe in popolnoma ustavila železniški in avtobusni promet. Odpovedan je bil tudi festival po koncu poletne žetve, ki velja za največji vsakoletni praznik tega mesta. Vseeno je Malyszu in ekipi s hitro intervencijo uspelo muzej ponovno odpreti, a ob tem opozarjajo, da so nekateri eksponati zaradi poplave uničeni oziroma poškodovani in trenutno niso na voljo za ogled.