Prevc po čustvenem slovesu izpušča tekme v ZDA, a ni edini

Smučarski skoki 8. Feb 202418:30 0 komentarjev
Peter Prevc
Peter Prevc. Foto: Uroš Skaza

Potem ko je s čustvenim slovesom Peter Prevc v teh dneh zatresel slovensko športno javnost, bo ta, ko govorimo o smučarskih skokih, svojo pozornost zdaj obrnila proti tekmam v Združenih državah Amerike. Tam pa bo manjkalo kar nekaj velikih imen tega športa.

Olimpijski Lake Placid je v lanski sezoni po treh desetletjih znova gostil tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih.

Na otvoritvi prenovljenih skakalnic, ki so v stari izvedbi, zgrajeni za olimpijske igre leta 1980, najboljše skakalce sveta nazadnje gostile v sezoni 1990/1991, sta posamični zmagi dosegla Nemec Andreas Wellinger in Norvežan Halvor Egner Granerud. Na tekmi dvojic sta slavila Poljaka Dawid Kubacki in Piotr Zyla.

Prenovljene naprave v Lake Placidu. Foto: Guliverimages

Brez Prevca, vskočil bo Bartolj

Prihajajoči konec tedna bo skakalna elita vnovič zbrana v Lake Placidu, a tokrat v nekoliko okrnjeni zasedbi. “Tekme v ZDA izpustim, potem pa grem na vsaki tekmi po čim boljši rezultat. Upam, da mi zdravje služi,” je ob torkovem skorajšnjem slovesu od kariere naznanil slovenski šampion Peter Prevc.

Poleg njega bo v slovenski reprezentanci manjkal tudi poškodovani Anže Lanišek, ki ga je že v Willingenu zamenjal Žak Mogel. Slednji bo tudi tokrat ob Timiju Zajcu, Lovru Kosu in Domnu Prevcu del slovenske odprave onkraj luže.

Namesto Petra pa se bo moštvu pridružil Maksim Bartolj, ki je v svetovnem pokalu debitiral februarja 2023 v romunskem Rašnovu. V paru z Žigo Jelarjem je osvojil celo drugo mesto na tekmi dvojic.

Maksim Bartolj (na fotografiji skrajno levo) je že stal na odru za zmagovalce tekem svetovnega pokala. Foto: Guliverimages

Peter Prevc se v karavano vrača prihodnji konec tedna, ko bodo na sporedu tekme v Saporu.

Hörl zapravlja možnost za stopničke

Ne bosta pa Lanišek in Prevc edina predstavnika skakalne smetane, ki bosta manjkala v ZDA. Tekmi bo izpustil tudi četrti najboljši skakalec zime Jan Hörl, ki naslednjo postajo svetovnega pokala izpušča zaradi zdravstvenih razlogov, zadeva pa naj bi bila načrtovana že dlje časa.

25-letnik je pred odhodom v ZDA za tretjim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki ga drži Japonec Ryoyu Kobayashi, zaostajal 235 točk. Možnosti letošnjega zmagovalca Innsbrucka, da sezono konča na stopničkah za najboljše v skupni razvrstitvi, so tako zelo majhne.

Čeprav je na zadnji tekmi v Willingenu osvojil zelo solidno 17. mesto, je iz norveške reprezentance znova izpadel veteran Robert Johansson, ki je večji del sezone tako ali tako preživel v celinskem pokalu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!