Prijetne skrbi slovenske “prve puške” na smučeh

Biatlon 24. Nov. 202118:48 > 19:011 komentar
Delite:
Jakov Fak je osredotočen na olimpijske igre.

Glavni slovenski biatlonec bo tudi v letošnji sezoni Jakov Fak. V zadnjih dveh se je v svetovnem pokalu krivulja njegovih rezultatov vzpenjala, kar je dober obet pred olimpijskimi igrami, ki jih februarja gosti Peking.

“Zdrav sem, komaj čakam prve tekme,” je pred prvo tekmo sezone, ki jo v soboto gosti švedski Östersund, dejal Jakov Fak. Razveseljujoča je predvsem novica, da je nedavna viroza, ki jo je prebolel prejšnji teden, že preteklost.

V novi sezoni vadi pod vodstvom novega trenerja Janeza Mariča, ki je nasledil Uroša Velepca. Cilji so postavljeni visoko, v svetovnem pokalu si želi moški del slovenske biatlonske reprezentance poseči po stopničkah in imeti enega tekmovalca med deset v skupnem seštevku. V pokalu narodov je cilj prva deseterica. V lovu na cilje bo zagotovo največ odvisno prav od Faka.

“Razumeva se zelo dobro, ima že trenerske izkušnje iz mlajših ekip. Se usklajujeva in vedno najdeva skupni jezik glede samega treninga, je zelo odprt za predloge in imam tudi določeno avtonomijo glede izvajanja programa in samega sestavljanja, saj imam s tem tudi precej izkušenj,” je o sodelovanju z Maričem, s katerim sta se več let srečevala tudi na progah, dejala 34-letna “prva puška” Slovenije.

Potem ko se je v sezoni 2018/19 spopadal s številnimi težavami in v svetovnem pokalu končal šele na 26. mestu, je v naslednjih dveh sezonah znova posegel po višjih mestih. Najprej je osvojil 14. in nato lani 11. mesto v skupnem seštevku.

Prijetne skrbi

Avgusta je Jakov še tretjič postal očka, zato so bile priprave na letošnjo sezono nekoliko prilagojene. “Bilo je precej zapleteno, glede na to, da sem dobil še enega otroka sredi poletja in se nato takoj odpravil na višinske priprave, a tako je, če imaš družino, to so prijetne skrbi. Zna biti pa kdaj izziv glede počitka, a mislim, da sem se dobro znašel v tej vlogi.”

Fak je delil občutke pred začetkon nove sezone.

Letošnja reprezentanca je precej pomlajena, Fak in Klemen Bauer po starosti močno prekašata preostale fante, a kot pravi Marič, so uspeli najti odlično mešanico: “Starejši znanje predajajo mladim in obenem črpajo mladost, tako, da je to super kombinacija.”

“Ko je bilo le možno, sem se udeležil tudi skupnih treningov in se prilagodil temu, kar je imela v načrtu ekipa, da imamo vsi nekaj od tega sparinga, mislim, da je bilo dobro za vse,” je o sodelovanju spregovoril Hrvat s slovenskim potnim listom.

Na pripravah dobra forma

Jakov sicer velja za tekmovalca velikih tekmovanj, osvojil je že dve olimpijski medalji, še pet jih je dodal s svetovnih prvenstev. Na pripravah je kazal dobro formo, pove Marič, kar je dober obet za naslednje olimpijske igre. Slavil je tudi na eni od dveh preglednih tekem: “Prvo je zmagal, vidi se mu, da je kvaliteta. Drugo pa ni startal. Je rekel, da je dobil to potrditev.”

“Osredotočen sem na prve tekme, ko bo prihajal čas do olimpijskih iger, ko bodo na sporedu, pa bom osredotočen na to,” je sicer diplomatsko odgovoril o prihajajočih igrah v Pekingu, ki so tudi glavni cilj slovenske biatlonske reprezentance.

Komentari

Vaš komentar