Odermattu uvodni superveleslalom sezone

Alpsko smučanje 27. Nov 202220:25 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Marco Odermatt je zmagovalec prvega superveleslaloma v letošnji sezoni. Švicar je v Lake Louisu v Kanadi slavil pred Norvežanom Aleksandrom Aamodomt Kildejem (+0.37) in Avstrijec Matthiasom Mayerjem (+0.78). Točk se je z 20. mestom (+1,66) razveselil tudi Slovenec Martin Čater, njegov rojakMiha Hrobat je bil 41. (+2,80).

Petindvajsetletni Odermatt je le dan po tem, ko je na smuku osvojil tretje mesto, skočil na najvišjo superveleslalomsko stopničko. To je njegova druga zmaga v tej sezoni, ki jo je odprl z zmagoslavjem na uvodnem veleslalomu v Söldnu.

Odermatt, najboljši smučar in veleslalomist minule zime, je osvojil svojo še 13. zmago v svetovnem pokalu, peto superveleslalomsko, prvo v Lake Louisu, kjer je pred letošnjim novembrom na superveleslalomih najvišje posegel s sedmim mestom leta 2019.

Pri vrhu brez presenečenj

Čeprav ima Švica veliko superveleslalomskih specialistov, pa je Odermatt postal komaj drugi Švicar s superveleslalomsko zmago na moških tekmah v Lake Louisu po Tobiasu Grünenfelderju, ki je na tem prizorišču slavil leta 2010. Odermattova rojakinja Lara Gut-Behrami je sicer v zadnjih letih v Kanadi zmagala na kar treh superveleslalomih. In bo tudi glavna favoritinja na ženskih tekmah, ki bodo na tem prizorišču konec prihodnjega tedna.

Tekmovalci, ki so se prebili na prva tri mesta, niso bili presenečenje. Drugo mesto je osvojil Norvežan Kilde, zmagovalec posebnih seštevkov v obeh hitrih disciplinah v minuli zimi, smukaškega in superveleslalomskega, ki je bil v soboto pred vsemi na smuku. Avstrijec Mayer pa je letos na Kitajskem postal olimpijski prvak.

Odermatt vodi tudi v seštevku po treh tekmah z 260 točkami, Kilde s 180 točkami je drugi.

V zahtevnih razmerah do točk tudi Čater

Slovenca nista imela najboljšega startnega izhodišča. S številko 40 je nastopil Martin Čater, ki je pridobil 20 mest. Tekmo je končal v dvajseterici, za Švicarjem na vrhu je zaostal 1,66 sekunde. Miha Hrobat, ki je v soboto navdušil s 16. mestom v smuku, tokrat ni posegel tako visoko. Njegov zaostanek 2,80 sekunde mu ni prinesel uvrstitve med 30, ki so si razdelili točke. Tekmo je končal na 41. mestu.

Razmere so bile težke z vetrom, slabo vidljivostjo in rahlim sneženjem. Tekma je bila v zgodnjih fazah za daljše obdobje prekinjena, potem ko je Švicar Mauro Caviezel, ki je bil osmi na startu, padel. Pri veliki hitrosti je z glavo strmoglavil na poledenelo stezo ter z obrazom podrsal po površini. Leta 2021 je Caviezel utrpel travmatično poškodbo možganov med nesrečo na treningu v Garmisch-Partenkirchnu.

Po nekaj minutah na tleh je 34-letni Švicar z oteklim obrazom vstal, preden so ga evakuirali s helikopterjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!