Razočaranje po Pekingu učna ura o uživanju v skokih

Smučarski skoki 15. Dec 20227:00 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Prvič po sezoni 2016/17, ko je Domen Prevc na uvodnih sedmih tekmah kar štirikrat zmagal in na novoletno turnejo prišel v rumeni majici, ima Slovenija povsem pri vrhu svetovnega pokala svojega skakalca. Anže Lanišek nadgrajuje rezultate prejšnjih sezon in s konstantno formo napoveduje, da bi lahko v zimi, ki prinaša domače svetovno prvenstvo, še velikokrat razveselil slovenske navijače.

“V načrtu so bili dobri skoki, rezultatsko se že pred sezono nisem obremenjeval. Ali sem prvi ali deseti … Pomembno je le, da v skokih uživam,” po šestih posamičnih tekmah, na katerih je zbral dve zmagi in dve drugi mesti, pravi Anže Lanišek. Priljubljeni skakalec, ki ga v skakalnih krogih vsi poznajo po vzdevku Žaba, je po uvodnih treh postajah že pri 416 točkah. Lani jih je ob koncu sezone zbral 775.

V skupnem seštevku je trenutno na drugem mestu, pred njim je le Poljak Dawid Kubacki, ki ima 54 točk več. Čeprav so nekateri poznavalci nad formo 32-letnika presenečeni, pa Lanišek trdi drugače: “Zdi se mi, da vse preseneča bolj kot mene. Že nekaj let je v vrhu, ima nekaj nihanj, a je svetovni prvak, ima olimpijsko medaljo. Pri 32 letih ima ogromno izkušenj, ne preseneča me.” Kot še pravi skakalec iz Mengša, se s Poljakom povsem normalno pogovarjata, med njima ni nobenega, niti pozitivnega zbadanja. “On je zelo v redu človek. Ne čutim nobene vzvišenosti ali nevoščljivosti. Res ima vse kvalitete vrhunskega šampiona,” še dodaja.

Foto: Profimedia

Nič ne gre na silo

Boj za vrh zaenkrat poteka med njima in Avstrijcem Stefanom Kraftom ter Norvežanom Halvorjem Egnerjem Granerudom, ki so tudi prvi štirje v seštevku svetovnega pokala. Ga konkurenca jemlje kot resnega tekmeca za veliki globus? “Daleč je še do tja, za sabo imamo šest tekem. Od 32. Dolga je pot. Ne vem, ali me jemljejo resno ali ne. Bomo videli,” žogico umirja Lanišek. Ob omembi rumene majice pa prav tako ponudi zelo zrel odgovor: “To se zgodi spontano. Če jo bom lovil na silo, bo kvaliteta skokov padla. Posledično pa sproščenost in samozavest. Želim vztrajati v tem ritmu, nadgrajevati svoje skoke. In videli bomo, kako se bodo stvari razpletle.”

Vrhunske skoke je naš najboljši skakalec zadnjih treh sezonah kazal že v preteklosti. A v boju za vrh mu je manjkalo predvsem konstantnosti, glede katere se trenutno ne more pritoževati.

“Videli smo, kako je bilo po olimpijskih igrah. Ko sem izsiljeval skoke in v Oslu končal kot 23. Nato sem si rekel, da moram obrniti ploščo in uživati. In je šlo. Na ta način sem spoznal, da moram uživati in ne nekaj na silo. Tudi tako se sicer da doseči rezultat, a hitro padeš navzdol. To je bila glavna šola lanske sezone. Velik cilj je bila olimpijska medalja, kar mi ni uspelo. Zato ni konec sveta. In najbolj pomembno je, da sem prišel do tega spoznanja o uživanju.”

Na šestih tekmah nove sezone je zbral dve zmagi, prej v celotni karieri eno. Foto: Profimedia

Ko je forma prava, je lokacija nepomembna

V svetovnem pokalu je do zdaj skupno zbral tri zmage (dve letos), a teh slavij med seboj ne more niti ne želi primerjati. Zadovoljen pa je, da je po prvi postaji v Wisli dvignil formo, ki je zelo konstantna tudi na treningih. Ta konec tedna bo skušal niz odličnih rezultatov nadaljevati v Engelbergu: “Lep kraj. Tudi skakalnica. Ko skačeš dobro in se počutiš dobro, je vseeno kje. Lahko v Kranju, v Mislinji, v Engelbergu … Ko veš, kaj moraš delati, je vse lažje. Tudi prej sem vedel, kaj početi, a zdaj imam občutek, da delam stvari prav.”Veseli ga predvsem dejstvo, da lahko tudi z bolj ‘ziheraškim’ skokom vseeno konča pri vrhu.

Po švicarskih preizkušnjah sledi krajši odmor (okoli božiča), pred začetkom novoletne turneje skakalce čaka še državno prvenstvo v Planici. Nato pa prvi vrhunec sezone – že omenjeni boj za zlatega orla. “Pred mano sta še Engelberg in DP. Šele potem se bomo pogovarjali o tem,” še doda Lanišek. Ko se bo boj razplamtel na turneji štirih skakalnic razplamtel, pa se bo začel tudi peklenski ritem tekem vsak konec tedna vse do 2. aprila z zaključkom v Planici.

Z odličnim začetkom sezone za Laniška so upravičeno zadovoljni tudi v slovenskem taboru. Glavni trener Robert Hrgota je vesel, da je med štirimi skakalci, ki so nekoliko odskočili od konkurence, tudi Slovenec. Rezultati so tudi dokaz, da so pri 26-letniku dobro tempirali formo. Hrgota računa, da bodo napredovali tudi ostali tekmovalci, v Engelberg pa bo peljal isto ekipo kot v Titisee-Neustadt. Upa, da se bodo pred novoletno turnejo prebudili še nekateri skakalci v celinskem pokalu, kot najboljšega je izpostavil Žaka Mogla. V Švico ta konec tedna pa tako poleg Laniška potujejo Timi Zajc, Lovro Kos, Žiga Jelar, Domen Prevc in Peter Prevc.

Foto: Profimedia

Kljub premorom odličen

Zadnji ve, kako je zmagovati in ohranjati konstanto skozi celotno sezono. Veseli ga, da to zdaj uspeva njegovemu moštvenemu kolegu. “Vesel sem, da je tako konstanten. To mu daje veliko mirnosti, da je bil na vseh treh postajah vrhunski, čeprav je bilo vmes veliko premora. Samo on in Kubacki ohranjata ta nivo od začetka, Granerud in Kraft sta kakšno tekmo malo popustila. Ne glede na to, kaj se dogaja na skakalnici, je Anže v ospredju. Odlično,” pravi najstarejši od bratov Prevc. Laniškovi rezultati dajejo mirnost celotni ekipi, saj dokazujejo, da so treningi in oprema na vrhunskem nivoju. O trenutno največjem tekmecu Laniška, Poljaku Kubackemu, pa neuradni kapetan orlov pravi: “Čez poletje je očitno naštudiral tehniko leta in tam, kjer je včasih izgubljal, zdaj pridobiva. Je v položaju, ki si ga želi vsak skakalec. Če kdo dvomi, ali bo zdržal celotno zimo v tej formi, naj kar dvomi.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!