Stefan Kraft znova v svojem razredu, glavni slovenski junak tokrat Peter Prevc

Smučarski skoki 26. Nov 202317:57 > 17:57 1 komentar
Peter Prevc
Foto: Profimedia

Stefan Kraft je na začetku nove sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih brez konkurence. Po sobotni je Avstrijec dobil še nedeljsko tekmo v Ruki in je s stoodstotnim izkupičkom na vrhu skupnega seštevka. Tokrat sta se 30-letniku najbolj približala rojak Jan Hoerl in Nemec Andreas Wellinger, najboljši Slovenec pa je bil Peter Prevc na šestem mestu.

Stefan Kraft je v finalu brez težav ubranil veliko prednost (13 točk) iz prve serije, še več, Avstrijec jo je povečal in je z naskokom najboljši mož v začetku nove sezone. Skakalec s Solnograškega je zbral za velike skakalnice rekordnih 363,5 točke, najbližjega zmagovalca pa je premagal za kar 22,6 točke. Zanj je to že 32. zmaga, skupno pa jubilejne 100. stopničke v karieri. Na zmagovalnem odru sta dvakratnemu zmagovalcu svetovnega pokala (2017, 2020) tokrat družbo delala še en Avstrijec Jan Hoerl (340,9 točke) in Nemec Andreas Wellinger (334,1 točke).

Stefan Kraft
Foto: Profimedia

Odlično je nastopil Peter Prevc, ki je bil po prvi seriji 10., v drugi pa je s 142,5 metra napredoval za štiri mesta in končal kot šesti. Do zmagovalnega odra ga je ločilo točno deset točk. Izkušeni skakalec iz Dolenje vasi v Selški dolini je že na drugi tekmi sezone izenačil lanski najboljši dosežek, ko je bil prav tako šesti v japonskem Saporu.

“Danes sem zelo zadovoljen s svojim nastopom. Uspela sta mi dva dolga skoka. V zraku sem imel dobre občutke, ko metre pridobivaš. Zadovoljen sem, da sem tako končal enega svojih zadnjih nastopov v Kuusamu,” je po tekmi dejal kapetan slovenske vrste.

V prvi deseterici najdemo še enega Slovenca – Timi Zajc je ponovil sobotno osmo mesto. Anže Lanišek je bil 12., Domen Prevc 16., Žiga Jelar pa je z nastopi končal že v prvi seriji, ki mu je tri desetinke na 31. mestu zmanjkalo do uvrstitve v finale. Že prvo serijo so sicer zaznamovale izjemne daljave, ko je več kot 10 skakalcev preskočilo 140 metrov. Slovenci niso skakali slabo, a je bila konkurenca še boljša.

“Za nami je še ena lepa tekma. Zelo sem vesel, ker sem celoten vikend lahko odskakal zelo konstantno. Zdaj grem lahko zelo mirno naprej v Lillehammer,” je po dveh osmih mestih ta konec tedna povedal Zajc.

Robert Hrgota je uvodni vikend sezone ocenil za uspešnega. “Lahko rečemo, da je bil vikend kar uspešen. Predvsem čestitke Petru za odlično šesto mesto, da se je po hujši poškodbi v Planici zdaj spet vrnil med najboljše. Solidno skakanje tudi Timija, med osmerico. Kanček sreče je zmanjkalo Anžetu, da bi bil prav tako med deseterico. Potem bi imeli danes še eno zelo lepo uvrstitev. Tudi Domen je nastopil dobro s 16. mestom. Za nami je lep, miren uvod v sezono. Iz tekme v tekmo smo počasi stopnjevali raven skakanja. Mislim, da na tem lahko gradimo za Lillehammer in nadaljevanje sezone,” je dejal glavni trener.

Sezona se z dvema posamičnima tekmama nadaljuje prihodnji konec tedna – skakalci se bodo 2. in 3. decembra merili v olimpijskem Lillehammerju, kjer se jim bodo z uvodom v zimo pridružila tudi dekleta. V moški konkurenci bo Slovenijo zastopala ista peterica kot na Finskem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje